מיקוד ראייה
ליקויים שונים במיקוד הראייה יכולים לגרום לשורה ארוכה של קשיי למידה והתנהגות. למרות שמדובר בבעיה נפוצה שיכולה לפגוע מאוד באיכות חייו של הילד, ואף לסבך את מערכת היחסים שלו עם בית הספר, במקרים רבים היא אינה מזוהה. 5%-10% מהילדים בכיתות הנמוכות סובלים מבעיות מיקוד ראייה שונות, אך רק מעטים מהם מקבלים אבחנה מדויקת וטיפול מתאים.
בעיות במיקוד הראייה
ישנה שורה של בעיות תפקודיות של העיניים שגורמות לקשיים שונים בקריאה, כתיבה, תפקוד בכיתה ועוד. הבעיות הנפוצות הן קושי להתמקד בחומר הקריאה לזמן ממושך, קושי לאתר מילים דומות בטקסט, קושי למקד את הראייה במעבר מרחוק לקרוב או ההפך (למשל במעבר המבט מהלוח למחברת ובחזרה). לעיתים גם מופיעה פזילה, שנקראת פזילה "סמויה". זהו מצב שבו שרירי העיניים נמצאים במצב קבוע למניעת הפזילה, אך העייפות מקשה עליהם להתגבר על הפזילה, לכן היא מופיעה בשעות העייפות או כשהילד במתח.
תסמינים נוספים של בעיות מיקוד הראייה כוללים כאבי ראש, מצמוצים רבים, במיוחד בזמן הקריאה, ראייה כפולה, צריבה בעיניים, שמתחזקת אחרי קריאה, תזזיתיות יתר בזמן קריאה ועייפות.
אבחון בעיות במיקוד הראייה
בדיקת ראייה שגרתית אינה מסוגלת לזהות בעיות במיקוד הראייה. הבדיקה מאתרת רק מקרים גלויים של הפרעה בתשבורת, אך בעיות תפקודיות מורכבות, כמו בעיות מיקוד הראיה לא באות לידי ביטוי במהלך בדיקות אלה.
בעיות במיקוד הראיה מאופיינות בתסמינים רבים דוגמת כאבי ראש, מצמוצים רבים, במיוחד בזמן הקריאה, ראייה כפולה, צריבה בעיניים שמתחזקת בזמן הקריאה ותזזיתיות יתר בזמן הקריאה. קשיים אלו של הילד עלולים להוביל לקשיי ריכוז, קשיים והימנעות מקריאה ולמידה בכלל, שגיאות כתיב רבות ובעיות התנהגותיות של הילד שלא מצליח להשתלב בתהליך הלמידה. ילדים אלה מופנים פעמים רבות לאבחון וטיפול בקשיי קשב וריכוז ובעיית מיקוד הראייה אינה מתגלה ואינה מטופלת. מומלץ תמיד כאשר ישנם קשיים בלמידה ובהתנהגות בכיתה לבצע גם בדיקה מקיפה אצל רופא עיניים לילדים לזיהוי בעיות עיניים ובעיות במיקוד הראייה אם ישנן.
טיפול בבעיות מיקוד ראייה
אבחון בעיות מיקוד הראייה דורש ידע, מיומנויות וניסיון. מומלץ לבצע בדיקות מיקוד ראיה בגיל 3 ולפני העלייה לכיתה א'. גם אם בדיקות אלה תקינות, אך במהלך הלימודים מתעוררים קשיים שמעלים חשד לבעיות מיקוד הראייה, חשוב לבצע בדיקה חוזרת אצל רופא עיניים ילדים.
הטיפול בבעיות מיקוד הראייה תלוי בסוג הבעיה ועשוי לכלול תרגילים מיוחדים שניתן לבצע בבית. כאמור, הקושי העיקרי הוא זיהוי מקור הבעיה וביצוע אבחון היכול לזהות את הבעיה האמיתית של מיקוד הראייה.
ד"ר נועה אלה-דלמן, מומחית לרפואת עיניים ילדים, צברה ניסיון רב באבחון וטיפול בבעיות מיקוד ראייה שונות אצל ילדים. זמינות גבוהה של התורים במרפאתה, ניסיונה המקצועי והגישה המיוחדת למטופלים הקטנים והוריהם, מבטיחים את האבחון המדויק ביותר ואת הטיפול היעיל ביותר לכל המטופלים.