מה חשיבותן של הדמעות?
לדמעות מרכיב חשוב בעיניים שלנו, הרבה יותר מכפי שאנשים מתארים לעצמם. הדמעות מיוצרות בבלוטת הדמעות ויש להן תפקיד חשוב כבר בזמן הינקות והן ממשיכות להיות חיוניות לאורך כל החיים. הדמעות מנקזות לכלוך וגופים זרים מהעיניים, מאפשרות ראייה טובה ללא הפרעות, הן חשובות למערכת החיסון ולמניעת כניסה של חיידקים ומחוללים זרים ומספקות חמצן וחומרי תזונה לקרנית העין. הפרשת הדמעות היא תהליך אוטומטי המווסת על ידי מערכת עצבים המגיבה לגירויים סביבתיים, רגשיים ופיזיים. הדמעות מורכבות משלושה רכיבים עיקריים: שכבת שומן חיצונית המונעת התאדות, שכבת מים המספקת לחות וחומרי חיטוי, ושכבת מוקוס פנימית המסייעת בפיזור הדמעות על פני העין. כדי שהדמעות בעיניים יוכלו לבצע את תפקידן בצורה מיטבית, גם למערכת ניקוז הדמעות ולשק הדמעות יש תפקיד חשוב ביותר.
כיצד עובדת מערכת הדמעות ושק הדמעות?
תפקידו העיקרי של שק הדמעות הוא לאסוף ולנקז את הדמעות משטח העין, דרך צינורית הדמעות. כאשר מופרשות דמעות הן זורמות מבלוטות הדמעות דרך צינוריות הדמעות הזעירות הנקראות "קנליקולוס". תפקוד תקין של שק הדמעות חיוני למניעת גודש ויובש בעין. במצבים של חסימה או דלקת בשק הדמעות, עלולים להופיע תסמינים כגון הצטברות נוזלים, הפרשות, אדמומיות, כאב וזיהומים המצריכים טיפול רפואי.
מהן הסיבות העיקריות לחסימת שק הדמעות הן?
- חסימה מולדת של תעלת הדמעות
- זיהומים חוזרים
- דלקות בדרכי הדמעות
- מומים מבניים בתעלת הדמעות
מהי חסימה של שק דמעות ואיך היא נגרמת?
חסימה של שק דמעות היא מצב שכיח למדי בקרב ילדים ובמיוחד בקרב תינוקות ואפילו פגים. כחמישה אחוזים מכלל התינוקות נולדים עם חסימה מולדת בשק דמעות, ובקרב פגים זהו מצב שכיח אפילו יותר. חסימה בשק הדמעות נגרמת לרוב כתוצאה מהיווצרות קרום שחוסם את החלק המרוחק של שק הדמעות בתוך חלל האף. יכולים להיות גם גורמים נוספים, למשל פגיעה בהתפתחות מערכת הדמע וחסימה בשל מצב אנטומי. אך הגורם השכיח ביותר למצב הוא אותו קרום, שלא אמור להיות שם לאחר הלידה.
מה קורה כתוצאה מחסימה בשק הדמעות
כתוצאה מחסימה בשק הדמעות, נוצר מצב שבו הדמעות אינן מתפנות לחלל האף אלא מצטברות בצינורית הדמעות. כלפי חוץ הדבר נראה כמו דמע בלתי פוסק ובלתי נשלט מהעיניים, גם ללא גירוי ברור. הדמעות, שאמורות לנקז את החיידקים והמחוללים הזרים האחרים שמגיעים לעין, לא מצליחות לעשות זאת. כתוצאה מכך עלולות להיווצר הפרשות בעיניים, נפיחות ואדמומיות.
כיצד מאבחנים חסימה של שק הדמעות בילדים?
ראשית, אבחון של חסימת שק דמעות אצל ילדים מתחיל בהבנה של הקליניקה והתסמינים מהם הילד סובל. התסמינים האופייניים יהיו דמע רב ובלתי נשלט, הפרשה צמיגית, דלקות עיניים חוזרות ונפיחות בעיניים. מומלץ לפנות לרופא עיניים מומחה לילדים בכדי לאבחן את המצב ואת הגורם לו. אבחון מוקדם וטיפול מתאים יכולים למנוע סיבוכים עתידיים ולשפר את איכות החיים של הילד. מה כולל האבחון על ידי רופא עיניים לילדים?
