מהי עין עצלה?
עין עצלה אצל ילדים הנה הפרעת ראייה שכיחה המתרחשת כאשר אחת או שתי העיניים מעבירות תמונה מטושטשת למוח. ללא טיפול, עין עצלה עלולה להוביל לפגיעה קבועה בראייה בהמשך חייו של הילד. ניתן לטפל בעין עצלה עד גיל 9 כאשר לאחר מכן, הטיפול בעין עצלה מאתגר מאוד. עין עצלה אצל מבוגרים היא לרוב בעיה רפואית שנמשכת מהילדות, דהיינו, עין עצלה שלא טופלה בצורה מלאה או שלא הגיבה לטיפול הרפואי. כיום עם ההתפתחות של רפואת העיניים, ניתן לשפר את חדות הראיה אצל מבוגרים עם עין עצלה ולשפר את התופעות הנלוות לעין העצלה.
כיצד מתפתחת עין עצלה אצל ילדים?
עין עצלה Amblyopia היא מצב בו הראייה אינה מתפתחת כראוי. העיניים פועלות כמו מצלמה, האור עובר בעדשה של כל עין ומגיע לשכבת רקמה הרגישה לאור בחלקה האחורי של העין הנקראת רשתית. הרשתית מתרגמת את התמונה לאותות עצביים הנשלחים למוח והמוח משלב את האותות מכל עין לתמונה תלת ממדית. הפגיעה בהתפתחות הראייה נוצרת בעת שהעין העצלה רואה תמונה לא ממוקדת או מטושטשת והופכת עם הזמן לעין עצלה. עין עצלה מופיעה כאשר הקשרים במוח שאחראים לראייה אינם מתרחשים כראוי. על מנת לבנות קשרים אלה, במהלך 9 השנים הראשונות לחיי הילד, העין צריכה "לשדר" למוח תמונה ברורה משתי העיניים, מה שיאפשר למוח ליצור מסלולי ראייה תקינים. במצב של עין עצלה אצל ילדים, המוח מפסיק "להתייחס" לעין הרואה מטושטש כך שהראייה נפגעת מכך והעין הופכת להיות עצלה.
מהם הגורמים השכיחים להיווצרות עין עצלה אצל ילדים?
חוסר איזון בין השרירים (פזילה) כגורם לעין עצלה
הסיבה השכיחה ביותר לעין עצלה היא חוסר איזון של השרירים הממקמים את העיניים-פזילה. מצב זה עלול לגרום לעיניים לפנות פנימה או החוצה, למעלה או למטה, ומפריע להן לעבוד יחד.
הפרעת תשבורת משמעותית כגורם לעין עצלה
הבדל בחדות הראייה בין העיניים והפרעת תשבורת משמעותית עשויות לגרום להתפתחות עין עצלה. הבדל משמעותי בין מספרי המרשם בכל עין – לרוב בשל קוצר ראייה, רוחק ראייה, אסטיגמטיזם, הבדלים בתשבורת בין העיניים, או שילוב של פזילה ובעיות תשבורת.
חסימה של ציר הראיה כגורם להתפתחות עיין עצלה
חסימה של ציר הראיה עלולה להיות גורם להתפתחות עין עצלה. בעיה כלשהי בעין – כמו עכירות בעדשה (קטרקט) או בקרנית – יכולה להפריע לראייה תקינה בעין זו. מדובר בבעיה החוסמת את ציר האור, אשר בינקות דורשת טיפול דחוף למניעת אובדן ראייה קבוע. לרוב מדובר בסוג החמור ביותר של עין עצלה.
מה חשיבות האבחון המוקדם של עין עצלה אצל ילדים?
אבחון וטיפול מוקדמים בעין עצלה בילדים משמעותי ביותר ומאפשר תיקון של העין העצלה. כאשר הטיפול בעין עצלה נערך עד גיל 9 שנים, ניתן לטפל בה ולהפוך אותה לתקינה. בעוד שבגילאים מאוחרים יותר לאחר גיל 9 יש קושי ואתגר רב בטיפול בעין עצלה. מעל גיל 9 שנים עלול להיגרם לעין נזק קבוע, שכן מרכז הראייה במוח כבר התפתח.
