מהי צניחת עפעף מולדת ומה גורם לתופעה?
צניחת עפעף מולדת הקרויה במינוח הרפואי פטוזיס מולד, הינה בעיה רפואית המאופיינת בהיחלשות של העפעפיים העליונים של הילד וצניחתם. לרוב, פטוזיס מולד נגרם עקב התפתחות בלתי תקינה של שריר הלבטור – השריר האחראי על הרמת העפעף. סיבי השריר שהינם פגומים מלידה, מגבילים את יכולתו של השריר לפעול באופן תקין.
צניחת העפעף יכולה להיות בעין אחת של הילד או בשתי העיניים, ולהופיע במידות חומרה שונות. במצב מתון, העפעף העליון נראה מעט רפוי, ואילו בדרגות חומרה גבוהות יותר – העפעף מכסה את האישון באופן חלקי ברמות שונות. כאשר צניחת העפעף משמעותית, היא חוסמת את ציר הראייה של הילד ועלולה לגרום לעין עצלה. במקרים כאלה, יש לנקוט בהתערבות כירורגית, על מנת למנוע פגיעה ביכולת הראיה של הילד, בהתפתחותו ובדימוי העצמי שלו.
השפעות הפטוזיס על מערכת הראייה והיבטים נוספים
צניחת עפעף מולדת עלולה לגרום לבעיות שונות במערכת הראייה. מדובר במצב שעלול לפגוע בהתפתחות התקינה של יכולת הראייה בעין בשנים הראשונות לחיי הילד. כתוצאה מכך, עלולות להיווצר בעיות כגון: עין עצלה, פזילה, צילינדר (אסטיגמטיזם) טשטוש ראייה וליקויי ראייה אחרים.
צניחת עפעף מולדת עלולה לפגוע גם במערכות נוספות בגוף הילד. אחת ההשפעות המוכרות באה לידי ביטוי בנטייה של הילד להרים את הסנטר או להרים את הגבות במטרה להשיג מפתח עפעפיים גדול יותר. התנועה הבלתי טבעית הזו של הראש והצוואר, עלולה לגרום לכאבים, להוביל לבעיות צוואר ואף לפגיעה בהתפתחות שרירי הצוואר והגב של הילד.
כמו כן, כמו כל פגם אסתטי בולט, גם פטוזיס עלול לפגוע בילד בהיבט הרגשי והחברתי.
צניחת עפעף מולדת יכולה להיות מבודדת או מלווה במחלה נוספת
חשוב להבחין בין "צניחת עפעף מולדת מבודדת" לבין כזו המלווה במחלה עינית או גופנית כלשהי. רוב המקרים (למעלה מ-90%) של צניחת עפעף מולדת בקרב ילדים בישראל מוגדרים כתופעה מבודדת שלא מתלווה אליה מחלה עינית/כללית אחרת. אצל חלק קטן מהילדים הסובלים מהתופעה, צניחת העפעף המולדת אינה מבודדת, אלא מופיעה לצד בעיה עינית או גופנית אחרת. אצל ילדים אלה תידרש התייחסות רפואית נוספת מעבר לתיקון העפעף הצנוח. לכן, חשוב לאבחן את סוג צניחת העפעף כדי לטפל בהתאם בכל הנדרש. את האבחנה החשובה הזו יש לבצע אצל רופא עיניים לילדים מוקדם ככל האפשר.
בדיקה וטיפול אצל רופא עיניים לילדים עקב צניחת עפעף מולד
בכל מקרה ובכל סוג של צניחת עפעף מולדת, יש לבצע הערכה אצל מומחה לרפואת עיניים לילדים, שכן לרוב מדובר בבעיה שדורשת טיפול ותיקון. בהתאם לממצאי הבדיקות שיבצע, רופא העיניים לילדים יחליט באם נדרש לבצע ניתוח לתיקון צניחת העפעף בשלב זה או בכל שלב שהוא.
במקרה של פטוזיס מולד, בדיקה אצל רופא עיניים לילדים תכלול בדיקת רפרקציה, הבוחנת מהי איכות הראייה של הילד והאם יש צורך בהתאמת משקפיים, וכן בדיקת פזילה ובדיקה של התפתחות הראייה. צניחת עפעף מולדת מעלה את הסיכויים להתפתחותה של עין עצלה לפיכך, רופא העיניים לילדים יבחן את האפשרות להיתכנותה או לקיומה של עין עצלה – מדד שישפיע אף הוא על ההחלטה הטיפולית.
הרופא יבדוק את מידת צניחת העפעף על ידי מדידת גובה העפעפיים ובחינת חוזק השריר האחראי על פתיחת העפעפיים. אם יאובחן שחולשת העפעף וצניחתו משפיעים באופן כלשהו על ראיית הילד – יוחלט לבצע ניתוח. במידה ולא תימצא השפעה כזו – הילד ימשיך בטיפול שמרני באמצעות בדיקות תקופתיות אצל רופא העיניים לילדים, כדי לבחון אם המצב סטטי או שנוצרו שינויים. שינויים מחייבים בדרך כלל במשקפיים, כיסוי או רתיעה של העין הטובה, על מנת שהתינוק ישתמש בעין עם הפטוזיס או התערבות כירורגית במצבים קשים.
כיצד נערך ניתוח לתיקון צניחת עפעף מולדת?
הטיפול בצניחת עפעף מולדת הינו באמצעות ניתוח עפעפיים להרמת העפעף הצנוח. סוג הניתוח ייקבע בהתאם לחומרת הפגם בשריר הלבטור, האחראי על פעולת הרמת העפעף, ובהתאם לדרגת הצניחה של העפעף. רוב המקרים של צניחת עפעף מולדת הינם קלים עד בינוניים. במקרים אלו מבוצע ניתוח הקרוי LEVATOR MUSCLE RESECTION, במהלכו נעשה קיצור של שריר הלבטור, הידוקו וקביעת מיקומו של העפעף בגובה האופטימלי.
במקרים שכיחים פחות, כאשר מדובר בחוסר התפתחות של השריר באופן שכמעט ואין סיבי שריר בעפעף, ניתן לבצע ניתוח הקרוי FRONTALIS SLING SUSPENTION , במהלכו מקשרים ישירות בין העפעף לגבה, כך שהשליטה בהרמת העפעף תהיה באמצעות הגבה. ניתוח זה נעשה באמצעות ביצוע חתכים קטנים מעל הגבה ובשולי העפעף, דרכם מחדירים רצועת רקמה אנושית או סינתטית, המקשרת בין העפעף לגבה. המנתח מהדק את הרצועה עד להצבת העפעף במיקום הרצוי.
רוב הניתוחים לתיקון צניחת עפעף מולד מניבים תוצאות מוצלחות. אלו באות לידי ביטוי בהתרוממות העפעף, וכתוצאה מכך בהמשך ההתפתחות התקינה של הראייה, ובמניעת בעיות בעמוד שדרה צווארי. התוצאות של פתיחת העין בצורה תקינה מאפשרות גם התפתחות חברתית טובה ודימוי עצמי ראוי.
חשוב לדעת כי גם לאחר ניתוח מוצלח, עלולים להישאר בעפעף שינויים קלים שאינם ברי תיקון, ואשר משתקפים במנח העפעף בהסתכלות מעלה ומטה. עם זאת, מדובר בפגמים זניחים שאינם משפיעים על איכות חייו של הילד ועל המשך התפתחותו התקינה.
כל ילד שעובר ניתוח להרמת העפעף חייב להיות במעקב מוקפד בתקופה הראשונה שלאחר הניתוח כדי לבחון אם התוצאות מספקות, או שנדרשות התאמות נוספות לשיפור מיקום העפעף. גם בהמשך, יש להתמיד ולהגיע לבדיקות תקופתיות אצל רופא העיניים לילדים.
ד"ר נועה אלה דלמן, רופאת עיניים לילדים ופזילת מבוגרים
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילה במבוגרים עוסקת במסגרת עבודתה באבחון ומעקב אחר תינוקות עם צניחת עפעף. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.