מהו קוצר ראייה ומדוע חשוב לטפל בו אצל ילדים?
קוצר ראייה-מיופיה, הינו ליקוי ראייה שכיח ביותר. קוצר ראייה נוצר עקב קמירות יתר של העדשה או הרשתית ומצב של התארכות גלגל העין. ילדים הלוקים בקוצר ראייה רואים עצמים מרוחקים באופן מטושטש ולעומת זאת רואים עצמים קרובים באופן ברור ותקין. קוצר ראייה נוצר עקב ליקוי בשבירת קרני האור על ידי העין. כאשר מיקוד קרני האור המוחזרות מאובייקט רחוק נופל לפני הרשתית במקום על הרשתית כתוצאה מכך מתקבלת ראייה מטושטשת.
בדיקה על ידי רופא עיניים לילדים והתאמת משקפיים עם עדשת מינוס מאפשר למקד את החזר קרני האור על הרשתית. טיפול זה מסייע לילד בראיה ברורה ומיטבית של עצמים רחוקים. יש חשיבות רבה לטיפול בילד מוקדם ככל האפשר למועד גילוי בעיית קוצר הראייה. במידה והליקוי בקוצר הראיה אינו מתוקן הוא עשוי לגרום לבעיות ראיה משמעותיות.
אבחון קוצר ראיה אצל רופא עיניים לילדים
בדיקת קוצר ראיה נערכת על ידי רופא עיניים לילדים. רופא העיניים לילדים מאבחן את כוח התשבורת או "המספר" של העין, מודד את כושר שבירת קרני האור ובוחן בצורה מעמיקה את מצב הרשתית ועצב הראיה.
טיפולים לעצירת קוצר ראיה בילדים
בשנים האחרונות נעשו ניסויים ומחקרים רבים בשיטות שונות, בניסיון לשלוט על קוצר הראייה אצל ילדים. מחקרים רבים שנעשו בתחום זה מתמקדים בשני ערוצים: האחד – טיפולים להאטת הופעת קוצר הראייה, השני – טיפולים להאטה או למניעת התקדמות הבעיה. המחקרים הרפואיים בתחום עצירת קוצר הראיה ממשיכים לצבור תאוצה, כאשר המחקרים מצביעים על שילובים שונים בין מגוון הטיפולים הקיימים לעצירת קוצר הראייה בקרב ילדים. בכל המקרים, הצלחת הטיפול נמדדת במידת עצירת העליה במספר העדשה של המשקפיים, או עצירת ההתקדמות של גידול אורך גלגל העין.
התאמת משקפיים מדויקת לתיקון מלא של קוצר הראייה
בעבר נהגו רופאי עיניים לילדים לרשום לילדים מספר נמוך יותר מהנדרש של עדשת משקפיים. כל זאת במחשבה שצריך לעודד את שריר העין "לעבוד" וכך ניתן יהיה לעכב את גדילת המספר.
כיום, רוב המחקרים הרפואיים שנעשו בתחום הוכיחו כי הרכבת משקפיים לילדים עם מספר מופחת של עדשת המשקפיים גורם ליצירת טשטוש קבוע על הרשתית. הדבר גורם לעלייה בקוצר הראייה. לפיכך, מומלץ שרופא העיניים לילדים ייתן לילד מרשם למשקפים המתקנות את קוצר הראייה באופן מלא.
טיפול בעזרת טיפות אטרופין
בחלק מהמקרים רופא עיניים לילדים מתאימים טיפול בקוצר ראיה בטיפות אטרופין מדולל בריכוזים נמוכים של 0.01%. טיפול זה הוכח כשיטה האפקטיבית ביותר לעצירת קוצר ראייה ולהורדת הסיכויים להתדרדרות התופעה בקרב ילדים. טיפול בטיפות אטרופין בריכוז נמוך עוצר את קוצר הראיה ומונע תופעות לוואי כמו אי נוחות בעין, רגישות לאור וראיה מטושטשת של עצמים קרובים. מבחינה קלינית, לטיפול באטרופין בריכוז נמוך יש יעילות של 50% בהאטת התקדמות קוצר הראיה אצל ילדים. חשוב לדעת כי שימוש בשיטה זו מחייב השגחה ומעקב של רופא עיניים לילדים המתמחה בתחום.
עדשות מגע רכות ביפוקליות ומולטיפוקליות
טיפול נוסף שנערך לאחר בדיקת עיניים אצל רופא עיניים לילדים הוא טיפול בעדשות מגע רכות הביפוקל או המולטיפוקל, שעשויות לעצור את התקדמות קוצר הראיה בקרב ילדים. עדשות אלו כוללות מספר המופחת משמעותית באזור העדשה המיועד לראיה לקרוב. הדבר מסייע לילד, לאמץ בצורה מופחתת את שרירי העין ובכך למנוע הדרדרות של קוצר הראיה. יעילות הטיפול בעדשות אלו לעצירת התפתחות קוצר ראיה היא של 50%. יש חשיבות גבוהה למעקב צמוד של רופא עיניים לילדים למניעת זיהומים ובעיות בקרנית.
עדשות מגע רכות רב-מוקדיות
לאחרונה נמצא כי אחת הסיבות העיקריות לעלייה באורך העין היא טשטוש היקפי ברשתית. נמצא כי עדשות מגע רכות רב מוקדיות מאפשרות שליטה בתשבורת ההיקפית של העין. העדשות הרב מוקדיות מאפשרות שיפור ראייה מידי אצל ילדים ומאיטות את התקדמות קוצר הראיה בקרב ילדים. העדשות פשוטות להתאמה ולהרכבה ועצם היותן יומיומיות מקטין משמעותית את הסיכוי לזיהומים. ניתן להרכיב את העדשות, מהשלב שבו הילד מרכיב ומסיר בעצמו את העדשות.
עדשות מגע אורטו קיי
אחד הטיפולים לעצירת קוצר ראיה אצל ילדים הוא שימוש בעדשות מגע אורטו קיי. מדובר בעדשות קשות שהילדים מרכיבים בשעות הלילה. העדשות המיוחדות, מקטינות או מבטלות את הצורך להרכיב משקפיים או עדשות במהלך היום. לעדשות אורטו קיי יש מבנה גיאומטרי שמשטיח את הקרנית באופן זמני בעת השינה. הדבר מאפשר לילד לראות טוב במהלך היום ללא צורך בתיקון אופטי. השיטה מתאימה לילדים עם קוצר ראייה עד מינוס 5 לערך. מחקרים מצביעים על רמת יעילות בינונית של שיטה זו בהתייחס להאטה בקצב גידול אורך גלגל העין אצל ילדים. שימוש בעדשות אורטו קיי אינו מומלץ על ידי רופאי עיניים לילדים ומחייב מעקב צמוד של רופא עיניים לילדים בשל הסיכון שיש בו לזיהומים ולגרימת נזק לקרנית שעלולה לפגוע בראיה בצורה קשה.
השפעות חיצוניות על קוצר הראייה
במחקרים נמצא כי קיימים גורמים סביבתיים בעלי השפעה חיובית או שלילית על קוצר הראיה אצל ילדים, בנוסף לגורמים הגנטיים.
השפעה חיובית: נמצא במחקרים בנושא כי לחשיפה מוגברת של ילדים לאור יום, יש יעילות גבוהה במניעת הופעת קוצר ראייה. חשיפה יומית של כ- 40 דקות לאור יום עשויה להקטין את התדרדרות קוצר הראייה בכ- 20%. לעומת זאת, אם מדובר בילד שכבר סובל מקוצר ראייה, אור היום כבר לא ישפיע באופן משמעותי על האטת קצב הגידול של קוצר הראיה.
השפעה שלילית: ישנם גורמים סביבתיים בעלי השפעה שלילית שמעלים הסיכון וקצב ההתפתחות של קוצר הראייה בילדים. חשיפה מוגברת למסכי מחשב, טלוויזיה וסמרטפונים המקיפים אותנו כיום מאיצה את התפתחות קוצר הראיה. כל זאת עקב שעות צפייה רבות אשר מאמצות מאוד את העין של הילד. על כן חשוב שילדים ימנעו ככל האפשר משהייה ממושכת מול מסכי מחשב, אייפד, טלוויזיה, טלפון סלולארי ועוד ויבצעו הפסקות מסך יזומות על מנת למנוע את התדרדרות קוצר הראייה.
ד"ר נועה אלה-דלמן, מומחית לרפואת עיניים ילדים, צברה ניסיון בטיפול בקוצר ראיה בילדים. ניסיונה המקצועי והגישה המיוחדת למטופלים והוריהם, מבטיחים אבחון מדויק, טיפול יעיל, זמינות גבוהה ושרות מירבי.