מהי חסימה בשק הדמעות?
חסימה של שק הדמעות היא בעיה נפוצה, במיוחד אצל תינוקות וילדים קטנים. מדובר במצב שבו נוצרת חסימה בדרכי הדמעות, אשר מונעת את זרימתן התקינה מהעין אל האף. כ-5% מהתינוקות נולדים עם חסימה מולדת בשק הדמעות, והשכיחות גבוהה יותר אצל פגים. בדרך כלל, החסימה נגרמת על ידי קרום הנוצר בקצה שק הדמעות הנמצא באף ומונע את הספיגה התקינה של הדמעות. קרום זה, שבדרך כלל נעלם במהלך ההתפתחות העוברית, נשאר לפעמים לאחר הלידה וגורם לחסימה.
מה ההשלכות של חסימה בשק הדמעות?
כאשר יש חסימה בשק הדמעות, הדמעות אינן מצליחות להתפנות כראוי לחלל האף. במקום זאת, הדמעות מצטברות בצינורית הדמעות ומייצרות דמעת יתר בלתי פוסקת גם ללא כל גירוי חיצוני. תפקיד הדמעות לייצר לחות בעין, לנקות אותה, ולהסיר חיידקים, חומרים זרים וזיהומים שעשויים להיכנס אליה. כשהחסימה מונעת מהדמעות להתפנות כראוי, הן אינן מצליחות לבצע את תפקידן בצורה יעילה. כתוצאה מכך, עשויה להתרחש הצטברות של חיידקים וגורמים זרים בעין, דבר שמוביל להופעת הפרשות, נפיחות, צריבה, אי נוחות ולמצב של אדמומיות ודלקת.
מהן הסיבות העיקריות לחסימת שק הדמעות?
חסימה מולדת של תעלת הדמעות
מדובר במצב שבו תעלת הדמעות איננה מתפתחת כראוי במהלך ההתפתחות העוברית, ונגרמת חסימה כבר מלידה. מצב זה נפוץ יחסית אצל תינוקות ויכול להיפתר בעצמו במשך הזמן ולעיתים דרוש טיפול במקרה הצורך.
זיהומים חוזרים
זיהומים חוזרים בשק הדמעות או בדרכי הדמעות יכולים לגרום לדלקת ולחסימה. מדובר בזיהומים, חיידקים או וירוסים, שיכולים להצטבר ולחסום את שק הדמעות.
מומים מבניים בתעלת הדמעות
מומים מולדים או תוצאות של פציעות עשויות להוביל למבנה לא תקין של שק הדמעות ותעלת הדמעות, דבר שמקשה על התפקוד ומוביל לחסימה.
כיצד נערך אבחון לחסימה בשק הדמעות?
אבחון חסימה בתעלה ובשק הדמעות אצל תינוקות מתבצע לרוב על ידי רופא עיניים לילדים. האבחון של חסימה בשק הדמעות הוא קליני על ידי לקיחת היסטוריה רפואית ובדיקה עיניים. אחת מהבדיקות הנפוצות היא מדידה של מפלס הדמעות בעין של התינוק, באמצעות טיפות צבע מיוחדות. כאשר יש חסימה בתעלת הדמעות, הטיפות אינן מתנקזות כראוי לתוך האף, דבר שמעיד על בעיה במעבר הדמעות. במידה ואין חסימה, הדמעות והטיפות הנלוות יזרמו כרגיל דרך הצינור אל האף. במהלך הבדיקה, רופא העיניים לילדים יבדוק בנוסף לתעלה ושק הדמעות, אם ישנם גורמים נוספים שיכולים להסביר את הדמעת או הדלקת בעיניים, כגון דלקת בעפעפיים, יובש בעין, נוכחות של גופים זרים בעין, או בעיות חמורות יותר כמו גלאוקומה מולדת, מחלות קרנית ועוד. כל אחת מהבעיות הללו עשויה להתבטא בצורה שונה, ולכן חשוב לזהות את הגורם המדויק כדי להעניק טיפול מתאים.
מה כולל הטיפול בחסימה בשק הדמעות?
הטיפול השמרני בדרך כלל מתחיל בעיסוי של שק הדמעות. עיסוי זה נעשה על ידי ההורים ובהדרכת רופא העיניים לילדים והוא עשוי לעזור בפתיחת החסימה. בדרך כלל העיסוי מתבצע מספר פעמים ביום, באזור של שק הדמעות. 90% אחוז מהמקרים של חסימה מולדת בשק הדמעות חולפים באופן עצמאי או לאחר טיפול שמרני על ידי עיסויים באמצעות האצבע לכיוון שק הדמעות. אם העיסוי אינו עוזר ונשארת חסימה, או כאשר הדמעת נמשכת מעבר לגיל שנה, מקובל לערוך פתיחה כירורגית, מדובר בניתוח שנעשה תחת הרדמה כללית, ומטרתו לפתוח את החסימה ולוודא שדרכי הדמעות יתפקדו באופן תקין.
מהו כולל ניתוח שק הדמעות?
ניתוח לפתיחת שק דמעות חסום נעשה בדרך כלל תחת הרדמה מלאה והוא מבוצע על ידי רופא עיניים ילדים ומנתח. במהלך הניתוח, מוחדרת צינורית דקה ממתכת לשק הדמעות דרך תעלת הדמעות, שבדרך כלל חסומה. במקרים שבהם הצינורית אינה מספיקה לפתיחת החסימה, ניתן להוסיף בלונית קטנה שניתן לנפח. הניפוח של הבלונית מסייע בהרחבת התעלה החסומה. לאחר החדרת הצינורית ו/או ניפוח הבלונית, רופא העיניים לילדים, מבצע שטיפה של תעלת הדמעות ושק הדמעות כדי לוודא שהמעבר הנוזלים תקין. במהלך השטיפה, נוזל מוזרק לתעלת הדמעות ומוודאים שהוא עובר בקלות לתוך שק הדמעות ומנוקז דרך האף, כפי שצריך לקרות במצבים רגילים.
מהם הסיבוכים האפשריים לאחר ניתוח שק הדמעות?
למרות שזוהי פעולה כירורגית נפוצה ובטוחה יחסית, ישנם סיבוכים אפשריים, אם כי הם אינם שכיחים. בין הסיבוכים האפשריים נמנים: פגיעות בדרכי הדמעות, או זיהומים אפשריים באזור. חשוב לציין כי ברוב המקרים, הניתוח לא משפיע על הראייה עצמה ואין כל פגיעה ישירה בעין. הניתוח מסייע בהפחתת הדלקות ומאפשר הפעלה תקינה של מערכת ניקוז הדמעות באופן תקין, דבר המוביל להפחתת תסמינים כמו דמעת יתר או דלקות חוזרות.
מה כוללת ההחלמה לאחר ניתוח שק הדמעות?
לאחר ניתוח שק הדמעות, חשוב מאוד להקפיד על ההנחיות שניתנו על ידי רופא העיניים לילדים כדי להבטיח את הצלחת הניתוח ולמנוע סיבוכים. יש להקפיד על הזלפת טיפות עיניים לתינוק בהתאם להוראות רופא העיניים לילדים, ולעקוב אחרי המינון והזמנים המדויקים. בנוסף, יש לשמור על ניקיון והיגיינה של העין המנותחת, ולוודא שאין זיהום או לכלוך באזור זה. כדי למנוע דלקות, יש לנקות את האזור בעדינות באמצעות גזה או מגבון סטרילי ולהימנע ממגע ישיר עם העין. במקרים של כאבים או אי נוחות, ניתן להיעזר במשככי כאבים לפי המלצת הרופא. אם יש החמרה במצב העין, כמו אדמומיות, נפיחות או תסמינים נוספים, יש לפנות מיד לרופא העיניים לילדים המנתח לבדיקת מצב העין ולקבלת טיפול נוסף במידת הצורך. חשוב להקפיד על כל ההנחיות כדי להבטיח החלמה מהירה ובטוחה.
ד"ר נועה אלה-דלמן, ניתוח שק הדמעות
ד"ר נועה אלה – דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, רופאת עיניים ילדים ומומחית לפזילה מטפלת ומנתחת בתחום עיניים תינוקות וילדים, בניתוח פתיחת שק הדמעות בעין עצלה ובאמבליופיה ובפזילה אצל ילדים ומבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.