בדיקות עיניים לתינוקות – החשיבות והמטרות
בחודשים הראשונים לחיי התינוק מתפתחת מערכת הראיה של התינוק, כולל יכולות מוחיות האחראיות על תיאום פעולות העיניים, היכולת למקד את המבט העברת המידע החזותי, עיבודו ופירושו ליצירת תמונה ברורה. בדיקות העיניים מאפשרת לאבחן אם התפתחות מערכת הראייה של התינוק מתאימה לגילו.
יש חשיבות רבה לאבחון ליקויים בעיניים ובראיה אצל תינוקות כבר בגיל הרך, מכיוון שהם יכולים לגרום להתפתחות בעיות ראיה שונות. ככלל, כל ליקוי ראייה שהוזנח בגיל הינקות עלול לפגוע בהתפתחות התקינה של מערכת הראייה, לעיתים באופן בלתי הפיך. מכאן ניתן להבין את החשיבות הרבה שיש לבדיקות עיניים לתינוקות אצל רופא עיניים לילדים. יש חשיבות לביצוע של כל סדרת בדיקות העיניים לרבות הרחבת אישונים. ביצוע בדיקות עיניים חלקיות עלולה לגרום לילד ולהוריו להתמודד עם ליקויים שלא אותרו בזמן.
במסגרת בדיקת מערכות הגוף השונות של התינוק לאחר הלידה, נערכת גם בדיקת עיניים על ידי רופא ילדים, זוהי למעשה בדיקת העיניים הראשונה בחייו של הילד. לאחר מכן נערכות בדיקות עיניים בגיל חודש וחצי ו- 3 חודשים, כחלק מהמעקב שמתבצע בקופות החולים. בדיקות עיניים נוספות אצל רופא עיניים לילדים מומלצת כשגרה לאיתור מוקדם של בעיות במערכת הראיה בגיל 1/2 -1 שנה 3 שנים ו- 6 שנים.
מה כוללות בדיקות העיניים לתינוקות אצל רופא עיניים לילדים?
• החזר אור תקין וסימטרי משתי העיניים
• מבנה העין
• מנח גלגלי העיניים
• תנועתיות העיניים
• יצירת קשר עין
• יכולת מעקב אחר תנועת חפצים
• מצב אישונים
• גורמי סיכון לעין עצלה
• מיקוד ראיה ופזילה
• כוח התשבורת של העין
• בדיקת קרקעית העין
בדיקת החזר אור אדום לילודים – נערכת על ידי רופא ילדים
בדיקת החזר אור אדום, הנה בדיקת סקר חיונית הנערכת על ידי רופא ילדים באופן שגרתי, לתינוקות לאחר הלידה. מטרתה של בדיקה זו לאתר מחלות ומומים בעיניים, המסכנים את הראיה ואת חיי התינוק.
זיהוי וטיפול מוקדם של מחלות עיניים אצל תינוקות כגון קטרקט מולד, גידולים כמו רטינובלסטומה, יכולים למנוע עיוורון ולהציל חייהם של תינוקות. מומלץ לבצע את בדיקת החזר אור האדום בימים הראשונים לחיי התינוק, בטרם שחרורו מבית החולים. הבדיקה נערכת על ידי רופא ילדים באמצעות מכשיר האופתלמוסקופ הישיר – direct ophthalmoscopeהמכוון את מקור האור ישירות ובנפרד אל כל אישון של התינוק ומשווה בין שני האישונים יחדיו. רופא הילדים בודק את סדירות החזר האור המתקבל ובוחן את תקינות המבנה החיצוני של העפעפיים והעיניים.
בדיקת עיניים מוקדמת לילודים ותינוקות על ידי רופא עיניים מומחה לילדים
במצבים הבאים יש חשיבות לבדיקה מוקדמת על ידי רופא עיניים מומחה לילדים:
כאשר בבדיקת העיניים של היילוד והתינוק על ידי רופא הילדים מתקבל:
- החזר אור לבן, או/ן החזר לא סימטרי בין שתי העיניים
- חוסר מלא או חלקי של ההחזר בבדיקת החזר אור אדום
בילדים עם סיפור משפחתי של בעיות עיניים מולדות כגון
- קטרקט, מולד
- רטינובלסטומה
- גלאוקומה מולדת
- ניסטגמוס
בדיקת מעקב אחר אובייקט
הבדיקה עוקבת אחר התמקדות ומעקב התינוק אחר תנועת חפץ ושמירה על היכולת שלו לעקוב תוך כדי מצמוץ. רופא העיניים לילדים יבדוק כל עין בנפרד תוך שהוא חוסם את העין השנייה של התינוק תגובת ויבדוק כיצד מגיב התינוק לסגירת כל עין בנפרד. הרופא ישים מול התינוק חפץ גדול ומענין, למשל בובה או תוף תוך שהוא חוסם את צירי הראייה בשתי העיניים לסירוגין, בכל פעם למשך כמה שניות. אם התינוק יגיב באופן שונה לחסימת אחת העיניים, בהשוואה לחסימת העין השנייה למשל, דרך בכי או ניסיון לזוז כדי לראות שוב את החפץ, הרי שניתן ללמוד מכך על הבדל אפשרי באיכות הראייה בין שתי העיניים. במצב תקין, כאשר התינוק מסתכל לעבר הבובה או התוף ועוקב אחר התנועות, בשלב מסוים תחול קפיצה של העין. לאחריה שוב יחזור התינוק לעקוב אחר תנועת החפץ, וחוזר חלילה.
