מהי עין עצלה?
עין עצלה היא מצב בו מערכת הראיה איננה מתפתחת כנדרש, כאשר המוח מתעדף את העין החזקה ו"מזניח" את העין החלשה, מה שמוביל להתפתחות לקויה של הראייה בעין אחת או בשתי העיניים. עין עצלה מתפתחת בדרך כלל בגיל הילדות המוקדמת, כאשר מערכת הראייה עדיין בהתפתחות, על כן אבחון וטיפול מוקדם בעין עצלה חשובים ביותר. ככל שמאבחנים את הבעיה מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים לשיפור משמעותי בראייה.
מהן הסיבות העיקריות להתפתחות עין עצלה?
- פזילה בעין אחת או בשתיהן
- הבדלים משמעותיים "במספר" המשקפיים בין שתי העיניים-קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמציה
- קטרקט מולד
- צניחת עפעף
- טראומה או פציעה בעין
- מחלות עיניים אחרות
- גורמים תורשתיים
מהם התסמינים האפשריים לעין עצלה?
- קושי בראייה או ראייה מטושטשת בעין אחת
- נטייה להטות את הראש או לעצום עין אחת
- בעיות בתפיסת עומק
- פזילה
- קושי בקריאה ובפעילויות הדורשות ראייה מדויקת
- היעדר תסמינים-פעמים רבות הילד אינו מודע לבעיה כי המוח מפצה על העין החלשה וזו הראיה היחידה שהילד מכיר.
מה חשיבות בדיקות עיניים לאבחון עין עצלה עד גיל 9?
אבחון עין עצלה (אמבליופיה) לפני גיל 9 הוא קריטי מכיוון שזהו חלון הזדמנויות לטיפול יעיל. ככל שהאבחון נעשה מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להצלחת הטיפול. בגיל צעיר, המוח עדיין גמיש ומסוגל לפתח קשרים עצביים חדשים המאפשרים שיפור הראייה. ללא טיפול מוקדם, הפגיעה בראייה עלולה להפוך לקבועה ובלתי הפיכה והטיפול עשוי להיות מאתגר. טיפול מוקדם, יכול למנוע פגיעה קבועה בראיה ולאפשר התפתחות תקינה של מערכת הראיה. מרבית הילדים אינם מתלוננים על בעיה בראיה, כי מדובר בראיה היחידה שהם מכירים. לכן חשוב לבצע בדיקות ראייה שגרתיות לילדים ולהיות ערים לסימנים של עין עצלה, כמו פזילה או קושי בראייה, כדי לאפשר אבחון וטיפול מוקדם ככל האפשר.
מה כוללת בדיקת עין עצלה?
השלב הראשון בטיפול בעין עצלה הוא אבחון מדויק של הבעיה. רופא עיניים לילדים יבצע בדיקות ראייה מקיפות כדי לקבוע האם לילד יש עין עצלה? מה חומרת הבעיה? ומה הגורם הבסיסי לבעיה?
בדיקת עין עצלה מורכבת ממספר שלבים חשובים:
בדיקת חדות ראייה לכל עין בנפרד
רופא העיניים לילדים בודק את חדות הראייה של כל עין בנפרד באמצעות לוח אותיות או סמלים מיוחדים לילדים. הבדיקה מתבצעת תוך כיסוי העין השנייה, כדי לוודא שכל עין נבדקת באופן עצמאי. פער משמעותי בחדות הראייה בין העיניים יכול להצביע על קיומה של עין עצלה.
בדיקת תנועות העיניים
בדיקת תנועות עיניים על ידי רופא עיניים לילדים היא בדיקה מקיפה שמטרתה להעריך את התפקוד התקין של שרירי העיניים והקואורדינציה ביניהם. במהלך הבדיקה, הרופא מבקש מהילד לעקוב אחר חפץ, ללא תזוזת הראש, כאשר החפץ נע בכיוונים שונים: למעלה, למטה, ימינה, שמאלה ובאלכסון. רופא העיניים לילדים בודק את התנועה, את הדיוק בעקיבה, ואת היכולת של שתי העיניים לנוע יחד באופן מתואם. בנוסף, נבדקת יכולת העיניים להתכנס פנימה בעת הסתכלות על חפץ קרוב, ומתבצעת הערכה של נקודת המבט הטבעית של העיניים במנוחה. בדיקת העיניים יכולה לחשוף בעיות כמו פזילה, חולשת שרירים, בעיות בקואורדינציה בין העיניים ועוד. בדיקה זו היא חלק חשוב מהערכת הראייה הכוללת של הילד ויכולה לסייע באבחון מוקדם של בעיות שעלולות להשפיע על התפתחות הראייה התקינה, לרבות עין עצלה.
