מהי היפרמטרופיה אצל ילדים?
היפרמטרופיה ידועה גם בתור היפראופיה ורוחק ראייה. ילדים הסובלים ממצב זה יראו פעמים רבות, עצמים רחוקים בצורה ברורה ויתקשו בראייה של עצמים קרובים. לקות זו איננה מאפשרת לקרני האור להתרכז על הרשתית, כתוצאה מכך מתקבלת תמונה בלתי ברורה של העצמים הקרובים לילד. בעיית רוחק ראייה מטופלת על ידי רופא עיניים לילדים על ידי התאמת משקפיים או בגיל מאוחר יותר על ידי עדשות מגע. בעוד שמשקפיים המיועדים לראייה מקרוב (משקפי קריאה) הם צורך שכיח מאוד אצל אנשים מבוגרים, היפרמטרופיה אצל ילדים הרבה פחות מוכרת בציבור הרחב. מדובר במצב שכיח, לפיכך, חשוב מאוד שכל הורה יכיר את התופעה, יהיה מודע לה ויפנה עם ילדו לאבחון אצל רופא עיניים לילדים לבדיקה תקופתית.
האם היפרמטרופיה אצל ילדים שונה מאשר במבוגרים?
קיים הבדל בין היפרמטרופיה אצל ילדים לעומת מבוגרים. ראשית, אצל ילדים היפמטרופיה היא תוצאה של מבנה אנטומי מולד ברוב המוחלט של המקרים. לילדים כוח אקומודטיבי חזק בעין שמשמעותו יכולת התאמת העין לראייה טובה במרחקים שונים, כל זאת על ידי קמירות העדשה הטבעית והגדלת כוח הדיופטר או כוח השבירה של העין. כתוצאה מכך, המוח של הילד מבצע עבודה של "פיצוי" על רוחק הראייה ומצליח למקד את התמונה למרות מבנה העין הבלתי תקין. על כן ילדים רבים עם בעיית רוחק ראייה, אינם יודעים שיש להם בעיה והם מצליחים לראות ללא משקפיים. אצל מבוגרים הדבר שונה, רוחק ראייה מתפתח לרוב בשל "זוקן ראייה". פעמים רבות הדבר קורה כבר מעל גיל 40 ומתבטא באובדן הגמישות של העדשה בעין ושינויים במבנה שלה תוך איבוד יכולת -ההתאמה. כמו כן, אצל מבוגרים רוחק ראייה תמיד ילווה בתסמינים של קושי בראיה ויורגש.
מהם הגורמים העיקריים להיפרמטרופיה אצל ילדים?
- גלגל עין קצר – במבנה עין רגיל, העדשה מרכזת את קרני האור הנקלטים בעין במיקום מדויק על גבי הרשתית וכך נוצרת תמונה מדויקת וחדה. כאשר גלגל העין קצר בשל המבנה האנטומי של העין, העדשה איננה מצליחה למקם את התמונה בצורה מדויקת על הרשתית. במצב כזה הראייה מקרוב הופכת לפחות מדויקת וחדה והראיה מרחוק יותר מטושטשת
- השטחת קרנית – תפקיד הקרנית הוא שבירת קרני האור וכך היא מסייעת ביצירת תמונה מדויקת בעין. כאשר צורתה המקומרת של הקרנית אינה תקינה והיא שטוחה יותר מכפי שהיא צריכה להיות, יכולת שבירת קרני האור שלה יורדת. במצב כזה, התמונה הקרובה יכולה להיות מטושטשת.
מהם התסמינים של היפרמטרופיה אצל ילדים?
כ-15% מכלל הילדים נולדים עם מבנה עיניים העשוי להוביל להיפרמטרופיה, אך אצל רובם המצב יהיה ללא תסמינים כלל. רק כ-6% מכלל הילדים יתאפיינו בהיפרמטרופיה סימפטומטית ומשמעותית. במצבים אלה יתפתחו תסמינים שיקלו על אבחון רוחק הראייה על ידי רופא עיניים לילדים:
- כאבי ראש משמעותיים בשל המאמץ שמושקע בראייה ובמיקוד התמונה
- עייפות
- קשיי למידה, קשב וריכוז
- בעיות התנהגות
- העדפת פעילות בחוץ
- פזילה של העיניים כלפי פנים
- התפתחות עין עצלה
איך מאבחנים היפרמטרופיה בילדים?
