העין מונעת לכיוונים שונים על ידי שישה שרירים שמחוברים לדופן החיצונית של גלגל העין. במצב של פזילה, קיים חוסר איזון מסוים במנח העיניים, כך שהן אינן מקבילות וישרות זו לזו. כתוצאה מכך אנו מבחינים בין זוויות וסוגים שונים של פזילה. ניתוח לתיקון פזילה יכול לתקן את הבעיה וליישר את המנח של העיניים למצב בו הן יקבילו זו לזו. כל זאת באמצעות חיזוק או החלשה של אותם שרירים המחוברים לדופן גלגל העין.
מהי פזילה?
פזילה היא מצב שבו העיניים אינן מתואמות זו עם זו. בשונה ממצב רגיל בו ששת השרירים המניעים את תנועת העיניים פועלים יחדיו ומכוונים את שתי העיניים לאותו כיוון. בפזילה, עין אחת פונה לכיוון שונה מהעין השנייה. למטופלים עם פזילה יש בעיה בשליטה על תנועת העיניים ויש להם קושי לשמור על תיאום בין שתי העיניים. ניתן לסווג פזילה לפי כיוון העין הפונה).
באיזה גיל נדרש לעבור בדיקת פזילה על ידי רופא עיניים לילדים?
ילדים מעל גיל ארבעה חודשים שנראה שיש להם פזילה בעיניים נדרשים לעבור בדיקת עיניים מלאה על ולאחר גיל זה מומלץ לכל הילדים להיבדק באופן קבוע באופן קבוע בגיל 1 שנה 3 שנים ו6 שנים על ידי רופא עיניים לילדים
האם ניתן למנוע פזילה?
פזילה לא ניתן למנוע, אך ניתן למנוע סיבוכים כתוצאה מפזילה אם היא מאובחנת מספיק מוקדם. לכן, יש לבדוק ילדים אצל רופא עיניים לילדים בגיל 1 שנה 3 שנים ו6 שנים.
מה שכיחות הפזילה באוכלוסייה?
פזילה היא הפרעה עינית נפוצה ושכיחותה מוערכת בכ-1% עד 4% מהאוכלוסייה הכללית.
מה הם הגורמים לפזילה?
הסיבות לפזילה הנן מולדות ונרכשות,
- פזילה עלולה לעבור בתורשה, כאשר לכ-30 אחוז מהילדים עם פזילה יש בן משפחה עם בעיה דומה.
- הפזילה עלולה לנבוע מחולשה בקשר ובתאום בין המוח לשרירי העיניים.
- סיבה נוספת לפזילה (פחות נפוצה) היא בעיה בשרירים המניעים את העין- עקב שיתוק של שרירי העיניים מסיבות שונות.
- ליקוי בפעילות אחד או יותר מהעצבים המפעילים את השרירים המניעים את העיניים.
- ראייה לקויה באחת העיניים וחדות ראיה נמוכה.
מהם הסוגים השונים של פזילה?
פזילה פנימה (אזוטורופיה)
פזילה פנימה מולדת
פזילה זו מאופיינת בסטייה פנימה של שתי העיניים אצל תינוקות, לעיתים קרובות הפזילה מתחלפת בעין ימין ופעם בעין שמאל. פזילה זו מופיעה מלידה ואינה חולפת לאחר 6 חודשים. בסוג זה של פזילה בדרך כלל אין בעיית רוחק ראייה, ומשקפיים לרוב לא מתקנות את הפזילה. הטיפול בסוג זה של פזילה הוא בדרך כלל שילוב של התאמת משקפיים וניתוח פזילה או לחילופין ניתוח לתיקון פזילה בלבד..
פזילה פנימה אקומודטיבית
פזילה זו כוללת סטיה פנימה של העין. היא מופיעה בדרך כלל בין גיל 8 חודשים ל-4 שנים ונפוצה בעיקר בקרב ילדים עם בעיית רוחק ראייה. פזילה זו יכולה להופיע בפתאומיות, ולהעלם. לעיתים ילדים עם פזילה זו מתלוננים על כך שהפזילה גורמת להם לכפל ראייה. פעמים רבות המאמץ הנדרש מהילד בעת התבוננות על חפץ קרוב עקב בעיית רוחק ראיה משפיע על שרירי העין וכך מתפתחת הפזילה. פזילה זו ומטופלת בדרך כלל באמצעות משקפיים.