בדיקת הערכת פזילה
בבדיקה זו רופא העיניים לילדים בודק האם קיימת פזילה, שהיא אחת הסיבות הנפוצות להתפתחות עין עצלה. הרופא משתמש במספר שיטות בדיקה כדי לזהות סטיות קטנות וגדולות ביישור העיניים.
פריזמות – משמשות להערכת זווית הפזילה ולמדידת סטיות בעיניים.
תבחין הירשברג (Hirschberg Test) – בעזרת אור, הרופא בודק את השתקפות האור על הקרנית כדי להעריך פזילה.
מכשיר סינופטופור (Synoptophore) – בודק את שיתוף הפעולה בין העיניים ואת יכולת המיקוד.
מכשיר רטינוסקופ (Retinoscope) – מסייע להעריך את הרפרקציה "מספרי העיניים".
כיסוי וגילוי (Cover-Uncover Test) – בעזרת כיסוי עין אחת, הרופא בודק תנועות לא רצוניות של העין השנייה.
בדיקת רפרקציה (מספר המשקפיים)
בדיקת רפרקציה, הידועה גם כבדיקת מספרי המשקפיים, מטרתה לאבחן ליקויי ראייה נפוצים כגון קוצר ראייה (מיופיה), רוחק ראייה (היפרופיה) ואסטיגמציה. הבדיקה מתבצעת על ידי רופא עיניים לילדים, והיא כוללת שימוש במכשירים מיוחדים כמו פורופטר או רטינוסקופ, המאפשרים למדוד את כושר השבירה של העין ולקבוע את המרשם המדויק למשקפיים או לעדשות מגע. במהלך הבדיקה, הילד מתבקש להסתכל על תרשים אותיות או מספרים ממרחקים שונים, בעוד הרופא משנה עדשות במכשיר כדי למצוא את השילוב המאפשר הראייה הברורה ביותר.
בדיקת קרקעית העין (פונדוס)
רופא עיניים לילדים בודק את מבנה העין הפנימי כדי לשלול בעיות אנטומיות או מחלות שעלולות להשפיע על הראייה ולגרום לעין עצלה. בדיקת קרקעית העין (פונדוס): זוהי בדיקה חשובה המאפשרת לרופא העיניים לראות את החלק האחורי של העין, כולל הרשתית, כלי הדם, עצב הראייה והמקולה. הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר מיוחד הנקרא אופתלמוסקופ, כאשר רופא העיניים לילדים מטפטף תחילה טיפות להרחבת אישונים. דרך האישון המורחב, הרופא יכול לזהות שינויים ומחלות כמו רטינופתיה סוכרתית, יתר לחץ דם, גלאוקומה, ניוון מקולרי וגידולים. הבדיקה אינה כואבת אך עשויה לגרום לטשטוש ראייה זמני ורגישות לאור למשך מספר שעות בגלל הרחבת האישונים.
בדיקת ראיית עומק
בדיקת ראיית עומק מעריכה את יכולת המוח לשלב את המידע המגיע משתי העיניים ליצירת תמונה תלת-ממדית. ראיית עומק תקינה מחייבת שיתוף פעולה טוב בין שתי העיניים. ילדים עם עין עצלה עלולים לסבול מפגיעה בראיית העומק, ולכן בדיקה זו חשובה לאבחון.
