שעורה בעין – תופעה שכיחה בקרב ילדים
שעורה בעין הינה זיהום או דלקת, שבאים לידי ביטוי בצורת נפיחות או בליטה אדומה בעפעף העליון או התחתון או בשולי הריס. שעורה בעין שכיחה יותר בקרב ילדים ורווחת בעיקר אצל אלה שיש להם נטייה לדלקות עיניים ולרוזציאה או סבוריאה בעור הפנים. השעורה מהווה מטרד אסתטי ורפואי כאחד אך הינה קלה לטיפול. במקרים חריגים, עלול להיווצר זיהום עקב השעורה, המתפשט בכל העפעף ואף עשוי לעבור לרקמות אחרות שמסביב לעין. סיבוך כזה מחייב לקחת את הילד לרופא עיניים לילדים. למרות שמדובר בזיהום ובניגוד למה שרבים חושבים, שעורה בעין אינה מחלה מדבקת.
מה הם הגורמים להיווצרות שעורה בעין אצל ילדים?
שעורה בעין נגרמת אצל ילדים, כמו גם אצל מבוגרים, כתוצאה מזיהום בלוטות הזיעה בעפעפיים. בעפעפיים ובמיוחד באזור הריסים, המכילים זקיקי שיער רבים, יש מצבור של בלוטות חלב. הבלוטות והזקיקים הללו עלולים להיסתם אם מצטבר בהם לכלוך. כתוצאה מכך מתפתח זיהום מקומי, לרוב על ידי חיידק הסטפילוקוקוס. על מנת להילחם בזיהום, הגוף מפריש מוגלה ובמקום מתפתח אבצס שאנו מכנים בשם שעורה בעפעף העין. ילדים עם היסטוריה של מקרי שעורה חוזרים, או כאלה הסובלים מסוכרת או בעיות עור, נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בשעורה בעין.
מה הם התסמינים של שעורה בעין אצל ילדים?
אצל ילדים עם שעורה בעין יופיעו תסמינים המזכירים כאלה של דלקות אחרות: נפיחות ואדמומיות בעפעף, הפרשה של נוזל מוגלתי מהעין או כאב מקומי, דמוע מוגבר ותחושת גירוי. אצל כל ילד יכולים להופיע תסמינים שונים. בכל מקרה, כאשר הורים נתקלים בתסמינים כאלה אצל הילד, מומלץ לגשת אתו לרופא עיניים לילדים לאבחון ולקבלת טיפול הולם כדי למנוע זיהום רציני יותר. רופא העיניים יוכל לאבחן את השעורה בעינו של הילד על ידי בדיקה פיזית של העין.
איך מטפלים בילדים עם שעורה בעין?
הטיפול בשעורה בעין תלוי בחומרת הבעיה, בתסמינים מהם סובל הילד, בגילו ובמצבו הבריאותי. בדרך כלל שעורה בעין עוברת תוך מספר ימים ללא טיפול מיוחד, כאשר הבליטה בעין (השעורה) מתפקעת והמוגלה מתנקזת. עם זאת מומלץ לטפל בקומפרסים חמים בעזרת מטלית חמימה ולחה שמניחים על העין ומעסים קלות. כדאי לחזור על הטיפול מספר פעמים ביום למשך כמה דקות. ניתן גם לעסות את העין בעזרת ביצה קשה עם קליפה חמימה המאפשרת לחמם את העין. החימום של האזור מסייע לפתיחת הסתימה ולניקוז המוגלה מהשעורה. כמו כן אפשר לרכוש מגבונים לניקוי העיניים, ואם הילדים בגיל מתאים, הם עצמם יכולים לנקות את העיניים. בשבוע שבועיים הראשונים להופעת השעורה רצוי לשלב גם טיפול מקומי עם משחה. מומלץ לחמם ולנקות את העין הפגועה עם רטיות לחות ולאחר מכן למרוח את המשחה בתוך העין ולא חיצונית על העפעף. השיפור בשעורה בעין אינו מידי והוא עלול לקחת שבוע ימים לפחות.
מתי נדרש ניקוז כירורגי של השעורה בעין אצל ילדים?
במקרים חריגים כאשר השעורה בעין אינה חולפת מעצמה תוך מספר שבועות, יש צורך לבצע ניקוז כירורגי, אשר מבוצע על ידי ניקוב השעורה והוצאת המוגלה דרך החלק הפנימי של העפעף. ניתוח זעיר זה לא משאיר סימן חיצוני על העור ולא משנה את צורת העפעף.
יתכן ולאחר הניקוז של השעורה בעין יהיה דימום קל מאזור הניתוח, שעובר לאחר שעתיים שלוש, בעזרת חבישת לחץ של העין. לאחר הניקוז הכירורגי של השעורה, מומלץ לעשות לילד קומפרסים קרים, לישון עם ראש מוגבה ולהימנע מפעילות מאומצת במשך 3-4 ימים. מומלץ לאחר ניתוח השעורה לטפל במשחה אנטיביוטית כדי למנוע זיהום. אם הנפיחות נראית חריגה או שהילד מאוד סובל, מומלץ לגשת לרופא עיניים לילדים. חשוב להקפיד שהילד לא ייגע בעין החולה ולא יגרד אותה.
מה הן ההנחיות למניעת התפתחות שעורה בעין אצל ילדים?
כאשר קיימת אצל הילד נטייה לפתח שעורה בעין וכדי להימנע ממקרים חוזרים ונשנים של שעורה יש להנחיל לילד הרגלי היגיינה מוקפדים, הכוללים שטיפת פנים ועיניים עם שמפו ללא סבון או תכשירים מתאימים אחרים, מספר פעמים ביום.
התפתחות כלזיון
חשוב לשים לב שלעיתים, לאחר ההחלמה משעורה בעין אצל ילדים, נותרת בעין נפיחות שאינה דלקתית. מדובר בהפרשות או משקעים שנותרו כלואים בעפעף. התופעה ידועה בשם כלזיון ואם קיים חשד לקיומה, יש לפנות לרופא עיניים לילדים לטיפול מתאים.
ד"ר נועה אלה-דלמן, רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילת מבוגרים. הרופאה מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילת מבוגרים במרכז רפואי מאיר בכפר סבא המסונף לאוניברסיטת תל אביב. לד"ר נועה אלה-דלמן קליניקה בתל אביב עם זמינות רבה. מקצועיותה, ניסיונה המקצועי, הגישה המיוחדת שיש לה לילדים והאדיבות בשירות, מבטיחים טיפול יעיל ומקצועי וחוויית שרות נהדרת.