פזילה החוצה (אקזוטרופיה)
בפזילה מסוג זה, עין אחת מתקבעת על המטרה, בעוד העין השנייה פונה החוצה, לעיתים יש אפשרות לפזילה המתחלפת בין שתי העיניים. תסמיני פזילה זו עשויים לכלול ראייה כפולה, כאבי ראש, קושי בקריאה וסגירת עין אחת בעת צפייה בחפצים מרוחקים או בזמן שהיה בשמש. פזילה זו מתפתחת לרוב אחרי גיל 1שנה. הפזילה יכולה להיות במצבים מסוימים קבועה ובמצבים אחרים בלתי קבועה. הטיפול בפזילה זו עשוי לכלול משקפיים, כיסוי עין עם רטייה, תרגילי עיניים וניתוח בשרירי אחת או שתי העיניים.
פזילה כלפי מעלה (היפרטרופיה)
העין פונה כלפי מעלה .מצב שבו העין הפוזלת גבוהה יחסית לעין הבריאה ומתקרבת יותר לעפעף העליון
פנייה כלפי מטה (היפוטרופיה)
מצב שבו העין פונה כלפי מטה והעין הפוזלת נמוכה יחסית לעין הבריאה ומתקרבת יותר לעפעף התחתון.
פזילה מדומה
שכיחה בילדים, פעמים רבות הדבר קורה כאשר עין אחת בדרך כלל נמצאת מאחורי קפל העפעף והדבר יוצר מראה חיצוני של פזילה. בבדיקה אצל רופא עיניים לילדים מוכחת סימטריה.
כיצד נערך אבחון לפזילה?
אבחון פזילה נערך על ידי רופא העיניים לילדים ומומחה לפזילת מבוגרים ומורכב ממספר שלבים וניתן לאבחון בכל גיל כולל:
- לקיחת היסטוריה רפואית כדוגמת תסמינים, היסטוריה משפחתית, בעיות בריאות כלליות, תרופות בשימוש וכל גורם אפשרי אחר. רופא העיניים לילדים ויבדוק האם לילד יש היסטוריה משפחתית של פזילה?, האם הפזילה הופיעה בפתאומיות או נמצאת לאורך הזמן? האם הפזילה הופיעה בששת החודשים הראשונים לחיים, או שהיא הופיעה מאוחר יותר?. הרופא יברר האם הפזילה תמיד מופיעה באותה עין, או שהיא מתחלפת בין העיניים? האם מידת הפזילה מצומצמת, בינונית או גדולה? האם הפזילה נוכחת כול הזמן, או רק בחלק מהזמן?
- בדיקת עיניים: בדיקת העיניים על ידי רופא העיניים לילדים קובעת האם קיימת פזילה. לאחר מכן נקבעת הסיבה להופעהפזילה שמגדירה גם את סוג הטיפול בפזילה באמצעות הבדיקות הבאות:
- בדיקת חדות ראייה: (קריאת אותיות מטבלה, או בחינת התנהגות הראייה של ילדים צעירים) ו/או בדיקה פשוטה עם פנס מאפשרת לקבוע את מיקום רפלקס האור ביחס לאישון.
- בדיקת תבחיני פזילה: באמצעות הבדיקה ניתן לבדוק ולמדוד את גודל וזווית הפזילה. הבדיקה נערכת באמצעות סדרת עדשות מיוחדות שנקראות פריזמות-עדשות מתקנות.
- בדיקה באמצעות מנורת סדק– לבדיקת תקינות חלקי העין הקדמיים.
- בדיקת הרחבת אישונים: בדיקת עיניים לאחר הרחבת אישונים לקביעת תקינות מבני העין הפנימיים, לצורך בדיקת כוח התשבורת של העיניים ובדיקת קרקעית העין.
טיפול שמרני או ניתוח תיקון פזילה?
פזילה, בין אם אצל ילדים או מבוגרים, הינה תופעה ובעיה בעלת השלכות פיזיולוגיות, אסתטיות רגשיות וחברתיות. לפיכך, אין עוררין על כך שנדרש טיפול לתיקון הבעיה הניתנת לתיקון יחסית בקלות . לאחר אבחון אצל רופא העיניים לילדים, המטפל גם בפזילת מבוגרים, הרופא ימליץ על הטיפול הנדרש. אפשרויות הטיפול כוללות בד"כ אחד או שילוב של הטיפולים הבאים : טיפול שמרני באמצעות משקפיים, עדשות פריזמטיות, כיסוי ברטייה או ביצוע תרגילי אימון לעיניים, או ניתוח שמתקן את הפזילה. ניתוח לתיקון פזילה יערך במצבים בהם טיפולים שמרניים לא צלחו או במקרים בהם הניתוח מתאים יותר.
כיצד נערכים ניתוחים לתיקון פזילה?