אם תופעה זו לא מתקיימת, הדבר מכוון לבעיה במרכזי הראייה במוח. לתינוקות שאינם עוקבים אחרי חפץ או צעצוע תערך בדיקה נוספת הנקראת 'ניסטגמוס אופטוקינטי על ידי רופא עיניים לילדים.
בדיקת תנועת העיניים
ההתמקדות במנח גלגלי העיניים ובתנועתיות של התינוק/פעוט מאפשרת לרופא העיניים לילדים לאבחן לקויות ראיה כגון פזילה, ומגבלה בהנעה של גלגלי העיניים.
סקירה כללית של העין
הבדיקה נערכת לתינוקות?/ פעוטות אצל רופא עיניים לילדים באמצעות מכשיר הנקרא מנורת סדק באמצעותו מגדילים את חלקי העין הקדמיים ובודקים את תקינותם. הפעוט יתבקש להניח את סנטרו על המשען בקדמת המכשיר. רופא העיניים לילדים ישב מולו ויסקור ביסודיות את כל חלקי העין, כאשר כל עין תיבדק בנפרד.
בדיקת פזילה
מצבי פזילה מאפיינים תינוקות בחודשי חייהם הראשונים והדבר נובע מכך שאין להם עדיין יכולת למקד את המבט בצורה מושלמת. מדובר בתופעה שחולפת מאליה סביב גיל שנה. לעיתים תינוקות שעיניהם תקינות נראים פוזלים, מצב זה נקרא פסיאודו פזילה, זאת בשל מבנה פנים שבו גשר האף רחב יחסית.
בכל מקרה חשוב לבצע בדיקה שגרתית לאיתור פזילה אצל רופא עיניים לילדים בגיל שבין 1/2 שנה ל- 1 שנה. כאשר יש סיפור משפחתי של פזילה ו/או התינוק ממשיך לפזול לאחר גיל 4 חודשים יש לפנות לבדיקה אצל רופא עיניים לילדים. חשוב לדעת כי לטיפול בפזילה אצל תינוקות יש שיעורי הצלחה גבוהים, לפיכך ככל שהתינוק ייבדק מוקדם יותר, כך הטיפול יהיה אפקטיבי יותר.
בדיקת הפזילה מתבצעת באמצעות:
בדיקת רפלקס האור- Hirschberg Test- במהלך הבדיקה, הרופא מאיר בפנס מיוחד על אישוני התינוק. במידה והאור מוחזר ממרכזם של שני האישונים, אין מדובר בפזילה. לעומת זאת, אם האור מוחזר בצורה שונה משתי העיניים (למשל, בעין אחת ממרכז האישון ובשנייה מהצד) – הדבר מעיד על פזילה.
מבחן הכיסוי- רופא העיניים לילדים ימקם חפץ מול עיניי הילד ויאפשר לו למקד את ראייתו עליו. לאחר מכן תכוסה כל פעם עין אחת, לסירוגין. אם לאחר כיסוי עין אחת תחול תזוזה של העין השנייה, הדבר יחשיד לנוכחות של פזילה.
בדיקת הרחבת עישונים
בגיל ½ שנה ל- 1 שנה מומלץ לבצע בדיקת ראייה שגרתית ומעמיקה אצל רופא עיניים לילדים הכוללת הרחבת אישונים באמצעות טיפות עיניים. לפני הבדיקה רופא העיניים לילדים, מטפטף לתינוק טיפות שמרחיבות את האישונים. בדיקת העיניים לתינוק מבוצעת לאחר כחצי שעה עד שעה, כשהאישונים מגיעים להרחבה מלאה, רופא העיניים לילדים בודק את העין על ידי פנס מיוחד ועדשות בדיקה. בבדיקת הרחבת אישונים אצל תינוקות הרופא בודק, את כוח התשבורת של העין, הבדל במספר בין שתי העיניים, בדיקת קרקעית ורשתית העין ובדיקת עצב הראייה. כמו כן הרופא בודק האם קיימת אצל התינוק בעיית רוחק ראייה, קוצר ראיה, צילינדר, אסטיגמטיזם. ובהתאם לממצאים ניתן הטיפול הדרוש.