פזילה היא מצב של חוסר תיאום בין פעילות שתי העיניים, לרוב כתוצאה מפגיעה בשרירים האחראים על התנועה של כל עין. פזילה יכולה להיות מצב מולד או מצב נרכש. ישנם שנולדים עם פזילה, וישנם גם מצבי פזילה שמתפתחים בהמשך החיים, בילדים ובמבוגרים כאחד. כמו כן קיימים גם גורמים גנטיים ומשפחתיים שיכולים להגביר את הסיכוי להופעת הפזילה. במקרה של סיפור משפחתי של פזילה, חשוב להיות ערניים ולבצע בדיקות ראייה תכופות אצל רופא עיניים לילדים. על מנת לטפל בפזילה בצורה נכונה ומדויקת, חשוב להבין ראשית מהם הגורמים המדויקים לפזילה אצל כל מטופל לגופו. לאחר האבחון הרפואי המדויק אצל רופא עיניים לילדים ופזילה, הוא יכין תכנית לטיפול בפזילה בדרך שמרנית או כירורגית בהתאם למצבו הספציפי של כל מטופל.
מה גורם לפזילה אצל ילדים?
- ברוב המקרים, פזילה נרכשת נגרמת כתוצאה מראיה לקויה באחת העיניים. בדרך כלל במצבים של קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמטיזם.
- במצבים של חוסר תאום בין המח לשרירי העיניים.
- במצב של פגיעה בשרירים ובעצבים שאחראים על הפעלת תנועת העיניים.
- במצבים של תסמונת דוויין, לאחר מחלות חום, בעיות נוירולוגיות או חבלת ראש.
מה גורם לפזילה אצל מבוגרים?
- ברוב המקרים אצל אדם מבוגר עם בעיית פזילה, הסיבה לפזילה נגרמת מהעדר טיפול או טיפול לא מוצלח בפזילה בילדות, שמשמעותו שהילד גדל להיות מבוגר עם פזילה.
- פזילה אצל מבוגרים יכולה להתפתח גם כסיבוך של מחלות כגון, סוכרת, לחץ דם גבוה, בעיות בבלוטת התריס, שיתוק של שרירי העיניים, גידול, שבץ מוחי, הפרעות במערכת העצבית או במערכת השרירים. במקרים כאלה, הטיפול צריך להיות משולב בטיפול במחלה המהווה את הגורם לפזילה ובסיבוך של הפזילה.
טיפול בפזילה אצל ילדים
בילדים, ובמיוחד במצבים מולדים וקלים של פזילה הנגרמת כתוצאה מקוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמטיזם, ניתן לתקן פזילה על ידי הרכבת משקפיים ייעודיים עם "מספר" המתקן את הפזילה. הטיפול בפזילה יהיה בבעיית הראייה שהובילה להתפתחות הפזילה. משקפיים מותאמים מתקנים את הראייה באופן קבוע ומאפשרים לתיאום בין העיניים. אפשרות נוספת היא שימוש בתרגילי עיניים שנועדו לחזק את השרירים החלשים ולהחזיר את העיניים לתפקוד תקין. התרגילים מתמקדים בשיפור התאום בין שתי העיניים, הגברת השליטה בתנועות העיניים ושיפור המיקוד.
אמצעי נוסף שיש אפשרות להשתמש בו היא רטייה שמכסה את העין החזקה ומאפשרת לעין החלשה להתאמץ להתחזק ולהתפתח. את הרטייה הילד ישים למספר שעות ביום למשך ימים וחודשים, כל זאת בהתאם להנחיית רופא העיניים לילדים ופזילה. לעיתים רופא העיניים לילדים ופזילה ימליץ על שימוש בטיפות אטרופין בעין החזקה יותר כדי לטשטש ראייה "ולהכריח" את העין החלשה להתאמץ. צורת הטיפול בטיפות אטרופין דומה לטיפול בפזילה עם רטיות, אך פותר את ההתמודדות במצבים של קושי עם רטייה.
במצבים בהם הטיפול השמרני אינו מספיק לתיקון הפזילה, רופא העיניים לילדים ופזילה יכול להמליץ על אופציה של ניתוח לתיקון פזילה. ניתוח זה מחזק את שרירי העיניים ומקבע את המנח שלהם.