הבדיקה יכולה להתבצע במספר אופנים:
- שימוש במשקפיים מיוחדים (אדום-ירוק או מקוטב) תוך צפייה בתמונות ספציפיות
- בדיקת טיטמוס – הצגת תמונות מיוחדות עם משקפיים מקוטבות לבדיקת תלת מימד
- מבחן לאנג – שימוש בכרטיס עם נקודות אדומות וירוקות
בדיקות נוספות בהתאם לצורך
בהתאם לממצאים, רופא העיניים לילדים, עשוי לבצע בדיקות נוספות כמו בדיקת שדה ראייה, בדיקת ראיית צבעים, או בדיקות הדמיה מתקדמות.
מה כולל מעקב רפואי אצל רופא עיניים לילדים לילד עם עין עצלה?
המעקב כולל ביקורות תקופתיות להערכת השיפור בראייה ולהתאמת הטיפול בהתאם להתקדמות. הרופא יוודא שהילד עומד בהמלצות הטיפול ויספק הדרכה מתאימה להורים. המטרה היא לשפר את הראייה בעין העצלה של הילד ולמנוע נזק ארוך טווח לראייה הדו-עינית.
- אבחון מוקדם – זיהוי הבעיה בשלביה הראשונים, כאשר בשלב זה הטיפול יעיל ביותר.
- התאמת טיפול – כולל שימוש ברטיות, תרגילי ראייה, משקפיים או ניתוח במידת הצורך.
- ניטור התקדמות – בדיקה שהטיפול עובד ושיפור הראייה מתרחש כמצופה.
- מניעת נזק קבוע – הבטחה שהעין העצלה לא תגרום לירידה בלתי הפיכה בראייה.
מה כולל טיפול בעין עצלה?
טיפול בעין עצלה (אמבליופיה) אצל ילדים הוא תהליך שמטרתו לשפר את הראייה בעין החלשה ולעודד את המוח להשתמש בה. הטיפול כולל מספר שלבים ושיטות, אשר מותאמים באופן אישי לכל ילד בהתאם לחומרת המצב ולגורמים שהביאו להתפתחות העין העצלה. התחזית לטיפול בעין עצלה טובה כאשר מאובחנת ומטופלת בזמן מתחת לגיל 9. רוב הילדים שמקבלים טיפול מתאים משיגים שיפור משמעותי בראייה. עם זאת, חשוב להבין שהטיפול דורש סבלנות והתמדה, ולעתים יכול להימשך חודשים או אף שנים.
הצלחת הטיפול בעין עצלה תלויה בהתמדה ובמעקב רפואי צמוד על ידי רופא עיניים לילדים. חשוב שהילד יבצע את ההנחיות באופן עקבי, וכי ההורים יוודאו שהטיפול מתבצע כנדרש. בנוסף, יש להגיע לביקורות תקופתיות אצל רופא העיניים כדי לעקוב אחר השיפור ולהתאים את הטיפול בהתאם.
תיקון בעיות ראייה בסיסיות:
- התאמת משקפיים או עדשות מגע
- טיפול בבעיות רפואיות כמו קטרקט או צניחת עפעף
- תיקון פזילה במידת הצורך
אימון העין החלשה:
- כיסוי העין החזקה (פאצ'ינג) – שיטה זו מאלצת את המוח להשתמש בעין החלשה
- שימוש בטיפות אטרופין בעין הטובה להחלשת הראייה בה זמנית
- תרגילי ראייה ייעודיים
טיפולים מתקדמים לטיפול בעין עצלה:
- טיפול בראייה דו-עינית
- שימוש במשחקי מחשב ואפליקציות ייעודיות
- טיפול באמצעות משקפי תלת-ממד מיוחדים
ניתוח: (במקרים נדירים)
במקרים בהם העין העצלה נגרמת כתוצאה מפזילה חמורה או מחסימה פיזית (כגון קטרקט), ייתכן שיידרש ניתוח לתיקון הבעיה. הניתוח אינו מרפא את העין העצלה עצמה, אך הוא מסייע ליצור תנאים אופטימליים לשיפור הראייה.
ד"ר נועה אלה-דלמן, בדיקה לאבחון עין עצלה
ד"ר נועה אלה – דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, רופאת עיניים ילדים ומומחית לפזילה מטפלת ומנתחת בתחום עיניים תינוקות וילדים, בעין עצלה ובאמבליופיה ובפזילה אצל ילדים ומבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.