מהי עין עצלה?
כשהתינוק פוקח לראשונה את עיניו הוא רואה שונה מהאופן שאנחנו רואים כיוון שמערכת הראיה עדיין לא סיימה להתפתח. מערכת הראייה של התינוק זקוקה לזמן כדי ללמוד לראות, כלומר לעבד במוח את המידע החזותי שמגיע דרך העיניים. פגיעה בתהליך התפתחותי זה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לראייה במידה ולא יטופל בזמן. אחת הפגיעות הנפוצות בהתפתחות תקינה של מערכת הראייה היא עין עצלה. זוהי תופעה שכיחה יחסית שכ- 2%-5% מהילדים סובלים ממנה.
במצב תקין המוח מקבל תמונה דומה משתי העיניים ומפענח אותה. כאשר אחת משתי העיניים לא מספקת למוח תמונה ברורה, המוח לעיתים מפסיק להשתמש בה, ומעבד רק את התמונה שמגיעה מהעין התקינה. העין שהמוח מתעלם מהתמונה שהיא מעבירה הופכת ל"עין עצלה". מדובר בתהליך הדרגתי, וככל שעובר יותר זמן, הנזק למערכת הראייה חמור יותר ואחרי גיל 9 שנים הוא כמעט בלתי הפיך.
מה הן הסיבות להתפתחות עין עצלה?
חסימה מולדת של ציר הראיה של העין הינו מצב נדיר, מצב זה נגרם בדרך כלל כתוצאה מקטרקט או עפעף צנוח. במידה שקיימת פגיעה כזו, היא דורשת התערבות מהירה ככל האפשר, היות והיא בהכרח פוגעת בהתפתחות מערכת הראייה של התינוק. סיבה נוספת היא הבדל ביכולת התשבורת של העין, כלומר מצב בו עין אחת רואה בצורה תקינה והעין השנייה רואה בצורה מטושטשת, בגלל קוצר ראייה או רוחק ראייה למשל. המוח מעדיף להשתמש בתמונה החדה שמגיעה מהעין הבריאה וכך העין שמספקת תמונה מטושטשת הופכת לעצלה. או במצבי פזילה, כמו במקרה הקודם, כשמוח מקבל שתי תמונות שונות, הוא יעדיף את הטובה ביותר, מהעין שמסתכלת ישר, כך עין פוזלת עלולה להפוך לעצלה.
כיצד מאבחנים עין עצלה?
כאשר לילדים יש בעיה הבולטת לעין, כמו קטרקט או פזילה, לרוב הוא יגיע לבדיקת עיניים אצל רופא עיניים לילדים ובמהלכה הרופא יבדוק ויאבחן גם את בעיית העין העצלה. בחלק ניכר מהמקרים של עין עצלה ילדים אינם מגיעים לאבחון בזמן, מכיוון שההורים סבורים שראייתו של הילד תקינה. חשוב לדעת שבמצבים שבהם הילד אינו משתמש בעין אחת, הוא עדיין יכול לראות בצורה טובה בעיין השנייה. להורים לגננות ולמורים יהיה קשה יהיה לראות שלילד קיימת בעיה כלשהי בראייה. בדרך כלל ילדים אינם יכולים לזהות את הבעיה בעצמם ולהתלונן עליה. לפעמים ההורים שמים לב שהילד כל הזמן מסובב את הראש לצד אחד, אך בחלק ניכר מהמקרים אין שום סימן מחשיד. לכן ישנה חשיבות רבה לבדיקות עיניים מלאה ושגרתית בילדים בגיל 1 שנה, בגיל 3 שנים ובגיל 6 שנים ולקראת כיתה א'. בדיקות אלה מאפשרות לזהות פגיעה בראייה ולבצע בירור מעמיק יותר על ידי רופא עיניים מומחה לילדים שכוללת הרחבת אישונים באמצעות טיפות.
כיצד מטפלים בעין עצלה?