אבחון היפרמטרופיה אצל ילדים נעשה על ידי רופא עיניים לילדים. האבחון קל יותר כאשר קיימים תסמינים המעידים על התפתחות ו/או קיום היפרמטרופיה. עם זאת, מכיוון שהתסמינים אינם מופיעים תמיד, מומלץ לבצע בדיקות ראייה שגרתיות קבועות לילדים. רופא עיניים לילדים מבצע בדיקת עיניים מקיפה הכוללת בדיקת הרחבת אישונים, בדיקת כוח התשבורת של העין באמצעותה יוכל לאבחן אם הילד סובל מהיפרמטרופיה או שיש לילד בעיה עינית אחרת ומה מידת החומרה. לאבחון רוחק ראיה על ידי רופא עיניים לילדים, יש חשיבות רבה ביותר. שכן היפרמטרופיה עלולה לגרור בעיות עיניים נוספות כמו התפתחות פזילה ועין עצלה בילדים. קיומה עלול לפגוע בהתנהלותו התקינה של הילד בבית הספר, בחברה ובחייו האישיים.
אבחון, מעקב, יעוץ וטיפול בהיפרמטרופיה אצל ילדים – אצל רופא עיניים לילדים
ביקור תקופתי אצל רופא עיניים לילדים הוא מהלך חיוני מאוד עבור כל ילד. הדבר נכון לא רק כשאתם יודעים שיש לילד בעיית ראייה כלשהי, אלא גם באופן שיגרתי. הקפדה על ביצוע בדיקות ראייה קבועות אצל רופא עיניים מומחה לילדים בגיל 1 שנה, 3 שנים ו-6 שנים (לפני הכניסה לבית הספר) – מאפשרת אבחון מוקדם ומדויק לכל בעיה בעיניים ובראייה, לרבות היפרמטרופיה, כך תבטיחו ראיה תקינה ילדיכם לאורך זמן, גם אם הם סובלים מהיפרמטרופיה.
מתי צריך לטפל בהיפרמטרופיה אצל ילדים וכיצד?
הטיפול בהיפרמטרופיה אצל ילדים נחוץ כאשר ישנם סימפטומים משמעותיים כמו כן הטיפול תלוי בגיל הילד ובגובה ההיפמטרופיה דהיינו "במספר" העין. כאשר אובחנה היפרמטרופיה לא סימפטומטית, שאיננה פוגעת בראייה, "ומתאימה לגיל הילד" ולא מפריעה לילד – ניתן להסתפק במעקב בלבד אצל רופא עיניים לילדים. כאשר מאובחנת היפרמטרופיה גבוהה או ירידה בראייה מקרוב וגם מרחוק או תופעות נוספות כמו כאבי ראש, עייפות או אפילו התנהגות בלתי מרוכזת ומפוקסת בכיתה – יש לטפל בבעיה. הטיפול ברוחק ראיה אצל ילדים הוא בדרך כלל– התאמת משקפיים. הטיפול בהיפרמטרופיה צריך לקחת בחשבון את גיל הילד, גובה ההיפרמטרופיה ונוכחות או חוסר נוכחות של תסמינים. אם לא מטפלים בהיפרמטרופיה בזמן, יכולה להיווצר פזילה או עין עצלה.
ד"ר נועה אלה דלמן, רופאת עיניים ילדים ופזילת מבוגרים וטיפול בהיפרמטרופיה אצל ילדים
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים, לרבות טיפול בפזילה אצל ילדים ומבוגרים וטיפול בהיפרמטרופיה אצל ילדים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ערכה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא ובעלת קליניקה פרטית בתל אביב. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים.