דלקות עיניים אצל תינוקות דורשות התייחסות מיוחדת
תינוקות וילדים סובלים מדלקות עיניים על רקע דומה ולרוב כתוצאה מאותם גורמים. עם זאת לתינוקות יש מערכת חיסונית חלשה יותר ובעיות ייחודיות לגיל הינקות. כך שההתייחסות לדלקות עיניים שונה כשמדובר בתינוק. כאשר מופיעה דלקת עיניים בשבועיים הראשונים לאחר הלידה, יש להתייחס לעניין בצורה רצינית, לפנות לבדיקה על ידי רופא עיניים מומחה לילדים. שכן הסיבה לדלקת עלולה להיות חיידקים מהם נדבק התינוק בעת שעבר בתעלת הלידה של האם. מאידך, לעיתים מה שנראה כדלקת עיניים עשוי להתגלות באבחון של רופא עיניים מומחה לתינוקות וילדים כבעיה אחרת, כגון חסימת דרכי הדמעות, שריטה על הקרנית או גוף זר בעין. רופא העיניים המומחה לילדים, ישקול את הטיפול המתאים.
ההבדל בין חסימת דרכי דמעות לבין דלקת עיניים
כ- 5% מהתינוקות נולדים עם חסימה בניקוז הדמעות מהעין לאף. לתופעה זו אין קשר לדלקת עיניים. במצב זה, אין לדמעות לאן להתנקז ולכן העין נראית רטובה ודומעת. לאחר שינה, התינוק מתקשה לפקוח את עיניו הדבוקות מהפרשות שנוצרו כתוצאה מהצטברות והתקשות של ההפרשות בעת שישן. בניגוד לדלקת עיניים, חסימת דרכי הדמעות אינה מאופיינת באדמומיות, וכל עוד אין החמרה בכמות ההפרשות לא נדרש טיפול תרופתי. בכל מקרה מומלץ לפנות לרופא עיניים מומחה לילדים לבדיקת עיניים. במידת הצורך, רופא העיניים לילדים יערוך עיסוי לאורך מסלול הניקוז או בלחיצה כדי לסייע לפתיחת חסימת דרכי הדמעות.
גורמים לדלקות עיניים אצל תינוקות
תינוקות עלולים לסבול מדלקות עיניים בעיקר על רקע ויראלי או חיידקי. דלקות על רקע אלרגי מופיעות גם אצל תינוקות אך יותר אצל ילדים.
דלקת חיידקית מלווה בדרך כלל בהפרשות מוגלתיות, לעומת דלקת ויראלית המאופיינת בהפרשות מימיות. פעמים רבות דלקת עיניים ויראלית מתלווה לצינון וזיהום בדרכי הנשימה העליונות הנגרמים על ידי אותם וירוסים. למרות ההבדלים בין דלקות עיניים ויראליות וחיידקיות, לעיתים יש חפיפה בין המצבים ולא תמיד ברור מה הגורם המדויק לדלקת.
דלקת עיניים של היילוד כתוצאה מהידבקות האם בתעלת הלידה- מדובר בדלקת מסוכנת שעלולה להתפתח במהלך השבועיים שלאחר הלידה. מקורה בחיידקים כמו קלמידיה, הרפס ואחרים בהם נדבקה האם במהלך קיום יחסי מין, ואותם העבירה ליילוד בעת המעבר שלו בתעלת הלידה. דלקת מסוג זה לרוב מחייבת בדיקה אצל רופא עיניים לילדים שיחליט על הטיפול המתאים לרבות אשפוז התינוק.
דלקות עיניים אופייניות לתינוקות
דלקת בלחמית העין
דלקת לחמית העיין, היא הדלקת הנפוצה ביותר בקרב תינוקות כמו גם בקרב ילדים ומבוגרים. הדלקת ממוקמת בלחמית, שהינה הקרום המצפה את החלק הלבן בעין ואת חלקם הפנימי של העפעפיים. מאפייני הדלקת: אודם, נפיחות, הפרשות, תחושת חול, גרד וכאב. מכיוון שמדובר בדלקת מדבקת מאוד, מומלץ שלא לשלוח למשפחתון תינוק או ילד החולה בה, ויש לנקוט בכללי היגיינה מוקפדים. ברוב המקרים, דלקת לחמית העין אינה גוררת סיבוכים. עם זאת במקרה של החמרה, למרות הטיפול, יש להיבדק אצל רופא עיניים לילדים, על מנת לבדוק שלא נגרמה פגיעה בקרנית.
דלקות עיניים נוספות המופיעות אצל תינוקות וילדים צעירים
דלקת בעפעף, דלקת בקרנית, דלקת המצטרפת למחלות ויראליות וחיידקיות אחרות, דלקת על רקע אלרגי, דלקת עקב חבלה לעין או חדירת גוף זר, דלקת כימית כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים ועוד. ישנן גם דלקות עיניים כמו סקלריטיס (פוגעת בלובן העין) הנגרמות על רקע מחלה אוטואימונית אך הן נדירות אצל תינוקות.
אבחון וטיפול בדלקות עיניים אצל תינוקות
עם הופעת תסמינים של דלקת עיניים אצל התינוק, יש לגשת לרופא מטפל לצורך בדיקה, אבחון וטיפול. אם מאובחנת דלקת עיניים על רקע חיידקי, רופא העיניים יספק מרשם לטיפות עיניים אנטיביוטיות. למרות שדלקות עיניים על רקע ויראלי חולפות ללא טיפול, כשמדובר בתינוקות ופעוטות, הרופא עשוי להמליץ על טיפול אנטיביוטי. זאת מאחר ולעיתים קשה לקבוע בוודאות אם המקור לדלקת הוא וירוס או חיידק, וכן כדי למנוע זיהום משני מחיידק. כמו כן, מומלץ לבצע שטיפות של העיניים וקומפרסים קרים. בכל מקרה של דלקת עיניים חשוב מאוד לשמור על כללי היגיינה מוקפדים כדי למנוע הדבקה, ולהקפיד שלא לשלוח את התינוק או הילד למשפחתון כל עוד יש לו הפרשות מהעיניים. במצבים בהם הטיפול התרופתי על ידי רופא הילדים אינו משפר את המצב, יש לפנות לרופא עיניים לילדים.