האתגר העיקרי הנו גילוי מוקדם של עין עצלה בקרב ילדים. אצל הורים רבים קיימת חוסר מודעות לאפשרות של התפתחות עין עצלה אצל הילד ולחלון ההזדמנויות לטיפול עד גיל 9 שנים. כמו כן הורים רבים אינם מודעים לנחיצות של ביצוע בדיקות עיניים תקופתיות אצל רופא עיניים לילדים, בגילאים ½ שנה -1 שנה, 3 שנים ו 6 שנים לאיתור עין עצלה. כמו כן ילדים בדרך כלל אינם מתלוננים על בעיית ראיה, כי הרי מדובר בראיה הטבעית שלהם. הם לומדים להתעלם באופן טבעי מהעין העצלה שרואה פחות ומסתדרים היטב עם העין שרואה.
מה עלול להשפיע על התפתחות עין עצלה?
התפתחות של עין עצלה אצל ילדים יכולה להיווצר כתוצאה ממגוון בעיות ומחלות ובניהן: פזילה, הפרעות במיקוד הראיה, הפרעות בכוח התשבורת של העין, צורך במשקפים. כמו כן מחלות מולדות עלולות להוביל להתפתחות עין עצלה כמו למשל, מחלות של עצב הראייה, הפרעות במרכז הראייה, מחלות של הקרנית, מחלות של הרשתית, גלאוקומה מולדת ומחלות מטבוליות שונות.
כיצד ניתן לדעת אם לילד יש עין עצלה?
עין עצלה לרוב אינה גורמת לתסמינים. ילדים צעירים לרוב אינם מודעים לכך שמשהו לא בסדר בראייתם, שכן מדובר בראייה היחידה שהם מכירים. במידה ואכן משהו לא תקין בראייתם, הם אינם מתלוננים או מסוגלים להסביר. לכן, יש צורך להגיע לבדיקות תקופתיות בגיל ½ שנה בגיל 3 שנים ובגיל 6 שנים אצל רופא עיניים לילדים. ילדים גדולים עם מצב לא תקין של העיניים, יכולים להתלונן על כך שהם אינם יכולים לראות היטב באחת העיניים ולדווח על בעיות בקריאה ובכתיבה.
אפשר להבחין בהתנהגויות של ילדים המעלות חשד לעין עצלה במצבים הבאים בין השאר:
- תינוק שמתקשה למקד את המבט ולעקוב
- מצבים של פזילה, כאשר העין בורחת פנימה או החוצה למעלה או למטה
- ילדים העוצמים עיניים בשמש
- תנועות חריגות בעיניים, כמו מצמוץ תכוף וריצוד
- שפשוף תדיר של העיניים
- התבוננות קרובה באופן חריג על מסך הטלוויזיה או על מחברת או ספר
- ילד שיש לו קושי במוטוריקה עדינה
- ילד עם קשיי ריכוז
- סיפור משפחתי
במידה והילד מתלונן על הפרעה בראייתו או אחד ההורים שם לב להתנהגויות הללו, חשוב לפנות בהקדם לרופא עיניים לילדים על מנת לאבחן עין עצלה.
כיצד ניתן לאבחן עין עצלה אצל ילדים?
בישראל, כל התינוקות שזה עתה נולדו עוברים בימים הראשונים לחייהם בדיקת עיניים על ידי רופא ילדים, על מנת לשלול עכירות בקרנית או בעדשת העין. עין עצלה מאובחנת לעיתים קרובות במהלך בדיקת עיניים שגרתית אצל רופא העיניים לילדים, בגילאי ½ שנה עד 1 שנה, 3 שנים ו-6 שנים, שכוללת בדיקת עיניים מקיפה ומעמיקה באמצעות מכשור רפואי לרבות הרחבת אישונים.
