ילדים רבים כמו גם מבוגרים סובלים מתופעת האסטיגמטיזם או בשמה המוכר יותר – צילינדר בעיניים. מהו הצילינדר? מהם התסמינים? מדוע חשוב לאבחן אותו כבר בגיל הרך בעזרת רופא עיניים לילדים, וכיצד ניתן לטפל בצילינדר?
מה זה אסטיגמטיזם?
אסטיגמטיזם, או צילינדר הוא ליקוי ראייה שכיח ומוכר, הנובע ממבנה מסוים של העין, הוא בא לידי ביטוי בראייה מטושטשת לרחוק ולקרוב. תופעת הצילינדר מאופיינת באסימטריה של הקרנית המכסה את קדמת העין ו/או בסוג של קימור בעדשת העין. מדובר בהתקמרות בלתי סימטרית של הקרנית או העדשה בעין. כתוצאה מהעיוות המבני בעין, נפגעת ההתמקדות התקינה של האור על הרשתית.
במצב זה, ההתמקדות המתקבלת מורכבת משתי נקודות שונות הממוקמות במיקומים שונים בעין. הדבר גורם לעיוות קרני האור המגיעות אל העין ולראיה מטושטשת לרחוק ולקרוב. ילדים לוקים באסטיגמטיזם ברמות שונות, כאשר העיוות קל, הוא אינו משפיע על איכות הראייה, אך כאשר נוצר עיוות משמעותי, נוצרת גם תמונה מעוותת על גבי הרשתית ואיכות הראייה של הילד נפגעת. ברוב המקרים אסטיגמטיזם בעין הוא מצב מולד, שיכול לעבור שינויים מסוימים עם הגיל. אסטיגמטיזם מופיע בדרך כלל יחד עם בעיות ראייה אחרות כגון רוחק וקוצר ראייה.
מה הם תסמינים שעלולים להעיד על צילינדר אצל ילדים?
ילדים רבים עם בעיות צילינדר לא יתלוננו על תסמינים מיוחדים כי הם אינם מזהים אותם, מדובר בראיה היחידה שהילד מכיר. חשוב שההורים ערים לתסמינים נוספים המעלים חשד לקיומה של בעיית צילינדר אצל ילדם כגון: כאבי ראש, כאבים בעין, מצמוצים, עייפות, וצריבה בעיניים לאחר קריאה או צפייה במסך המחשב או הטלוויזיה התקרבות למסך הטלוויזיה או המחשב, התקרבות למחברת בזמן כתיבה או לספר בזמן קריאה, קושי בזיהוי עצמים קרובים ורחוקים, תלונות וכאבים בעין לאחר הפעלת מאמץ מסוים של הראייה.
מה חשיבות האבחון המוקדם במצבים של צילינדר ואסטיגמציה?
בדומה לבעיות עיניים רבות המופיעות כבר בינקות או בגיל הרך, כך גם בבעיית צילינדר, יש חשיבות רבה לאבחון התופעה בגיל צעיר ובשלב מוקדם ככל האפשר. כל זאת על מנת לספק טיפול שימנע התפתחות של עין עצלה אצל הילד כתוצאה מהטשטוש בראייה. ילדים רבים לא יתלוננו על תסמינים הקשורים לבעיות עיניים או בעיית צילינדר, כי הראיה היחידה שהם מכירים זו הראיה הנוכחית והיא נראית להם מספקת. לילדים אין קריטריון להשוואה המאפשר להם להבחין שיש להם בעיה.
על כן מומלץ שגם אם אין סימנים מחשידים, חשוב שכל ילד ייבדק אצל רופא עיניים לילדים באופן שגרתי בגילאים 1 שנה, 3 שנים ו-6 שנים. בבדיקות שגרתיות אלה רופא העיניים לילדים יכול לזהות בעיות ראייה שונות וביניהן גם בעיית צילינדר, גם כאשר אין לכך תסמינים חיצוניים או התנהגותיים, כך ניתן להקדים תרופה למכה. כמו כן, בכל מקרה בו ההורים מזהים תסמינים שעלולים להעיד על בעיית צילינדר, יש לקחת את הילד לבדיקה אצל רופא עיניים לילדים.
מהו טיפול באסטיגמטיזם?
קימות רמות שונות של אסטיגמטיזם בעיניים אצל ילדים. כאשר רופא עיניים לילדים מאבחן אסטיגמטיזם ברמה מינורית שאינה פוגעת בראייה ואינה מפריעה לילד, לרוב הוא יסתפק בהמלצה על מעקב וביקורות תקופתיות. לעומת זאת, ישנן רמות אסטיגמטיזם שפוגעות בראייה ומחייבות טיפול מידי, שעשוי למנוע התדרדרות של הראייה והתפתחות של עין עצלה. רופא העיניים לילדים ימליץ על התאמת משקפיים. חשוב לציין כי המשקפיים לא יוכלו לתקן את האסטיגמטיזם עצמו שכן אין ביכולתם לגרום לשינוי במבנה העין. עם זאת בעזרת המשקפיים, ניתן לייצר חדות הראייה תקינה. שכן המשקפיים מצוידים בעדשה בעלת מבנה גלילי שמפצה על הצילינדר ומאפשר ראייה ברורה לכל מרחק. כאשר מדובר בבני נוער, ניתן להתאים להם עדשות מגע ייחודיות לבעיית הצילינדר. בגילאים מבוגרים ניתן לבצע ניתוח לייזר, או להמשיך להשתמש במשקפיים או עדשות.
מומלץ שההורים יהיו רגישים וערים לתסמינים שיכולים להעיד על בעיית צילינדר או כל בעיית ראייה אחרת אצל הילד. באותה מידה, חשוב לבצע בדיקות עיניים שגרתיות, המומלצות לכל ילד בגילאי 1 שנה, 3 שנים ו-6 שנים, על מנת לזהות בעיית צילינדר או בעיות ראייה אחרות מבעוד מועד, ולספק לילד את הטיפול ההולם.
ד"ר נועה אלה-דלמן, רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילת מבוגרים.
בעלת ניסיון רב בבעיות עיניים ואסטיגמציה אצל ילדים. ד"ר נועה -אלה דלמן מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילת מבוגרים במרכז הרפואי מאיר וכמובן בעלת קליניקה בתל אביב. זמינות גבוהה של התורים במרפאתה, ניסיונה המקצועי ויחס אישי ואדיב מבטיחים את האבחון המדויק ביותר ואת הטיפול היעיל ביותר לכל המטופלים.