רטינופתיה של פגות הנה מחלת רשתית העין אצל פגים. המחלה פוגעת בעיקר בפגים שמשקלם פחות מ-1.500 ק"ג ו/או כאלה שנולדו לפני השבוע ה-31 להיריון. רטינופתיה של פגות מאופיינת בהתפתחות בלתי תקינה של כלי הדם שברשתית העין והינה בעלת פוטנציאל לבעיות ראיה שונות עד עיוורון. ברוב המקרים המחלה מופיעה בצורתה הקלה וחולפת ללא טיפול גם במקרים קשים. חשוב להיות במעקב רפואי אצל רופא עיניים לילדים, אבחון וטיפול הולמים על ידי רופא עיניים לילדים, עשויים לעצור את התקדמות המחלה ולמנוע עיוורון, מעקב זה נערך בפגיה ובמסגרת בית החולים. חשוב לדעת שפגים בכלל ובמיוחד פגים עם רטינופתיה של פגות, נמצאים בסיכון גבוה יותר במשך ילדותם, לפתח בעיות ראיה כגון, קוצר ראיה, פזילה ועין עצלה. על כן חשוב שיהיו במעקב אצל רופא עיניים לילדים אחת לחצי שנה, עד גיל 9 ובהתאם לבעיה. קיימת חשיבות מרובה לזיהוי מוקדם של בעיות עיניים, כתוצאה מרטינופתיה של פגות ובהתאם להציע את הטיפול המתאים.
מה הם גורמי הסיכון לרטינופתיה של פגות וכיצד המחלה מתהווה?
ככל שמשקל הפג וגילו קטנים יותר, כך והסיכון שלו ללקות ברטינופתיה של פגות גדולים יותר. כמו כן, המחלה רווחת יותר בקרב פגים הסובלים מקשיי נשימה ונדרשים לחמצן ברמות גבוהות. איך כל זה קורה? רטינופתיה היא מחלה של רשתית העין, הכוללת את שכבת תאי עצב המצויה בעין ושתפקידה הינו לקלוט תמונה ולהעבירה אל המוח באמצעות עצב הראייה. במהלך ההיריון מתפתחים כלי הדם של הרשתית ממרכזה להיקפה. אצל פגים שנולדו מוקדם מדי, אותם כלי דם לא הספיקו להשלים את צמיחתם המלאה ולהגיע להיקף הרשתית. כתוצאה מכך, עלולים להיווצר כלי דם לא תקינים ודימום או משיכה של הרשתית, שעלולים להוביל להיפרדות של הרשתית. ברוב המקרים, לאחר הלידה המוקדמת, כלי הדם שבים לצמוח בצורה תקינה, וכאמור המחלה חולפת מאליה.
מה חשיבות וכיצד נערך האבחון של רטינופטיה של פגים?
רוב הפגים שנולדים עם רטינופתיה של פגות אינם מצויים בסיכון והם אף רואים בצורה תקינה גם כאשר המחלה פעילה. עם זאת, אצל חלק מהפגים המחלה עלולה להגיע לשלב מתקדם, שעלול להוביל עד לעיוורון. מכיוון שלא ניתן לדעת מראש איך מחלה זו, תתנהג אצל תינוק אחד לעומת האחר, כל הפגים שנמצאים בסיכון חייבים לעבור בפגייה בדיקות עיניים ולהיות במעקב אצל רופא עיניים לילדים. כול זאת עד שאפשר יהיה לוודא שכלי הדם מתפתחים ומגיעים להיקף הרשתית. הפגים נבדקים בזמנים קבועים לאחר הלידה על ידי רופא עיניים לילדים. יש חשיבות רבה לתזמון הבדיקות, שכן כך ניתן לזהות מבעוד מועד את אותם פגים שזקוקים לטיפול, בטרם ייגרם לראייתם נזק בלתי הפיך.
הבדיקה הראשונה של הפג נערכת בבית החולים בפגיה, בין השבוע 4-6 אחרי הלידה או כאשר הפגים בני שלושים ואחת שבועות של ההיריון. מדובר בבדיקה של רשתית העין הנערכת על ידי רופא עיניים לילדים. הבדיקה מחייבת הליך של הרחבת אישונים בעזרת טיפות. בדיקת העיניים אינה מסוכנת אך היא כרוכה באי נוחות. רופא העיניים לילדים שיבצע את הבדיקה, וצוות הפגייה יסייע לידו במתן סוכר לפג העשוי לסייע בהפחתת כאב.