ניתוחי תיקון הפזילה מיועדים לחיזוק/החלשת שרירי העין – בניתוח זה משנים את המנח של העין על ידי חיזוק או החלשת השרירים המחוברים לגלגל העין, הניתוח נערך בהרדמה כללית.
אם נדרשת החלשה של השריר, מתבצעת פעולה של ניתוק השריר מגלגל העין וחיבורו למיקום אחורי יותר, בהתאמה למדידת הפזילה שבוצעה לפני הניתוח על ידי רופא העיניים לילדים. בניתוח גורמים לשריר להיות רפוי יותר, ולהקטין את אזור החיכוך שלו עם העין, וכך למעשה פעולתו נחלשת. אם נדרש חיזוק של השריר, הרי שלאחר ניתוק השריר מגלגל העין, מבצעים בו חיתוך מזערי ומשיבים אותו למקומו הטבעי. פעולה זו מגדילה את מתח השריר ומביאה לחיזוק פעולתו.
למבוגרים לאחר ניתוח תיקון פזילה באמצעות חיזוק/החלשה של שרירי העין, יש אפשרות לכוונן באמצעות תפרי התאמה. למעשה זוהי פעולה כירורגית בה מבוצע כוונון תפרים נוסף. הפעולה הכירורגית נעשית בדרך כלל כהמשך לניתוח הראשוני במקרים שיש צורך לכוונן או במקרים בהם נותרה פזילה ברמה כלשהי אחרי הניתוח הראשון. במהלך הניתוח הראשוני, המנתח תופר את השריר למקומו על ידי תפר שניתן לפתוח ולהזיז. לאחר ביצוע הניתוח הראשוני המנתח בודק את מצב הפזילה של המטופל. באם נותרה עדיין פזילה כלשהי, הוא פותח את התפר ומזיז אותו עד לתיקון הפזילה. פעולה כירורגית זו נערכת בהרדמה מקומית ומצריכה שיתוף פעולה מצד המטופלים.
מהו תהליך ההחלמה לאחר ניתוח תיקון פזילה?
החלמה לאחר ניתוח תיקון פזילה היא יחסית קצרה סיכונים בה קטנים וסיכויי הצלחה גדולים, ההחלמה לאחר ניתוח תיקון פזילה היא מהירה יחסית, כאשר רוב המטופלים חוזרים לפעילות שגרתית לאחר כיומיים-שלושה. הם יידרשו לטפל תקופה קצרה בטיפות עיניים. אין צורך בהורדת תפרים שכן נעשה שימוש בתפרים שנספגים, בחלוף כ-3 שבועות לא יישאר זכר חיצוני לניתוח.
לרוב, לא מתעוררים סיבוכים כלשהם במהלך הניתוח לתיקון הפזילה או לאחריו. לעיתים, המטופלים סובלים מתופעה של ראייה כפולה, שחולפת תוך מספר ימים. במקרים נדירים הראיה הכפולה נשארת גם כ-3-2 שבועות לאחר הניתוח ואז יש לטפל בכך. סיבוך אפשרי נוסף הוא דימום בעין וסיבוך נדיר יותר הוא זיהום חיידקי בעין.
אל מול הסיכויים הנמוכים לסיבוכים, ניצבים הסיכויים הגבוהים להצלחת הניתוח ולתיקון הפזילה. לרוב, לאחר הניתוח הפזילה נעלמת לחלוטין. לעיתים נותרת פזילה קלה מאוד הניתנת לטיפול באמצעים שמרניים או באמצעים ניתוחיים. כאמור, מבוגרים וילדים שנותרים עם פזילה משמעותית לאחר ניתוח, יוכלו לבצע ניתוח חוזר שסיכויי הצלחתו גבוהים מאוד.
ד"ר נועה אלה דלמן – רופאת עיניים לילדים מומחית בניתוחים לתיקון פזילה
ד"ר נועה אלה-דלמן, מומחית לרפואת עיניים ילדים, מנתחת מומחית לפזילת מבוגרים בעלת ניסיון רב באבחון מעקב, טיפול וניתוח ילדים ומבוגרים עם פזילה. ד"ר נועה אלה- דלמן מנהלת את שרות העיניים לילדים ופזילת מבוגרים במרכז הרפואי מאיר. לד"ר נועה אלה-דלמן, מרפאה פרטית עם זמינות גבוהה של התורים, ניסיונה המקצועי הרב ומומחיותה המקצועית כרופאת עיניים ומנתחת מומחית לפזילה בקרב ילדים ומבוגרים לרבות הגישה המיוחדת לילדים וההורים, מבטיחים את האבחון המדויק ואת הטיפול היעיל ביותר לכל המטופלים.