פזילה היא בעיה רפואית ואסתטית בכל גיל
פזילה מוגדרת כמצב שבו המנח של שתי העיניים אינו זהה, כך שעין אחת רואה את המטרה באופן שונה מהעין השנייה. היכולת לתאם את פעילותן של שתי העיניים מתפתחת כחלק מהתפתחות מערכת הראייה כבר בגיל הרך. לעיתים התיאום הזה נפגע ואיתו נפגעת ההתפתחות של כל מערכת הראייה לרבות הראייה הדו עינית המאפשרת לקבל משתי העיניים תמונה בהירה וחדה.
פזילה היא בעיה רפואית ואסתטית גם יחד בריאותית – כי היא פוגעת בראייה ועלולה לגרום לבעיות שונות כמו עין עצלה. אסתטית – כי היא נראית לעין ואינה נעימה למראה. לפיכך, ילדים עם פזילה עלולים לסבול גם מפגיעה בביטחון העצמי ומבעיות חברתיות. מבוגרים, לעומת זאת, עלולים להתרגל לחיות עם הפזילה, ולסחוב על גבם מטען של דימוי עצמי נמוך ודעה מוטעית לפיה לא ניתן לטפל בפזילה בגיל מבוגר. על כן חשוב להבהיר:
פזילה לא תיעלם מעצמה אך בהחלט ניתנת לטיפול בכל גיל
אי אפשר להתעלם מפזילה – תרתי משמע. היא קיימת, בולטת, והיא תישאר כל עוד לא מטפלים בה. פזילה היא בעיה רפואית לכל דבר, ברגע שמתגלה יש לטפל בה. . רצוי שהטיפול יערך בגיל צעיר ככל האפשר, כדי למנוע נזק חמור יותר בראייה. טיפול בגיל צעיר יאפשר להימנע ככל שניתן מהשלכות פסיכולוגיות וחברתיות שהפזילה עשויה לגרום. עם זאת, חשוב לדעת כי ניתן לטפל בפזילה גם בגיל מבוגר. יתרה מזאת, ישנם טיפולים המחייבים שיתוף פעולה מצד המטופלים, ולכן סיכויי הצלחה במבוגרים גבוהים. כך או אחרת, תיקון הפזילה הינו חוויה מתקנת עבור מבוגרים רבים, וצעד חשוב לבריאותם הפיזית והנפשית של ילדים צעירים.
סוגי פזילה העיקריים אצל ילדים ומבוגרים
פזילה פנימה – אזוטרופיה
מצב בו האישון מתקרב אל העין השנייה, לכיוונו של האף.
פזילה החוצה – אקזוטרופיה
מצב בו עין אחת מתרחקת מהעין השנייה ופונה לזווית החיצונית.
פזילה כלפי מעלה – היפרתרופיה
מצב שבו העין הפוזלת גבוהה יחסית לעין הבריאה ומתקרבת יותר לעפעף העליון.
פזילה כלפי מטה – היפותרופיה
מצב שבו העין הפוזלת נמוכה יחסית לעין הבריאה ומתקרבת יותר לעפעף התחתון.
הגורמים לפזילה אצל ילדים ומבוגרים
הסיבה לפזילה לא תמיד ברורה לחלוטין ,פזילה עלולה לנבוע מגורמים מולדים או סביבתיים ויש גורמים גנטיים שמגבירים סיכון לפזילה. לפיכך, יש לקחת את הילד לבדיקת עיניים שגרתית בגילאי שנה, 3 שנים ו- 6 שנים. אם יש היסטוריה משפחתית של פזילה או עין עצלה, חשוב להיות בתשומת לב ובמעקב ולקחת את הילד לבדיקות תכופות אצל רופא עיניים. תופעת הפזילה אצל ילדים יכולה לנבוע מבעיות תשבורת כמו רוחק ראייה או קוצר ראייה, פגיעה בפעילותם של השרירים או העצבים האחראים על פעילות העין. פזילה יכולה להיווצר גם כתוצאה של מחלות סיסטמיות, חבלת ראש, תיאום לקוי בין המוח לבין העיניים, מחלות נוירולוגיות וכאמור גם מגורם גנטי.
