מה הם הגורמים להתפתחותה של עין עצלה?
ישנם מספר גורמים עיקריים אשר עלולים להוביל להתפתחותה של עין עצלה. לכולם ישנו מכנה משותף אחד הכולל את הבדלים בתמונות שמעבירות שתי העיניים אל המוח.
גורם שפוגע בציר הראייה או חוסם אותו
גורם כזה יכול להיות עפעף צנוח, קטרקט מולד או דימום תוך עיני. חסימה של ציר הראייה בעין אחת גורמת להתפתחות עין עצלה, כיוון שהמוח לא מקבל מידע מאותה עין, מצב זה של חסימה מולדת בציר הראייה נחשב לנדיר. עם זאת, כאשר מאובחנת תופעה כזו יש להתערב בהקדם האפשרי ולהסיר את החסימה כדי למנוע פגיעה משמעותית בהתפתחותה התקינה של מערכת הראייה אצל התינוק. במקרה של חסימה כתוצאה מקטרקט מולד ולאחר שמבוצע ניתוח קטרקט, האתגר הוא למנוע התפתחות של עין עצלה בעין שנותחה.
פזילה
במצב של פזילה, כל עין נמצאת במנח שונה ומסתכלת לכיוון אחר. כתוצאה מכך המוח מקבל מהעיניים שתי תמונות שונות וכדי להתגבר על הבלבול, הוא הופך את העין הפוזלת לעין עצלה. יש לציין, שבמקרה כזה, לא די לטפל בבעיית הפזילה, אלא נדרש גם טיפול ספציפי בבעיית העין העצלה.
הבדל בכוח התשבורת של העין
הבדל כזה נוצר כתוצאה מעין לא תקינה שמאופיינת לדוגמה בקוצר ראייה, רוחק ראייה או צילינדר. גם במקרה כזה, בדומה לפזילה, המוח מקבל שתי תמונות שונות מהעיניים – תמונה בהירה וצלולה מהעין התקינה לעומת תמונה מטושטשת מהעין הלקויה. העדפת המוח להשתמש בתמונה החדה בלבד, הופכת את העין שאינה תקינה לעין עצלה.
חשיבות טיפול בעין עצלה יעיל אצל ילדים צעירים
עין עצלה מתפתחת בתהליך הדרגתי, ילדים אינם מתלוננים ולא מודעים להבדל בראייה הנוצר בין שתי העיניים. מבחינתו של הילד, הראייה הלקויה היא הראייה שהוא רגיל אליה. ככל שעובר זמן רב יותר מבלי שהעין העצלה מאובחנת ומטופלת, כך קשה יותר לטפל בה. עין עצלה לא נרפאת בכוחות עצמה אף פעם ולכן כל עיכוב במתן הטיפול משמעו החמרה.על מנת למנוע נזק לראייה, חשוב לטפל בעין עצלה מוקדם ככל האפשר. כאשר האבחון נעשה כבר בגיל 1שנה עד 3 שנים– ניתן לטפל בעין עצלה אצל ילדים באופן יעיל ומהיר ולתקן את הליקוי. ככל שהילד מבוגר יותר, סיכויי ההצלחה של הטיפול קטנים יותר. לאחר גיל 9 המצב מאתגר מאוד לטיפול ולכן חשוב מאוד להקפיד על בדיקות עיניים יזומות וקבועות לילדים בגילאים 1 שנה, 3 שנים ו – 6 שנים, אצל רופא עיניים לילדים.
כיצד ניתן לאבחן עין עצלה?
ניתן לאבחן עין עצלה בקלות יחסית כאשר לילד יש בעיה בולטת, שההורים בדרך כלל שמים לב אליה בעצמם. דוגמאות לכך הן: פזילה חולפת או קבועה, קטרקט, עצימת עין אחת, קושי לזהות עצמים מרוחקים או הטיית ראש חריגה בעת ביצוע פעולה. במקרים כאלה, כאשר לא ניתן להתעלם מהבעיה, ההורים מגיעים עם הילד לבדיקה אצל רופא עיניים לילדים. עם זאת, ברוב המקרים ההורים כלל לא מודעים לקיומה של עין עצלה אצל ילדם. כאמור, הילד משתמש רק בעין אחת אך עדיין רואה טוב ולכן הוא אינו מודע ואינו מתלונן על כך שקיימת בעיה כלשהי בראייה שלו. בדיוק מהסיבה הזו יש לבצע את בדיקות הראייה היזומות בשנים הראשונות לחיי הילד בגילאי 1 שניה 3 שנים ו6 שנים אצל רופא עיניים לילדים. כמו כן, חשוב שההורים יהיו ערניים לגבי כל סימן שיכול להעיד שלילד יש עין עצלה, גם אם הוא לא מתלונן, וייגשו לאבחון שיגרתי אצל רופא עיניים לילדים. במהלך הבדיקה שעורך רופא העיניים לילדים, הוא עשוי לאבחן, מלבד את הבעיה לשמה הגיע המטופל, גם את קיומה של עין עצלה. אבחון של עין עצלה כולל בדיקת חדות הראייה, פזילה, יכולת מיקוד ובדיקת הרחבת אישונים המאפשרת לבדוק את התשבורת של העין.