אם הסיבה להתפתחות עין עצלה היא בעיה בעפעף או קטרקט, השלב הראשון בטיפול הוא ניתוח להסרת הגורם הפוגע בראייה. ללא עריכת הניתוח לא ניתן לשקם את הראייה בעין אצל הילד. חשוב לבצע את הניתוח מוקדם ככל האפשר כדי למנוע נזק מצטבר לראייה. אם הסיבה לעין עצלה היא קוצר או רוחק ראייה, מתאימים לילד משקפיים לתיקון הבעיה, כך שהמוח יקבל תמונה תקינה ולא מטושטשת.
כיצד מטיפול בעין עצלה באמצעות רטייה?
אימון המוח: הטיפול העיקרי בעין העצלה אצל הילד הוא "אימון" המוח לחזור ולהשתמש בעין. מטרת הטיפול היא להכריח את המוח של הילד שהתרגל שלא להשתמש בעין העצלה, ללמוד לעבד את התמונה שהוא מקבל ממנה. סוגרים את העין הבריאה של הילד ובעצם לא משאירים למוח ברירה, אלא להשתמש בעין העצלה. אחרי שהמוח של הילד מתרגל להשתמש בעין עצלה ניתן לפתח את שתי העיניים והמוח של הילד מתחיל להשתמש בשתי העיניים בצורה זהה, בלי לתת לאחת מהן "להתעצל".
סגירת העין עם רטייה: סגירת העין החזקה של הילד מתבצעת לרוב באמצעות רטייה. רוב הילדים מסתגלים די מהר לרטייה ומשלימים את כל הטיפול הנדרש. במידה וילד מתנגד מאוד לרטייה, ניתן להשתמש בטיפות שמטשטשות את הראייה בעין הבריאה. משך הטיפול תלוי בסיבות שגרמו לעין עצלה, אבל גם במידת הפגיעה בראייה, וזה לרוב קשור לגיל בו התגלתה הבעיה.
סגירת עין לילד המרכיב משקפיים: אם ילדכם מרכיב משקפיים, עליו להמשיך ולהרכיבם גם כאשר הוא מטופל ברטייה. הטיפול בעזרת רטייה גם לילד המרכיב משקפיים, הוא הטיפול הקלסי לריפוי מצב של עין עצלה ואף נחשב לדרך היעילה והמהירה ביותר.
התנגדות לטיפול באמצעות רטייה: בעוד אנו המבוגרים מבינים זאת, ילדים צעירים לא תמיד יכולים להפנים את חשיבות הטיפול בעין עצלה כמונו. לפיכך ילדים, פעמים רבות מתנגדים להדבקת הרטייה או מסירים אותה מהעין לאחר זמן קצר, כך שהטיפול הופך ללא יעיל.ראשית, ההתנגדות של הילד מובנת וברורה. יש לזכור שאנו סוגרים לו את העין הבריאה ומשאירים אותו לתפקד עם העין העצלה הסובלת מראייה ירודה. באופן טבעי, הוא יתנגד וירצה להסיר את הרטייה.כמו כל רכישת הרגל חדש, מומלץ להתחיל בקטן, כלומר לסגור את העין לזמן קצר יחסית: שעה-שעתיים-שלוש מקסימום על מנת לאפשר לילד להתרגל למצב. לאט לאט וככל שהראייה של הילד בעין העצלה תשתפר כמצופה, הוא יצליח להסתגל לסגירה של העין הבריאה למשך זמן ארוך יותר.
טיפול בהתנגדות לטיפול ברטייה: כדאי מאוד לבצע את הסגירה בזמן שהילד עסוק בפעילויות שהוא אוהב, כך שתשומת ליבו תוסת מחוסר הנוחות הכרוכה בסגירת העיין כמו כן פעולות שדורשות ריכוז בראייה מקרוב כמו צביעה או השחלת חרוזים, עשויות לשפר משמעותית את השפעת הטיפול ברטייה. שלבו את הטיפול ברטייה עם פעילות משפחתית כלשהי – משחק קופסה, צפייה משותפת בטלוויזיה, הקראת סיפור, ביצוע עבודות יצירה וכו'. כך הילד יקשר את הרטייה עם סיטואציות חיוביות ותומכות שגורמות לו סיפוק והנאה.
