מהי פזילה אצל מבוגרים?
היכולת שלנו לראות בשתי העיניים ולתאם את התמונה המתקבלת מהן חשובה מאוד ליכולת התמצאות במרחב הנדרשת לכל אדם. סביב כל עין ישנם שישה שרירים, ופגיעה מסוימת בתפקוד של אחד או יותר מהשרירים האלה עלולה לגרום לסטייה של העין, כך שהיא לא תתמקד באותה מטרה כמו העין הבריאה. כמו כן, אנו רגילים לראות מנח זהה של שתי העיניים בפניו של האדם, וכל סטייה מכך, נתפסת על ידינו כפגיעה משמעותית במראה האדם.
פזילה, כלומר מצב, בו המנח של העיניים אינו זהה, ועין אחת לא רואה את אותה המטרה כמו העין השנייה, היא בעיה בריאותית ואסתטית שפוגעת לא רק בילדים, אלא גם במבוגרים. אך נוסף לבעיות הידועות של הפזילה, מבוגרים רבים סובלים מדעות קדומות הקשורות לטיפול בפזילה, והן אלה שגורמות בעצם לסבל מיותר והימנעות מטיפול. פזילת מבוגרים נובעת לעיתים, מתוך מחשבה מוטעית כי זהו מצב קבוע שלא ניתן לשנות. חלקם מקבלים את הבעיה בשלב זה או אחר בחייהם ומתרגלים לחיות עם הפזילה, כי הם סבורים שפזילה היא הבעיה שניתנת לטיפול אצל ילדים בלבד. מבוגרים רבים סבורים שבגילם כבר לא ניתן לתקן את המצב חלק ניכר מהאנשים לא ניגשים לקבלת הטיפול וממשיכים לסבול לשווא.
סוגי הפזילה ואבחון הפזילה דומה מאוד אצל ילדים ומבוגרים, כמו גם חלק מהטיפולים המוצעים, אך ישנם גם טיפולים נוספים שדורשים שיתוף פעולה מצד המטופל. לכן דווקא בגיל מבוגר סיכויי ההצלחה שלהם גבוהים יותר. גם בטיפולים שמרניים יותר, עצם יכולתו של בן אדם מבוגר להתמיד בטיפול ולשתף פעולה עם הרופא, מגבירה את הסיכויים להיעלמות הפזילה.
גורמים לפזילה אצל מבוגרים
פזילה מגיל צעיר זו הסיבה הנפוצה ביותר לפזילה בגיל מבוגר. במידה והפזילה אצל הילד לא טופלה, או שהטיפול בה נכשל ולא בוצעו ניסיונות נוספים לתקן את הבעיה, אדם יסבול מפזילה במשך כל חייו, אלא אם כן ייגש לטיפול בגיל מבוגר יותר, כמובן. חשוב לציין גם שבחלק ניכר מהמקרים פזילה קלה מחמירה בגיל ההתבגרות, ומה שיכול היה להיות טיפול קל וקצר טווח בגיל צעיר הופך לטיפול מורכב יותר בגיל מבוגר.
פזילה שהתפתחה כסיבוך של מחלות מסוימות, כמו סכרת, יתר לחץ דם או ליקויים בתפקוד בלוטת התריס. טיפול בפזילה זו צריך לבוא כמובן במקביל לטיפול במחלה העיקרית, אך עצם קיומה של בעיה "גדולה" לא אומר שעל האדם להשלים עם בעיית הפזילה ולוותר על הטיפול בה! ההפך הוא הנכון. טיפול במחלה דורש טיפול גם בסיבוכים שלה, וכשהסיבוך הוא פזילה, חשוב לטפל גם בו.
טיפול בפזילה אצל מבוגרים
גם אצל מבוגרים וגם אצל הילדים, ישנן שתי גישות עיקריות לטיפול בפזילה: הגישה השמרנית והגישה הניתוחית. התאמת הגישה לכל מטופל נעשית על ידי הרופא המתמחה בטיפולי פזילה אצל מבוגרים, והיא תלויה כמובן בסוג הפזילה, הסיבה לפזילה והרקע הרפואי של המטופל.
הטיפולים השמרניים בפזילה דומים אצל ילדים ואצל מבוגרים. הם כוללים התאמת משקפיים לתיקון חדות הראייה ולעיתים גם תיקון הפזילה עצמה על ידי עדשות פריזמטיות. כמו כן, כוללים טיפולים אלה חיזוק הראייה, לרוב על ידי כיסוי עין אחת.
הטיפול הכירורגי בפזילה במבוגרים כולל גם החלשה או חיזוק שרירי העיניים באמצעות הניתוח, שהוא ניתוח יעיל ובטוח שמשמש לטיפול פזילה בהצלחה רבה, וגם ניתוח מיוחד בשיטת "תפרי התאמה". שיטת טיפול זו מאפשרת לשפר את מנח העיניים ולתקן את שאריות הפזילה גם בשעות שאחרי הניתוח. זוהי שיטת טיפול יעילה מאוד, אך היא דורשת שיתוף פעולה מצד המטופל, לכן מצליחה במיוחד אצל המבוגרים.
לרוב הניתוח מעלים לגמרי את מצב הפזילה, ובמידה ונשארת פזילה קלה היא ניתנת לטיפול בעזרת משקפיים.
חשוב לזכור שטיפול כושל או חלקי בעבר בפזילה אינו מהווה סיבה להימנעות מטיפול מגיל מבוגר, וגם אינו מנבא כישלון בטיפול מתקדם בפזילה. גם אם בעבר נעשו ניסיונות שמרניים או כירורגיים לטפל בפזילה ולא הושגו תוצאות, אין שום סיבה לא לגשת לרופא מומחה לטיפול בפזילה מבוגרים, ולקבל אחד מהטיפולים המתקדמים והיעילים הקיימים היום, שיש ביכולתם לשים קץ לסבל ולהעלים את הפזילה.
טיפול בפזילה בכל גיל
הפזילה פוגעת בתפקוד היומיומי של האנשים שסובלים ממנה. מדובר הן בבעיה בריאותית, והן בבעיה אסתטית. האנשים שיש להם פזילה סובלים מדימוי עצמי ירוד, מפגיעה בביטחון העצמי ואף מיחס לא אוהד מצד החברה. בהתחשב בשורה ארוכה של טיפולים הקיימים וסיכויי ההצלחה הגבוהים שלהם, אין היום אף סיבה להימנע מטיפול בפזילה בכל גיל! הן הטיפולים השמרניים, והן הניתוחים היעילים שפותחו לתיקון הפזילה יכולים בכל גיל להחזיר למטופל ראייה טובה ולשפר את המראה החיצוני, וכמובן גם לחזק את הביטחון העצמי על כל המשתמע מכך.
ד"ר נועה אלה-דלמן, מומחית לרפואת עיניים, צברה ניסיון רב באבחון וטיפול בפזילה אצל מבוגרים. זמינות גבוהה של התורים במרפאתה, ניסיונה המקצועי ויחס אישי ואדיב מבטיחים את האבחון המדויק ביותר ואת הטיפול היעיל ביותר לכל המטופלים.