- רופא העיניים לילדים יתשאל את ההורים לגבי היסטוריה הרפואית של הילד, לרבות הדמע המוגבר מהעין.
- ביצוע בדיקה רפואית מקיפה של עיני הילד. במהלך הבדיקה, רופא העיניים לילדים יבדוק את המקטע הקדמי של העין באמצעות מנורת סדק, מיקרוסקופ מיוחד אשר בוחן את המקטע הקדמי של העין בהגדלה.
- רופא העיניים יבצע הערכה לגבי אומדן ומדידת מפלס הדמעות בעינו של התינוק. בדיקה זו תבוצע על ידי שימוש בטיפות בצבע, אשר מתנקזות עם הדמעות לתוך האף. במידה ולא יהיה ניקוז מלא או יהיה ניקוז חלקי של הדמעות משק הדמעות של התינוק, הדבר יעיד על חסימה.
- רופא העיניים לילדים ילחץ על שק הדמעות על מנת לבדוק האם קיימת הפרשה מוגלתית או מימית, אשר יכולה להעיד על היצרות או על חסימה של דרכי הדמעות.
- בסיום הבדיקה הרופא ימליץ על תוכנית טיפול או מעקב.
כיצד מטפלים בחסימה בשק הדמעות אצל התינוק?
במרבית המקרים, חסימה של שק הדמעות בילדים תיפתר ללא טיפול ספציפי. 65% מהמקרים נפתרים באופן ספונטני עד גיל חצי שנה, ו-98% מהמקרים עד גיל 1שנה. בכל מקרה, מומלץ טיפול שמרני באמצעות עיסויים של אזור שק הדמעות, שיכולים להתבצע על ידי ההורים לאחר הדרכה, של רופא העיניים לילדים, או עיסוי שק הדמעות על ידי רופא העיניים לילדים עצמו. במידה והחסימה בשק הדמעות לא נפתרת ספונטנית או באופן שמרני עד גיל 1 שנה, אפשרות הטיפול הבאה היא ניתוח לפתיחת שק הדמעות.
ניתוח לפתיחת שק הדמעות אצל ילדים
ניתוח לפתיחת שק הדמעות היא פעולה רפואית הנערכת במקרים של חסימה או היצרות בדרכי הדמעות, אצל ילדים ומבוגרים. מדובר בבעיה שכיחה למדי הגורמת לדמעת מוגברת, הפרשות, והצטברות של נוזלים סביב העיניים. מדובר בניתוח זעיר פולשני הנקרא "פתיחת שק הדמעות", שבו רופא העיניים לילדים מבצע פתיחה, הרחבה וניקוי של תעלת הדמעות. הפרוצדורה הרפואית מתבצעת תחת הרדמה כללית. לאחר הניתוח, ההחלמה בדרך כלל מהירה, ישנם סיכונים מזעריים כגון זיהום או דימום, אך בדרך כלל התוצאות טובות והילד חוזר לתפקוד תקין.
לאבחון וטיפול נכון בנושא חסימה של שק הדמעות מומלץ לפנות לרופא עיניים לילדים
בכדי לאבחן ולטפל במצב של חסימת שק דמעות בצורה הנכונה ביותר, יש לפנות לרופא עיניים עם מומחיות בילדים ובטיפול בהם, כולל ניתוח במידת הצורך. יש לכם כתובת: ד"ר נועה אלה-דלמן – רופאת עיניים לילדים.
ד"ר נועה אלה-דלמן רופאת עיניים לטיפול בחסימה בשק הדמעות
ד"ר נועה אלה – דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, רופאת עיניים ילדים ומומחית לפזילה מטפלת ומנתחת בתחום עיניים תינוקות וילדים, בטיפול וחסימה בשק הדמעות ובפזילה אצל ילדים ומבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.