כיצד מטפולים בעין עצלה באמצעות אטרופין?
כאשר הילד מגלה התנגדות לשימוש ברטייה ניתן לשקול שימוש בטיפות אטרופין אשר מטשטשות את הראייה בעין החזקה על ידי הרחבת האישון וכך מעודדות את תפקוד העין העצלה. לטיפול זה תיתכנה תופעות לוואי לרבות גירוי בעין, אדמומיות של העור וכאבי ראש. תופעות לוואי אלו אינן שכיחות ורק לעיתים נדירות הן קשות יותר מיתרונותיו של הטיפול עצמו.
כיצד מטפלים בעין עצלה באמצעות משקפיים אלקטרוניים?
כיוון שכאמור חלק מהילדים לא מסתגלים לשימוש ברטייה ומגלים התנגדות לכך פותחו שיטות חדשות הכוללות שימוש במשקפיים מיוחדים או תוכנות מחשב מיוחדות שבעזרתן מאמנים את המוח לחזור ולהשתמש בעין העצלה.זהו פיתוח ישראלי שקיבל את אישור ה- FDA (רשות התרופות האמריקאית). במשקפיים אלו פועל מנגנון אלקטרוני שמדי 30 שניות מכהה את העדשה של העין החזקה וכך מאלץ את המוח להשתמש בעין העצלה. כיוון שתהליך החשכת העין הבריאה איננו רצוף הוא כמעט ולא מורגש ולא גורם לילד מצב של אי נוחות. כמו כן המשקפיים מעוצבות כמשקפי ראיה לכל דבר ולכן הילד לא נאלץ להתמודד עם בעיות חברתיות הקשורות בשימוש ברטייה.יתרון נוסף למשקפיים אלו הוא שמשקפיים אלו יכולות לשמש גם כמשקפיים לתיקון הראיה. במקרים רבים ילדים עם עין עצלה זקוקים גם למשקפיים לתיקון ליקויי הראיה. ניתן לשלב עדשות לתיקון הראיה עם מנגנון המיועד לתיקון עין עצלה באותו זוג משקפיים ולחסוך את הצורך בשימוש ברטייה.קיימת מערכת ניסיונית בשלבים מתקדמים של פיתוח של משקפי תלת ממד לטיפול בעין עצלה. המערכת כוללת משקפי תלת ממד שעוקבות אחרי תנועות העיניים. הטיפול מתבצע בזמן שהילד צופה בסרטי וידאו לפי בחירתו. תחום הזה של פיתוחים טכנולוגים נמצא בהתפתחות מתמדת ויתכן כי בעתיד ניתן יהיה להחליף את הטיפול ברטיה בטיפולים חדשניים יותר ויעילים המלווים בפחות אי נוחות עבור הילדים.
חלון הזדמנויות לטיפול בעין עצלה
הטיפול היעיל והקצר ביותר בעין עצלה הוא בגילאים צעירים. ככל שהילד גדול יותר, קשה יותר לטפל בתופעה. אחרי גיל 9 כבר קשה לעשות זאת, לכן מומלץ להיבדק באופן שיגרתי אצל רופא עיניים לילדים בגילאים 1 שנה 3 שנים ו6 שנים ובכל חשש למצב של עין עצלה, חשוב לפנות מיד לבדיקה. עין עצלה לא תתרפא בעצמה, וכל המתנה רק תחמיר את מצב ותאריך את הטיפול.
ד"ר נועה אלה-דלמן רופאת עיניים ומנתחת מומחית לרפואת עיניים בילדים, ופזילת מבוגרים צברה ניסיון רב באבחון וטיפול בעין עצלה אצל ילדים. זמינות גבוהה של התורים במרפאתה, ניסיונה המקצועי והגישה המיוחדת למטופלים הקטנים מבטיחים את האבחון המדויק ביותר ואת הטיפול היעיל ביותר לכל המטופלים.