אבחון עין עצלה נערך על ידי רופא עיניים לילדים וכולל בדיקת חדות הראיה בשתי העיניים, בדיקה של תנועות העיניים, יכולת המיקוד והפזילה, בדיקת קרקעית העין על ידי טיפות להרחבת אישונים ובדיקת כוח התשבורת של העין.
מהן דרכי הטיפול הרפואי בעין עצלה אצל ילדים?
ככל שעין עצלה מאובחנת מוקדם יותר, כך הטיפול יהיה מוצלח יותר. הטיפול בעין עצלה פחות מוצלח אם הוא מתחיל לאחר גיל 6 שנים, ויהיה מאתגר במיוחד אם הוא יתחיל לאחר גיל 9. אפשרויות הטיפול העיקריות בעין עצלה הן תיקון של בעיות העיניים ועידוד השימוש בעין העצלה כדי שהראייה תוכל להתפתח כראוי. האבחון הרפואי, נערך על ידי רופא העיניים לילדים בהתאם לסיבה שגרמה להתפתחות עין עצלה, ובהתאם לזה ייקבע הטיפול הרפואי המתאים ביותר. משך הטיפול הרפואי בעין עצלה, מושפע מהגיל בו אובחנה העין העצלה, מהסיבות להיפתחותה ודרגת הפגיעה בראייה. הטיפול הרפואי בעין עצלה אצל ילדים כולל מגוון רחב של טיפולים כגון: התאמת משקפיים, שימוש ברטייה, שימוש בטיפות מטשטשות, ניתוח כירורגי, טיפולים דו עיניים בעזרת שימוש בסרטים ובטבלט.
כיצד התאמת משקפיים מסייעת לטיפול בעין עצלה אצל ילדים?
כאשר הסיבה לעין העצלה היא קוצר ראייה, רוחק ראייה, הבדל בכוח התשבורת בין שתי העיניים או פזילה באחת העיניים, הטיפול הוא בהתאמת משקפיים לילד. המשקפיים מתקנים את ליקוי הראייה בעין העצלה ומאפשרים למוח לקבל תשדורת דומה וחדה משתי העיניים. חשוב מאוד שהמשקפיים יותאמו לילד על ידי רופא עיניים לילדים, לאחר שהוא יבצע בדיקת עיניים יסודית וישלול קיומה של בעיה אחרת שמהווה סיבה ללקות הראייה. יש מקרים שבהם העין העצלה תטופל בצורה מלאה על ידי המשקפיים והילד יזכה בראייה תקינה ישנם מקרים בהם הטיפול במשקפיים אינו מספק ויידרש טיפול מסייע ברטייה לעין.
כיצד נערך טיפול בילדים עם עין עצלה באמצעות רטייה?
הטיפול בעין עצלה באמצעות רטייה כולל הדבקת רטייה על העין שרואה טוב כדי שהילד ישתמש בעין העצלה ויחזק אותה. מדובר בטיפול יעיל המותנה בחומרת מצב העין העצלה. חלק מהילדים אינם מבינים את חשיבות הטיפול ומורידים את הרטייה. כדי להקל עליהם, מומלץ להתחיל את הטיפול בסגירה למשך זמן מוגבל, להאריכו בהדרגה ולשלבו בפעילות אהובה. על ידי שימוש ברטייה לא מותירים למוח ברירה – הוא חייב לשוב ולהשתמש בעין העצלה, היחידה העומדת לרשותו. לאחר שהילד לומד מחדש להשתמש בעין העצלה ובכפוף לאישור רופא עיניים לילדים, אפשר להפסיק בהדרגה את האימון של העין עד לסיום הטיפול.
כיצד שימוש בטיפות מטשטשות מסייע לטפל בעין עצלה אצל ילדים?
