עין עצלה – תופעה שכיחה וברת תיקון בקרב תינוקות
עין עצלה הקרויה בשפה המקצועית אמבליופיה, הינה עין שהמבנה האנטומי שלה תקין, אך הראייה בה אינה תקינה. העין העצלה אינה מעבירה למוח תמונה ברורה ולכן המוח אינו משתמש בה, ונעזר בעין הבריאה בלבד. הדבר גורם לכך שהתינוק אינו יכול לראות בצורה חדה וברורה.
עין עצלה הינה הגורם הנפוץ ביותר לירידה בראייה בקרב תינוקות וילדים. בין 2% ל-5% מהילדים סובלים מעין עצלה. מדובר בבעיה ברת טיפול ותיקון רק אם מזהים אותה ומטפלים בה כבר בינקות או בשנים הראשונות לחייו של הילד עד גיל 9 שנים. הסיבה לכך שניתן לפתח ולאמן את מרכז הראייה בגיל צעיר (ולא אחרי גיל 9) – מכאן נובעת החשיבות הרבה של זיהוי עין עצלה ומתן הטיפול המתאים לעין עצלה לתינוקות ולילדים בגיל מוקדם ככל האפשר.
מהי עין עצלה אצל תינוקות?
החודשים הראשונים לחייו של התינוק הם תקופת התפתחות משמעותית בתחום הראייה. כאשר תינוק נולד, מהרגע הראשון עיניו מתחילות להעביר מידע חזותי אל המוח. תאי המוח מצידם אמונים על הפענוח של התמונה אותה העיניים רואות ומעבירות. על מנת שמערכת הראייה אצל התינוק תתפתח בצורה תקינה, המוח צריך לקבל משתי העיניים של התינוק תמונה חדה וברורה. כאשר מסיבה כלשהי, אחת העיניים של התינוק מעבירה למוח תמונה מטושטשת, תאי המוח קולטים מידע חזותי שאינו איכותי. במצב כזה, המוח יעדיף להתעלם מהתמונה הלא ברורה שמעבירה העין. כתוצאה מכך אותה עין אצל התינוק לא תהיה בשימוש ותישאר עצלה. ברוב המקרים אצל תינוקות יש עין אחת עצלה ואחת בריאה, אך קיימים גם מקרים נדירים בהם שתי העיניים עצלות, לדוגמא במצבים בהן שתי העיניים מעבירות תשדורת מטושטשת אל המוח.
מהם הגורמים להתפתחות עין עצלה אצל תינוקות?
פזילה כגורם להתפתחות עין עצלה אצל התינוק
פזילה הנה מצב של חוסר תיאום ומנח שונה של שתי העיניים של התינוק, כשאחת מהן איננה מסתכלת ישר. במצב כזה מתקבלות שתי תמונות שונות. עקב חוסר ההתאמה, המוח נותן העדפה לעין שמסתכלת בצורה תקינה תוך התעלמות מהתמונה שמעבירה העין הפוזלת, באופן שהופך אותה לעין עצלה.
התפתחות עין עצלה אצל התינוק כתוצאה מחסימה בציר הראיה
חסימה בציר הראיה של התינוק, כוללת חסימה של מעבר קרני האור לרשתית בשל בעיות מולדות כגון עפעף צנוח, דימום בעין, קטרקט מולד או עכירות בקרנית. חסימה של ציר הראייה בעין אחת של התינוק, גורמת להתפתחות עין עצלה, כיוון שהמוח לא מקבל מידע מאותה עין ונמנעת התפתחות תקינה של הראייה בעין החסומה של התינוק.
הבדלים בכוח התשבורת כגורם להתפתחות עין עצלה אצל התינוק
בעיות כמו קוצר/רוחק ראייה, אסטיגמטיזם או צילינדר או הבדלי בכוח התשבורת בין 2 העיניים של התינוק, גורמים לקבלת תמונה טובה מהעין הבריאה ותמונה מטושטשת מהעין העצלה. כתוצאה מכך המוח של התינוק מייצר העדפה לשימוש בעין הבריאה ואינו משתמש בעין השנייה והופך אותה לעצלה.
כיצד מאבחנים עין עצלה אצל תינוקות?
