מהי תסמונת בראון אצל ילדים?
תסמונת בראון אצל ילדים Brown Syndrome)) הנה תסמונת השריר האלכסוני העליון בעין הקרויה ע"ש ד"ר הרולד וילי בראון. מדובר באחד מ-6 השרירים שאחראים על תנועת גלגל העין .ברוב המקרים תסמונת בראון היא מצב מולד, שבו ישנה בעיה במעבר השריר האלכסוני העליון, שברובו גיד, בכניסתו לטרוכלאה. הטרוכלאה היא מעין נקודת אחיזה המאפשרת לשריר להיאחז בה ולשנות את כיוונו בהתאם. כתוצאה מבעיה זו, תנועת העין מוגבלת, בעיקר כשהילד מביט כלפי מעלה, פנימה וכלפי האף. במצב זה עלולה להיווצר פזילה אנכית הכוללת כפל ראייה ופגיעה בחדות הראייה. אצל מרבית הילדים התסמונת מופיעה בעין אחת בלבד ולרוב זו העין הימנית.
מהם הגורמים לתסמונת בראון ובאיזה מקרים היא עלולה להיות נרכשת?
כאמור, לרוב תסמונת בראון הינה תופעה מולדת, הגם שנדיר שיהיה לה קשר כלשהו להיסטוריה משפחתית. בחלק מהמקרים, עם התבגרות הילד, הבעיה חולפת מעצמה. במקרים מעטים, התסמונת יכולה להיות נרכשת ולהתפתח בגיל מבוגר יותר.
למרות שהדבר פחות שכיח, המצבים הבאים יכולים לגרום לתסמונת בראון נרכשת:
- חבלה בעין – בזווית הפנימית העליונה.
- ניתוחי עפעפיים, היפרדות רשתית, ניתוחי סינוסים וניתוחים דנטליים.
- דלקת בעצב המעצבב את השריר האלכסוני העליון.
- עקב מחלות אוטואמוניות כמו זאבת או דלקת מפרקים שגרונית.
מהם הסוגים של תסמונת בראון?
תסמונת בראון מסווגת על ידי רופאי עיניים לילדים בהתאם לדרגת הקושי שלה:
מצב קל בתסמונת בראון, מאופיין ביכולת ירודה של העין להביט למעלה ופנימה. במצב בינוני של התסמונת קיים קושי להביט כלפי מעלה ובנוסף מתלווה נטיית גלגל העין להביט כלפי מטה כשהילד מתבונן פנימה (לכיוון האף).
במצב חמור של תסמונת בראון, בנוסף לקושי להביט כלפי מעלה, ישנה נטייה של גלגל העין להביט כלפי מטה כשהילד מתבונן קדימה.
מקרים חמורים של תסמונת בראון מתאפיינים בפגיעה בראייה הדו-עינית, מצב שפוגע בתפיסת העומק ועלול לגרום להתפתחות של עין עצלה.
כיצד מזהים את תסמונת בראון אצל ילדים?
תסמונת בראון פעמים רבות בולטת יותר בקרב ילדים, מכיוון שהם נוטים יותר להביט למעלה לעבר הוריהם הגבוהים מהם. לפיכך, ברוב המקרים, התסמונת מתגלה על ידי ההורים, שיכולים להבחין בה כבר אצל התינוק ששוכב על בטנו ומתקשה להביט אליהם באחת מעיניו מלמטה כלפי מעלה (העין לא עולה). ניתן לזהות את התסמונת גם אצל פעוטות וילדים צעירים, שנוטים להפנות את ראשם או להרים את הסנטר בתדירות גבוהה בתנוחת ראש לא תקינה, כדי לראות טוב יותר ולהימנע מכפל ראייה.
בכל מקרה בתסמונת בראון צורת גלגל העין נראית תקינה, והפזילה ניכרת רק בהפניית המבט כלפי מעלה ופנימה. במצב זה, נראה שעין אחת מביטה למטה או ישר, בזמן שהשנייה מתגלגלת כלפי מעלה. הורים רבים טועים לחשוב שהעין העולה ביתר מעלה היא הבעייתית, לא כך הוא, הבעיה היא בעצם בעין שמתבוננת קדימה כשהילד רוצה להרים מבט למעלה. למרות האמור, כשלתסמונת בראון אצל ילדים, יש ביטוי חיצוני קל מאוד, יתכן שיעברו שנים עד שישימו אליה לב ויאבחנו אותה, אם בכלל.
מדוע חשוב להיבדק אצל רופא עיניים לילדים?
רוב בעיות העיניים אצל ילדים ניתנות לטיפול אפקטיבי, זאת בתנאי שמאבחנים אותן ומטפלים בהן מוקדם ככל האפשר. ככל שמטפלים בילד בגיל צעיר יותר, כך סיכויי ההצלחה של הטיפול גדלים. לכן ישנה חשיבות גדולה לביצוע בדיקות עיניים אצל רופא עיניים לילדים, כשעולה בעיה כלשהי וכמובן לבצע בדיקות עיניים שגרתיות בגילאי 1 שנה, 3 שנים ו6 שנים. יש צורך לבצע את בדיקת העיניים לילדים גם במקרים בהם אין סימנים חיצוניים לבעיה וגם כאשר הילד אינו מפגין קושי או מדווח על בעיית ראיה, שכן ילדים אינם מודעים לבעיה בראיה שלהם, מבחינתם מדובר בראיה הטבעית שהם מכירים.
בכל מצב בו הורה מזהה אצל ילדו (תינוק, פעוט או ילד בוגר יותר) תסמינים המאפיינים את תסמונת בראון – יש לקבוע תור אצל רופא עיניים לילדים לבדיקה מקיפה. אבחון מוקדם בכל מצב פזילה, לרבות תסמונת בראון, ניטור ההתפתחות של הראייה הדו-עינית ומתן טיפול הולם בעת הצורך – אלו הן פעולות חשובות לבריאות העיניים של כל ילדה וילד.
מתי וכיצד מטפלים בתסמונת בראון?
דרכי הטיפול בתסמונת בראון משתנות בהתאם לגורמי התסמונת ולמידת החומרה שלה.
- מעקב: כאשר מדובר במקרים קלים של תסמונת בראון ללא פזילה במבט ישר או תנוחת ראש אבנורמלית. במצב כזה, לרוב לא יידרש טיפול אלא רק מעקב אצל רופא עיניים לילדים, לצורך בחינת חדות הראייה והתפתחותה של הראייה הדו-עינית.
- ניתוח: כאשר יש פזילה משמעותית גם במבט ישר, או תנוחות ראש לא תקינות, קבועות ובולטות של הסנטר והראש. מדובר בדרך כלל במצבים המאופיינים בכפל ראייה ופגיעה בחדות הראייה.
במקרים בהם תסמונת בראון הינה נרכשת, הטיפול יותאם לגורם הבעיה:
- אם המקור לתסמונת בראון הוא מחלה אוטואימונית – רופא עיניים לילדים ישקול הזרקת קורטיקו-סטרואידים או חומרים אחרים.
- אם המקור לתסמונת בראון הינו דלקתי – לרוב ייעשה שימוש בתרופות נוגדות דלקת בלבד.
- במקרים בהם טיפול תרופתי אינו מסייע – יומלץ על ניתוח.
ד"ר נועה אלה-דלמן – אבחון וטיפול בתסמונת בראון
ד"ר נועה אלה-דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת ומומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילת מבוגרים. ד"ר נועה אלה – דלמן, מאבחנת ומטפלת במגוון בעיות עיניים לרבות אבחון וטיפול בתסמונת בראון. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי על שם שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. לאחר 7 שנות פעילות כרופאה בכירה ומנתחת במרכז הרפואי סוראסקי (איכילוב) בת"א. כיום היא מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן קליניקה פרטית בתל אביב והיא בעלת ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים, והיא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם.