מהי חסימת דרכי דמעות אצל תינוקות וילדים?
חסימת דרכי דמעות היא בעיה שמופיעה בקרב כ-5% מהיילודים. מדובר בתופעה המתרחשת עקב ליקוי במנגנון ניקוז הדמעות, ומאופיינת במגוון תסמינים המחייבים טיפול. בהתאם לחומרת הבעיה, רופא עיניים לילדים ימליץ על דרכי הטיפול, הכוללות אפשרויות שמרניות ואפשרויות ניתוחיות. בכל מקרה, כאשר עולה חשד לחסימה בדרכי הדמעות, הדבר מחייב בדיקה ואבחון של רופא עיניים לילדים.
כיצד נוצרת החסימה בדרכי הדמעות?
כדי להבין מהי חסימת דמעות ומה גורם להיווצרותה, יש להבין קודם כיצד הדמעות נוצרות, מה תפקידן ואיך הן מתפקדות במצב תקין.
נוזל הדמעות שמכיל חומרים שונים (מים, מלחים, שומנים, ריר) נוצר בבלוטת הדמעות ובבלוטות אחרות. הדמעות מהוות מעין חומר סיכה אשר מונע התייבשות של הקרנית ושל מקטע העין הקדמי. הן מופרשות בכל פעם שאנו מעפעפים. באופן תקין, הדמעות מתנקזות דרך פתחים זעירים המצויים בעפעפיים העליונים והתחתונים בסמוך לאף, שם ממוקמות צינורית הדמעות המתנקזים לשק הדמעות הנמצא באף.
חסימה מולדת בדרכי הדמעות מתרחשת כאשר יש חסימה מולדת בשק הדמעות. במצב כזה כשנוזל הדמעות אינו מתנקז כראוי, יש הצטברות של דמעות והפרשות בשק הדמעות, ובדרכי הדמעות בעין עצמה.
מה הם התסמינים המעידים על חסימה בדרכי הדמעות אצל תינוקות וילדים?
בין התסמינים הקליניים המעידים על חסימה בדרכי הדמעות עקב ליקוי בניקוז הדמעות, נמנים:
- דמעת מוגברת
- תגובה דלקתית מקומית והפרשה מוגלתית.
- גירוי בעור העדין של עפעף התינוק עד התפתחות פצעים באזור.
כיצד מאבחנים חסימת דרכי דמעות אצל תינוקות וילדים?
כאשר הורים מבחינים אצל ילדם באחד או יותר מהתסמינים שפורטו כאן, עליהם לפנות בהקדם לרופא עיניים לילדים לביצוע בדיקת אבחון וקבלת המלצות לטיפול בהתאם לממצאים. על פי הבדיקה, רופא העיניים לילדים יוכל לוודא אם אכן קיימת בעיה של חסימת דרכי הדמעות, או שמדובר בתהליך דלקתי אחר כלשהו או בעיות אחרות בעיניים..
במהלך הבדיקה, רופא העיניים בוחן את מקטע העין הקדמי באמצעות מיקרוסקופ מיוחד – מנורת סדק. כך הוא בודק אם יש הצטברות נוזלים בשקע של העפעף התחתון. כמו כן, הוא לוחץ על שק הדמעות כדי לבדוק אם ישנה הפרשה כלשהי, מוגלתית או מימית, שיכולה להעיד על היצרות או חסימה של דרכי הדמעות. בהתאם לאבחון, הרופא ימליץ על דרך הטיפול ההולמת והאפקטיבית ביותר.
מה הם דרכי טיפול בחסימה בדרכי הדמעות?
ישנם שני סוגי טיפולים בחסימה בדרכי הדמעות – טיפול שמרני וטיפול ניתוחי. כל אחד מהם כולל בתוכו אפשרויות טיפול שונות בהתאם לגיל הילד, לחומרת הבעיה ולהימשכותה.
הטיפול השמרני בחסימה בדרכי הדמעות כולל:
- עיסוי עמוק של שק הדמעות באופן חד פעמי – ישנם מקרים בהם רופא העיניים לילדים יבצע עיסוי עמוק חד פעמי לשק הדמעות כפעולה מקדימה לטיפול העיסוי היומיומי. הוא יעשה זאת על ידי לחיצה חזקה ומבוקרת על שק הדמעות, בניסיון לפתוח את אזור החסימה. שיטה זו מתאימה לתינוקות מגיל 4-3 חודשים ומסייעת רק לחלק מהם.
- עיסוי שק הדמעות באופן יומיומי – מדובר בעיסוי שיש לבצע כל יום למשך תקופה ארוכה. בעזרת העיסוי מופעל לחץ על מצבור הנוזלים שהצטברו בשק הדמעות, בניסיון לשחרר את אזור החסימה. לעיתים יידרש גם טיפול בטיפות אנטיביוטיות במקביל. בכל מקרה, גם כאשר הטיפול התגלה כיעיל, יש להגיע לרופא העיניים לילדים לבדיקה תקופתית, כדי לוודא שחל שיפור במצב, ולקבל הנחיות להמשך טיפול במידת הצורך. שיטה זו מתאימה לתינוקות עד גיל 9 חודשים.
הטיפול הניתוחי לפתיחת חסימה בדרכי הדמעות
אם לאחר גיל 9 חודשים, ולמרות ביצוע הטיפול השמרני, לא חלה הטבה מלאה בחסימת דרכי הדמעות, רופא העיניים המטפל בילד יכול להמליץ על ניתוח, במהלכו תתבצענה פתיחה של דרכי הדמעות ושטיפתן. הניתוח יעיל לתינוקות ופעוטות.
מהלך הניתוח לפתיחת חסימה בדרכי הדמעות, אורך זמן קצר ומתבצע תחת הרדמה כללית. במהלכו, רופא העיניים לילדים המנתח את הילד מרחיב את פתח צינור הדמעות, לסיום הוא מבצע שטיפה של דרכי הדמעות ומוודא שהנוזלים עוברים מהעפעף לאף באופן חופשי. כעבור מספר שעות בחדר התאוששות, הפעוט משוחרר לביתו. מדובר בניתוח שהסיכונים בו נדירים. במידה והניתוח לא הביא לפתיחת החסימה ניתן לחזור עליו בשנית.
פעולות ניתוחיות נוספות לפתיחת החסימה בדרכי הדמעות, במידה והניתוח הבסיסי לא הועיל בפתיחת החסימה
במידה והניתוח הראשון וגם הניתוח החוזר לא הוכתרו בהצלחה, ניתן לבצע פעולות ניתוחיות נוספות:
- הרחבה של דרכי הדמעות באמצעות השתלת צינוריות סיליקון – מדובר בהליך ניתוחי אמבולטורי ללא אשפוז, המבוצע בחדר ניתוח תחת הרדמה כללית. משתילים את צינוריות הסיליקון דרך צינורות הדמעות וקושרים אותן בחלל האף. הצינוריות יישארו בדרכי הדמעות למשך 6-3 חודשים במטרה להרחיב את דרכי הדמעות. בסיום התקופה, מוציאים את הצינוריות בהליך כירורגי קצר, שנעשה במרפאה של רופא העיניים לילדים.
- הרחבה של דרכי הדמעות באמצעות בלון – בהליך ניתוחי זה במסגרתו מחדירים לדרכי הדמעות בלון שממוקם על מוביל מתכתי. הבלון מובל לאזור החסימה ומנופח שם כדי לפתוח את דרכי הדמעות. בסיום הפעולה מוציאים את הבלון.
ילדים שעוברים אחד משני ניתוחים אלה, יטופלו לפרק זמן בטיפול מקומי של טיפות עיניים. כמו כן, יידרשו למעקב אצל רופא עיניים לילדים, כדי לבחון את רמת השיפור. אם אחת הפעולות לא הועילה בפתיחת החסימה – ייעשה ניסיון לטפל באמצעות הפעולה השנייה. הבחירה באיזו שיטה לבחור קודם נתונה לשיקולו של רופא העיניים לילדים.
- ניתוח DCR – הליך המבוצע במקרה בו כל האופציות הניתוחיות האחרות מוצו ולא הועילו. מדובר בניתוח המבוצע בחדר ניתוח באופן אמבולטורי על ידי אוקולופלסטיקאי. במהלכו המנתח יפעל ליצירת מעבר בין רירית שק הדמעות לרירית האף.
ד"ר נועה אלה דלמן – רופאת עיניים לילדים
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילה במבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.