הסיבות לפזילה נרכשת
ברוב המקרים, פזילה נרכשת נגרמת כתוצאה מבעיה בראייה. כאשר העין מתקשה למקד את קרני האור העוברות דרך הקרנית והעדשה אל הרשתית, הדבר מתבטא בבעיות של קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמטיזם. בעיות אלה, ובעיקר רוחק ראייה, עלולות לגרום לפזילה כבר מגיל צעיר מאוד. חוסר תאום בין המח לשרירי העיניים עלול להוביל לכך שהמח ישלוט פחות טוב בתפקוד הדו עיני, יזניח את העין הבעייתית וכך תיווצר פזילה.
סיבות פחות שכיחות לפזילה
כאמור, רוב מקרי הפזילה נובעים מגורמים מולדים או נרכשים. עם זאת ישנם מקרים נדירים בהם הפזילה נובעת מסיבות אחרות כגון: תסמונת דווין, פזילה המופיעה לאחר מחלות חום, בעיות נוירולוגיות או חבלת ראש שבהן הטיפול במקור יפתור גם את בעיית הפזילה.
הסיבות לפזילה בקרב מבוגרים
ברוב המקרים אצל אדם מבוגר עם בעיית פזילה, הסיבה לפזילה תהא נעוצה בחוסר טיפול או בטיפול לא מוצלח בתקופת הילדות. ישנם הורים שהרימו ידיים לאחר שטיפול בפזילה של ילדם נכשל ונמנעו מניסיונות טיפול נוספים. כתוצאה מכך, הילד הפוזל גדל להיות גם מבוגר פוזל.
פזילה אצל מבוגרים יכולה להתפתח גם כסיבוך של מחלות כגון, סוכרת, לחץ דם גבוה, בעיות בבלוטת התריס, שיתוק של שרירי העיניים, גידול, שבץ מוחי, הפרעות במערכת העצבית או במערכת השרירים. במקרים כאלה, הטיפול צריך להיות משולב –במחלה המהווה את הגורם לפזילה ובסיבוך הפזילה לכשעצמו.
אבחון פזילה – אפשרי בכל גיל
ניתן לאבחן פזילה בכל גיל במסגרת בדיקת עיניים אצל רופא עיניים מומחה לפזילה.
האבחון כולל: בדיקת עיניים קלינית ייעודית באמצעות מגוון בדיקות ומכשור ספציפי, במטרה לגלות אם קיימת פזילה. במידה ומאובחנת פזילה, מודדים את גודלה ואת הזווית שלה באמצעות עדשות מיוחדות וייעודיות. בהתאם לתוצאות הבדיקות, קובע הרופא את הגורם לפזילה ואת סוג הטיפול המומלץ לתיקון הפזילה.
טיפול בפזילה – חשוב ויעיל בכל גיל
קיימות שתי גישות עיקריות לטיפול בפזילה אצל מבוגרים וילדים: הגישה השמרנית והגישה הניתוחית. הבחירה בגישה נעשית על ידי רופא עיניים מומחה בפזילה, בהתחשב בסוג הפזילה, סיבותיה והרקע הרפואי של המטופל.
הטיפול השמרני
כולל התאמת משקפיים המתקנות את חדות הראייה ולעיתים אף מתקנות את הפזילה. לעיתים מוסיפים עדשות פריזמטיות, כיסוי העין הבריאה, או תרגילי אימון אורטופטיים לעיניים.
ההליך הכירורגי
כולל ניתוח המתבצע בהרדמה מלאה, ובו מחלישים או מחזקים את שרירי העיניים בהתאם לסוג הפזילה ולזווית שלה. אצל מבוגרים במקרים מסוימים, ניתן להוסיף תפרי התאמה, בשיטה זו ניתן לשפר את המנח של העיניים ולתקן שאריות פזילה גם בשעות שאחרי הניתוח.
האמצעים השמרניים וניתוחי הפזילה הם טיפולים אפקטיביים ביותר, לרוב הם משפרים מאוד את בעיית הפזילה. כתוצאה מטיפולים אלו, כל אדם, בכל גיל יכול לזכות בראייה טובה, בשיפור המראה החיצוני, בשיפור התפקוד היומיומי ובחיזוק הביטחון העצמי.
אתם מוזמנים לבדיקה אצל ד"ר נועה אלה-דלמן, רופאת עיניים מומחית לפזילת ילדים ומבוגרים, עם ניסיון מקצועי עשיר ועם גישה ייחודית לכל מטופל, מילד ועד מבוגר. מובטח לכם אבחון מקצועי מדויק וטיפול מיטבי עם שרות אדיב ויחס אישי.