מהי אמבליופיה?
אמבליופיה-עין עצלה, הינה ליקוי ראייה התפתחותי נפוץ בקרב ילדים רבים. היא שכיחה אצל 2% עד 5% אחוזים מכלל הילדים. מדובר במקרה שבו עין אחת אינה מעבירה למוח תמונה ברורה של המידע החזותי הנצפה דרכה. כתוצאה מכך, המוח עלול להפסיק בהדרגה להשתמש בעין זו ולעשות שימוש רק במידע המתקבל מהעין הבריאה. עין עצלה מתפתחת לרוב בהדרגתיות, וככל שהזמן עובר והעין אינה מטופלת, כך נגרם לראייה נזק גדול יותר. רמת הפגיעה בראייה קשורה לרוב לגיל בו אובחנה הבעיה. מומלץ לטפל בעין עצלה מוקדם ככל האפשר ולפני גיל 9, לאחר גיל זה הטיפול מאתגר יותר.
מדוע חשוב לטפל באמבליופיה אצל ילדים?
אבחון וטיפול מוקדם של אמבליופיה (עין עצלה) אצל ילדים הם חשובים ביותר, מדובר ביכולת הראייה של הילד, שתשפיע על תפקודו לאורך כל חייו. אבחון מוקדם על ידי רופא עיניים לילדים עשוי להוביל לטיפול, לפתרון מלא של הבעיה ולראיה תקינה של הילד. העדר טיפול עלול להוביל להידרדרות מהירה במצב העין, עד כדי חוסר ראיה בעין אחת. ככל שנטפל מוקדם יותר עד גיל 9 שנים ובצורה נכונה בעין העצלה, כך נגדיל את הסיכוי לתפקוד מלא של העין. לכן, חשוב שהורים, לא יחכו לתסמינים אצל הילד ויקבעו בדיקת עיניים שגרתית אצל רופא עיניים לילדים, לברור תקינות הראייה של ילדיהם.
מהן הסיבות להתפתחות אמבליופיה אצל ילדים?
אמבליופיה- עין עצלה אצל ילדים, נגרמת כאשר ישנו תת שימוש בעין אחת לעומת האחרת. במצב זה, המוח מתעדף את השימוש בעין שרואה היטב ומזניח את העין השנייה, מה שפוגע עוד יותר בראייה דרכה.
הסיבות השכיחות ביותר להתפתחות מצב זה הן: קוצר ראיה או רוחק ראיה, הבדלים בתשבורת בין שתי העיניים, צורך במשקפיים בעין אחת כלומר הפרש בחדות הראייה בין שתי העיניים. מלבד זאת, אמבליופיה יכולה גם להתפתח כתוצאה מפזילה מולדת או נרכשת של אחת מהעיניים או שתיהן. סיבות נוספות הן, במצבים שהילד אינו משתמש בעין עקב חסימות שונות של ציר הראייה, כמו קטרקט מולד, עפעף צנוח או דימום תוך-עיני ועוד.
כיצד מתגלה אמבליופיה אצל ילדים?
באופן כללי, ישנם שני מצבים עיקריים בהם מאובחנת אמבילופיה אצל ילדים.
- המצב הראשון והשכיח יותר הוא בבדיקות שגרתיות אצל רופא העיניים לילדים. מדובר בדרך מצוינת לאתר בשלב מוקדם עין עצלה ולתקן אותה לפני שהיא מובילה לפגיעה בראייה.
- המצב השני הוא כאשר ישנה בעיה נראית לעין שההורים שמים לב אליה, כמו הטיית ראש תוך כדי מבט למרחק. לעתים גם במצבים בולטים ממש כמו קטרקט או צניחה של העפעף. במצבים אלה ההורים ייקחו את הילד בכל מקרה לרופא העיניים לילדים ותאובחן העין העצלה.
מהו חלון ההזדמנויות לטיפול באמבליופיה אצל ילדים?
איתור מוקדם של אמבליופיה – עין עצלה משמעותי ביותר בטיפול ובמניעה. התפתחותה התקינה של מערכת הראייה אצל ילדים היא עד גיל תשע שנים. תקופת זמן זו מהווה חלון הזדמנויות, לתקן ליקוי ראייה כלשהו אצל הילד ובוודאי אמבליופיה. עין עצלה, שאינה מטופלת עד גיל תשע שנים, עלולה לגרום לבעיית ראיה שהטיפול בה עשוי להיות מאתגר ביותר. מומלץ לבצע בדיקת עיניים שגרתית אצל רופא עיניים לילדים כדי לאתר או לשלול קיומה של עין עצלה או כל ליקוי ראייה אחר. התדירות המומלצת לבדיקות העיניים היא: בדיקה ראשונה בגיל חצי שנה עד 1 שנה, בדיקה שניה בגילאי 3 שנים ובדיקה שלישית בגיל 6 שנים.
חשוב מאוד שהורים יהיו מודעים וישימו לב, שילדים רבים אינם מתלוננים על בעיות עיניים ובעיית עין עצלה, כי מדובר בראיה היחידה שהם מכירים ואין להם למה להשוות. בכל מקרה ניתן לאבחן בעיה זו באמצעות בדיקת עיניים אצל רופא עיניים לילדים ולכן הבדיקות התקופתיות בחלון ההזדמנויות חשובות כל כך.
כיצד מטפלים באמבליופיה?
הטיפול באמבליופיה נקבע בהתאם לסיבה ומותנה בחומרת מצב העין העצלה. משך הטיפול בעין עצלה תלוי בסיבה וברמת הפגיעה בראייה הקשורה לרוב לגיל בו אובחנה הבעיה.
הטיפולים האפשריים במצב של אמבליופיה אצל ילדים נחלקים לשתי אפשרויות עיקריות, טיפול שמרני וטיפול ניתוחי. אצל מרבית הילדים, טיפול שמרני בהחלט יספיק וייתן מענה טוב. הטיפול הזה יכלול התאמת משקפיים. אפשרויות כמו רטייה רפואית וטיפות לטשטוש ראייה. טיפול ניתוחי ייבחר כאשר הגורם לעין העצלה מתוקן בניתוח, כמו למשל קטרקט מולד. בשנים האחרונות הוחל גם שימוש באמצעים מתקדמים כמו סרטים, משקפי תלת ממד ואפילו טאבלטים שמאמנים את הראייה של הילד במצבים מסוימים ומשפרים את התוצאות של הטיפולים בעין העצלה.
טיפול באמבליופיה על ידי התאמת משקפיים
רופא עיניים לילדים יבחר במשקפיים לילד, כאשר הסיבה לאמבליופיה היא בדרך כלל, קוצר ראייה, רוחק ראייה, הבדל בכוח התשבורת בין שתי העיניים או פזילה באחת העיניים, שעקב ליקויים אלו אותה עין מעבירה תמונה מטושטשת למוח. המשקפיים מתקנים את ליקוי הראייה בעין העצלה ומאפשרים למוח לקבל תשדורת דומה וחדה משתי העיניים.
טיפול באמבליופיה באמצעות רטייה
המטרה שהילד ישתמש בעין העצלה ויחזק אותה באמצעות רטייה המודבקת לעין שרואה טוב. השימוש ברטייה מחייב את המוח להשתמש בעין העצלה.
טיפול באמבליופיה באמצעות טיפות מטשטשות
במצבים של אמבליופיה קלה, או במקרים בהם יש התנגדות מצד הילד ברמה שאינה מאפשרת להשלים את הטיפול באמצעות רטייה, נעשה שימוש בטיפות לטשטוש הראייה בעין הבריאה. הטיפול ממושך יותר ועשוי לגורם לתופעות לוואי.
טיפול באמבליופיה באמצעות ניתוח
במקרה שהסיבה לאמבליופיה היא חסימה בציר הראייה של העין, צניחת עפעף או קטרקט מולד וכו, נדרש ניתוח עיניים על ידי רופא עיניים לילדים להסיר את הגורם הפוגע בראייה.
טיפול באמבליופיה בעזרת שימוש בסרטים ובטבלט
טיפול באמבליופיה באמצעות סרטים ובטבלט חדשני ומבוסס על טכנולוגיה הכוללת מעקב אחר העיניים, תוך שימוש במשקפי תלת ממד עימם הילד צופה בסרטים ותכנים שונים שהוא בוחר. אופי הטיפול מושך יותר עבור ילדים עם היענות גבוהה יחסית לעומת שאר הטיפולים. מדובר בטיפול הנמצא במחקר.
ד"ר נועה אלה-דלמן, טיפול באמבליופיה
ד"ר נועה אלה – דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, רופאת עיניים ילדים ומומחית לפזילה מטפלת ומנתחת בתחום עיניים תינוקות וילדים , בעין עצלה ובאמבליופיה ובפזילה אצל ילדים ומבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.