במקרים קלים של עין עצלה ובמקרים בהם יש התנגדות וחוסר שיתוף פעולה של הילד ברמה שאינה מאפשרת להשלים את הטיפול באמצעות רטייה, נעשה שימוש בטיפות לטשטוש הראייה בעין הבריאה. ניתן לתת טיפול הכולל הזלפה של הטיפות פעם ביום או יומיים, דבר המקל על ההתמודדות הילד וההורים, אך מאידך הטיפול ממושך ועלול לגורם לתופעות לוואי.
מהו ניתוח כירורגי לטיפול בעין עצלה אצל ילדים?
במקרה שהסיבה לעין עצלה היא קטרקט באחת העיניים, בעיה כל שהיא בעפעף או חסימה מולדת בציר הראייה של העין, יש צורך לנתח בהקדם כדי לתקן את הגורם לפגיעה בראייה. רק לאחר הניתוח אפשר יהיה לטפל ולשקם את העין העצלה על ידי טיפול ברטייה או משקפיים.
מהם טיפולים דו עיניים בעזרת שימוש בסרטים ובטבלט לטיפול בעין עצלה אצל ילדים?
טיפול חדשני בעין עצלה באמצעות סרטים ובטבלט . טיפול זה נמצא במחקר ומבוסס על טכנולוגיה הכוללת מעקב עיניים, תוך שימוש במשקפי תלת ממד עימם הילד צופה בסרטים ותכנים שונים שהוא בוחר. טיפול זה נערך באמצעות גירויים חזותיים הגורמים להפעלת תאים המרכיבים את מערכת עיבוד התמונה במוח, כך משתפר אופן קליטת התמונה ואיכות הראיה. אופי הטיפול אטרקטיבי יותר לילדים ולכן מאופיין בהיענות גבוהה יחסית לעומת שאר הטיפולים.
מהי עין עצלה אצל מבוגרים?
עין עצלה אצל מבוגרים הנה מצב שבו קיים הבדל גדול באיכות וחדות הראיה בין שתי העיניים, למרות השימוש במשקפיים, חדות הראייה מגיעה עד 6/9 ולא יותר מכך. כמו כן עין עצלה בגיל המבוגר מאופיינת בנוסף בירידה ברגישות לניגודיות ובירידה בראיית עומק. עין עצלה היא תופעה שמתפתחת בעיקר בשנות החיים הראשונות של הילד. עין עצלה אצל מבוגרים היא לרוב בעיה רפואית שנמשכת מהילדות, דהיינו – עין עצלה שלא טופלה בצורה מלאה או שלא הגיבה לטיפול.
כיצד מאבחנים עין עצלה אצל מבוגרים?
אבחון עין עצלה אצל מבוגרים מתבצע באופן דומה לאבחון אצל ילדים. האבחון נערך על ידי רופא עיניים לילדים, שבוחן לפני הכול את חדות הראייה של המטופל. כאשר רופא העיניים לילדים מאבחן ירידה בראייה באחת העיניים או בשתיהן – יש מקום לחשד שמדובר בעין עצלה. בשלב הבא, תערך למטופל בדיקה מלאה של כל חלקי העין לרבות בדיקת פזילה ובדיקת התשבורת של העין כולל בדיקת הרחבת אישונים.
האם ניתן לטפל בעין עצלה אצל מבוגרים?
ניתן לטפל ולתקן עין העצלה אצל ילדים עד גיל 9 ולכן מדובר בחלון הזדמנויות מוגבל. מעל לגיל 9 הטיפול בעין עצלה מאתגר מאוד. כיום בעקבות התפתחות תחום רפואת העיניים יש שינויים. כמובן שמדובר באחוזים נמוכים מאוד המאפשרים שיפור של חדות הראיה מעל גיל 20, וכמובן ניתן לשפר את התופעות הנלוות כמו פזילה ועין עצלה.
ד"ר נועה אלה דלמן – רופאת עיניים לילדים מומחית באבחון ובטיפול בעין עצלה
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים, לרבות טיפול בעין עצלה ופזילה אצל מבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ערכה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים לרבות טיפול בעין עצלה ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל שרות אדיב ויחס אישי.