כיצד מטפלים בעין עצלה?
אופן הטיפול בעין עצלה נקבע בהתאם לסיבה שגרמה לליקוי. משך הטיפול תלוי אף הוא בגורמים לעין העצלה וכן ברמת הפגיעה בראייה הקשורה לרוב לגיל בו אובחנה הבעיה.
התאמת משקפיים
כאשר הסיבה לעין העצלה היא קוצר ראייה, רוחק ראייה, הבדל בכוח התשבורת בין שתי העיניים או פזילה באחת העיניים, שעקב ליקויים אלו אותה עין מעבירה תמונה מטושטשת למוח, הטיפול הוא בהתאמת משקפיים לילד. המשקפיים מתקנים את ליקוי הראייה בעין העצלה ומאפשרים למוח לקבל תשדורת דומה וחדה משתי העיניים. חשוב מאוד שהמשקפיים יותאמו לילד על ידי רופא עיניים לילדים, לאחר שהוא יבצע בדיקת עיניים יסודית וישלול קיומה של בעיה אחרת שמהווה סיבה ללקות הראייה. יש מקרים שבהם העין העצלה תטופל בצורה מלאה על ידי המשקפיים והילד יזכה בראייה תקינה, ויש מקרים בהם הטיפול במשקפיים אינו מספק, ויידרש טיפול מסייע ברטייה.
טיפול ברטייה
מדביקים רטייה על העין שרואה טוב כדי שהילד ישתמש בעין העצלה ויחזק אותה. מדובר בטיפול יעיל ומותנה בחומרת מצב העין העצלה. חלק מהילדים אינם מבינים את חשיבות הטיפול ומורידים את הרטייה. כדי להקל עליהם, מומלץ להתחיל את הטיפול בסגירה למשך זמן מוגבל, להאריכו בהדרגה ולשלבו בפעילות אהובה. על ידי שימוש ברטייה לא מותירים למוח ברירה – הוא חייב לשוב והשתמש בעין העצלה, היחידה העומדת לרשותו. לאחר שהילד לומד מחדש להשתמש בעין העצלה ובכפוף לאישור רופא עיניים לילדים, אפשר להפסיק בהדרגה את האימון של העין עד לסיום הטיפול.
טיפות מטשטשות
ברוב המקרים, ילדים צעירים מסתגלים מהר מאוד לשימוש ברטייה. במצבים של עין עצלה במצב קל ובמקרים בהם יש התנגדות מצד הילד ברמה שאינה מאפשרת להשלים את הטיפול באמצעות רטייה, נעשה שימוש בטיפות לטשטוש הראייה בעין הבריאה. ניתן לתת טיפול הכולל הזלפה של הטיפות פעם ביום או יומיים, דבר המקל על ההתמודדות עם הילד, אך מאידך הטיפול ממושך יותר וגורם לתופעות לוואי.
ניתוח
במקרה שהסיבה לעין עצלה היא קטרקט באחת העיניים, בעיה כל שהיא בעפעף או חסימה מולדת בציר הראייה של העין, אין מנוס מניתוח בהקדם האפשרי הכולל הסרה או תיקון הגורם לפגיעה בראייה. רק לאחר ניתוח אפשר יהיה לשקם את העין העצלה על ידי הטיפול ברטייה.
טיפולים דו עיניים בעזרת שימוש בסרטים ובטבלט
טיפול בעין עצלה באמצעות סרטים ובטבלט חדשני וביתי נמצא במחקר ומבוסס על טכנולוגיה הכוללת מעקב עיניים, תוך שימוש במשקפי תלת ממד עימם הילד צופה בסרטים ותכנים שונים שהוא בוחר. טיפול זה נערך באמצעות גירויים חזותיים הגורמים להפעלת תאים המרכיבים את מערכת עיבוד התמונה במוח, כך משתפר אופן קליטת התמונה ואיכות הראיה. אופי הטיפול אטרקטיבי יותר לילדים ולכן מאופיין בהיענות גבוהה יחסית לעומת שאר הטיפולים.
ד"ר נועה אלה-דלמן, רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילת מבוגרים. הרופאה מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילת מבוגרים במרכז רפואי מאיר בכפר סבא המסונף לאוניברסיטת תל אביב. לד"ר נועה אלה-דלמן קליניקה בתל אביב עם זמינות רבה. מקצועיותה, ניסיונה המקצועי, הגישה המיוחדת שיש לה לילדים והאדיבות בשירות, מבטיחים טיפול יעיל ומקצועי וחוויית שירות נהדרת.