ישנם גורמים לעין עצלה שניתנים לזיהוי בקלות גם על ידי ההורים והסביבה הקרובה לתינוק. כך לדוגמה, קשה לפספס עפעף צנוח או פזילה משמעותית כי הם בולטים לעין. לעומת זאת, פזילות קטנות שאינן בולטות ובעיות תשבורת שגורמות לעין עצלה אצל התינוק, ניתנות לזיהוי אך ורק במסגרת בדיקת רופא עיניים לילדים. במקרה של תינוקות עם עין עצלה, הם אינם יכולים להתלונן על כך שאינם רואים טוב. עם זאת, גם ילדים בגיל הרך שמסוגלים לדבר ולהביע את עצמם, אינם מתלוננים על קושי בראייה, ומצליחים לתפקד בצורה רגילה בלי שהסביבה מודעת לכך. הסיבה לכך היא שמבחינתו של הפעוט והילד, הראייה הלקויה היא הראייה הנורמלית שהוא רגיל אליה.
מכאן, שיש חשיבות רבה לביצוע בדיקות עיניים מורחבות לרבות הרחבת אישונים לתינוקות על ידי רופא עיניים לילדים. במהלכן ניתן לגלות עין עצלה או גורמי סיכון לעין עצלה. כשבעיות אלו מאותרות בשלב מוקדם, ניתן לטפל בהן עד גיל 9 והמצב יכול להיות הפיך לחלוטין. על כן נדרש לבצע 3 בדיקות עיניים מקיפות אצל רופא עיניים לילדים: בגיל1/2 -1שנה שנה, 3 שנים ולפני הכניסה אל בית הספר בגיל 6.
כיצד מטפלים בעין עצלה אצל תינוקות?
השלב הראשון לטיפול בעין עצלה אצל תינוקות הינו אבחון רפואי של העין העצלה בינקות או בילדות המוקדמת עד גיל 9 שנים על ידי רופא עיניים לילדים. בתקופה זו המוח עדיין יכול לפתח את יכולת הראייה מחדש. עין עצלה איננה יכולה להירפא בכוחות עצמה ולכן כל עיכוב במתן הטיפול משמעו החמרה. על מנת למנוע נזק לראייה, חשוב לטפל בעין עצלה מוקדם ככל האפשר באמצעות רופא עיניים לילדים. כאשר האבחון על ידי הרופא נעשה כבר בגיל ½ שנה עד 1שנה, ניתן לטפל בעין עצלה אצל ילדים באופן יעיל ומהיר ולתקן את הליקוי. במצבים של אבחון מאוחר כשהילד עבר את גיל 9, הסיכויים להצלחת הטיפול בעין עצלה כבר קלושים. קביעת הטיפול לעין העצלה הנה על ידי רופא עיניים לילדים בהתאם לגורם להתפתחותה בעזרת אחד מהאמצעים הבאים:
התאמת משקפיים לתינוקות עם עין עצלה
התאמת משקפיים לתינוק נערכת כאשר הסיבה לעין העצלה היא קוצר ראייה, רוחק ראייה, הבדל בכוח התשבורת בין שתי העיניים, פזילה, צילינדר, ואסטיגמטיזם. הרכבת משקפיים מאפשרת לתקן את בעיית הראייה בעין העצלה אצל התינוק.
טיפול ברטייה לעין עצלה אצל תינוקות
מדביקים רטייה על העין שרואה טוב כדי שהתינוק ישתמש בעין העצלה ויחזק אותה. מדובר בטיפול יעיל ומותנה בחומרת מצב העין העצלה של התינוק. השימוש ברטייה תלוי בגיל התינוק והפעוט, בגורם לעין העצלה ובחומרת המצב.
ניתוח כירורגי לטיפול בגורמים לעין עצלה אצל תינוקות
במצבים של התפתחות של עין עצלה אצל התינוק בעקבות כל חסימה בציר הראייה כמו קטרקט מולד בעיניים ו/או צניחת עפעף אצל התינוק ועוד, יש צורך בניתוח להסרה של החסימה ותיקון הגורם לבעיה בראייה אצל התינוק. לאחר הניתוח בעין של התינוק, אפשר יהיה לטפל בעין העצלה על ידי טיפול מתאים של משקפיים, רטייה וכד'. הניתוח והטיפול יערכו על ידי רופא עיניים לילדים.
ד"ר נועה אלה דלמן – רופאת עיניים לילדים מומחית בטיפול בעין עצלה אצל תינוקות
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים, לרבות טיפול בעין עצלה ופזילה מבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ערכה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.