טיפול בפזילה אצל מבוגרים
הטיפולים השמרניים בפזילה דומים אצל ילדים ואצל מבוגרים. הם כוללים התאמת משקפיים לתיקון חדות הראייה ולעיתים גם תיקון הפזילה עצמה על ידי עדשות פריזמטיות, רטיות או שימוש בטיפות אטרופין לחיזוק העין החלשה והתיאום בין העיניים. הטיפול הכירורגי כולל ניתוח לחיזוק השרירים בדומה לילדים. אצל מבוגרים ניתן לבצע גם ניתוח מיוחד של "תפרי התאמה". מדובר בהליך שמאפשר גם בשעות שאחרי הניתוח לתיקון הפזילה גם לשפר את התוצאות ולא רק במהלכו. ניתוח תפרי התאמה נעשה בהרדמה מקומית שכן לצורך הצלחה מיטבית של ההליך, נדרשת תקשורת עם מנותח העיניים בעת הפרוצדורה.
קיים מיתוס שגוי לפיו מבוגרים שסובלים מפזילה לאורך זמן רב, או שנעשה בילדות או בבגרות ניסיון לתקן את הפזילה שלהם שלא צלח – אינם יכולים לעבור טיפולים וניתוחים לתיקון הפזילה בגיל בוגר. זוהי כמובן טעות, ניתן ורצוי לתקן פזילה גם בגיל מבוגר. מה שנדרש הוא להגיע לרופא עיניים מומחה לילדים ופזילה לבדיקת עיניים מלאה לרבות אבחנה לגבי סיבת הפזילה. רופא העיניים המומחה ימליץ על אופן הטיפול המתאים ביותר ויספק אותו במקצועיות מלאה.
מה יכול להיגרם כתוצאה מפזילה לא מטופלת?
פזילה בלתי מטופלת בילדים יכולה להוביל להשלכות בריאותיות ותפקודיות משמעותיות. פזילה בלתי מטופלת יכולה גם להוביל לפגיעה קבועה בראייה הדו עינית, כפל ראייה ועין עצלה. לעיתים המוח מתחיל "להתעלם" מהתמונה המגיעה מהעין הפוזלת כדי למנוע ראייה כפולה. כתוצאה מכך, עשויה להתפתח תופעה הנקראת, "עין עצלה" או אמבליופיה. ללא טיפול, הפגיעה בראייה עלולה להפוך לקבועה והטיפול בה עשוי להיות מאתגר (מעל גיל 9). מעבר לפגיעה בחדות הראייה, ילדים עם פזילה לא מטופלת מאבדים את היכולת לראייה תלת-ממדית (סטריאוסקופית) תקינה, דבר המשפיע על התפתחות מיומנויות מוטוריות עדינות, קואורדינציה עין-יד, והערכת מרחקים. הדבר יכול להשפיע על פעילויות יומיומיות כמו תפיסת כדור, עלייה במדרגות, או פעילויות הדורשות דיוק מוטורי.
בנוסף, פזילה לא מטופלת עלולה להשפיע על הביטחון העצמי והתפתחות החברתית של הילד, שכן המראה החיצוני של העיניים יכול לגרום למבוכה ולקשיים חברתיים. ילדים עם פזילה, עלולים להיות חשופים ללעג מצד חבריהם, דבר העלול להוביל לבעיות רגשיות ונפשיות. מבחינה לימודית. הקושי בראייה עלול להשפיע על יכולת הקריאה, הכתיבה והלמידה, דבר שעלול להוביל לפערים לימודיים.
מבוגרים, לעומת זאת, עלולים להתרגל לחיות עם הפזילה ולהרגיש פגיעה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי, פגיעה בזוגיות ובניית קריירה ולחיות עם דעה מוטעית לפיה לא ניתן לטפל בפזילה בגיל מבוגר. חשוב להדגיש כי ככל שהטיפול בפזילה מתחיל מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להצלחת הטיפול ולמניעת נזקים בלתי הפיכים, אולם חשוב לדעת שניתן לטפל בפזילה בכל גיל.
ד"ר נועה אלה-דלמן, טיפול בפזילה בילדים ומבוגרים
ד"ר נועה אלה – דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, רופאת עיניים ילדים ומומחית לפזילה מטפלת ומנתחת בתחום עיניים תינוקות וילדים , בעין עצלה ובאמבליופיה ובפזילה אצל ילדים ומבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.