מדוע יש צורך במעקב אצל ילדים עם רטינופתיה של פגות?
כאשר אותרה רטינופתיה של פגות, חשוב להמשיך במעקב קפדני ולבצע בדיקה חוזרת כל 2-3 שבועות אצל רופא עיניים לילדים, בהתאם לדרגת של הרטינופתיה של הפגות ומצבו של התינוק. המחלה חולפת מעצמה אצל רבים מהתינוקות, אולם יש צורך מעקב צמוד על ידי רופא עיניים לילדים על מנת לבדוק ולברר שמצב מערכת הראייה משתפר אצל התינוק, ואין נוצרים גורמי סיכון או סיבוכים המצריכים התערבות. במקרים הנדרשים ניתן לטפל בכלי הדם ברשתית באמצעים שונים. פגים בכלל ובעיקר פגים שסבלו מרטינופתה של פגות, נמצאים בסיכון לאורך כל שנות הילדות, לפתח בעיות ראיה כוללות, קוצר ראיה גבוה, פזילה ועין עצלה. על כן ילדים שנולדו פגים ו/או סבלו מרטינופתיה של פגות נדרשים למעקב אצל רופא עיניים לילדים אחת לחצי שנה, עד גיל 9 ובהתאם לבעיה. יש חשיבות גבוהה לזיהוי מוקדם של בעיות עיניים, כתוצאה מהמחלה תוך מתן טיפול מתאים ומיטבי.
מה הם דרכי טיפול ברטינופתיה של פגות?
ישנן מספר דרכים מקובלות לטיפול ברטינופתיה של פגות, בהתאם לסוג וחומרת המחלה. כאשר רטינופתיה של פגות מאובחנת עם סיכון משמעותי להיפרדות רשתית, יש לעצור את המחלה באמצעות טיפול בפג. אחת הדרכים הינה באמצעות ניתוח לייזר, בו נעשית צריבה של האזורים שאין בהם כלי דם. ניתוח הלייזר נחשב ליעיל ובטוח יחסית ומתבצע כשהפג מורדם בהרדמה כללית. פגים שעוברים טיפול כזה עלולים לסבול בהמשך מקוצר ראייה ולהידרש למשקפיים. דרך שניה לטיפול ברטינופתיה של פגות, הנה באמצעות בזריקות אבסטין או לוסנטיס, שמונעות את צמיחת כלי הדם והתגברות הרטינופתיה. מדובר בטיפול יחסית חדש באמצעות זריקות ולכן השפעתו לטווח ארוך עדיין לא ברורה. ילדים שמקבלים זריקות של אבסטין או לוסנטיס נדרשים למעקב ממושך אצל רופא עיניים לילדים. במקרים חמורים שבהם נוצרה היפרדות רשתית, אם בשל העדר טיפול או למרות שניתן טיפול, יבוצע ניתוח בניסיון להשיב את הרשתית למקומה.
חשוב לציין שהטיפול והמעקב ממשיכים לאחר השחרור מהפגייה. גם לאחר שהתינוק בביתו, יש חשיבות למעקב אצל רופא עיניים ילדים המומחה בתחום זה. ככלל, פגים נמצאים בסיכון גבוה לבעיות עיניים שונות כמו פזילה או עין עצלה, כך שאבחון וטיפול בשלב מוקדם עשויים למנוע בעיות משמעותיות בתפקודי הראייה שלהם בהמשך החיים.
ד"ר נועה אלה דלמן – רופאת עיניים לילדים מומחית ברטינופתיה של פגות
ד"ר נועה אלה-דלמן, מומחית לרפואת עיניים ילדים, בעלת ניסיון רב באבחון מעקב וטיפול אצל ילדים עם רטינופתיה של פגים, הסובלים מבעיות עיניים שונות כתוצאה מכך. ד"ר נועה אלה- דלמן מנהלת את שרות העיניים לילדים ופזילת מבוגרים במרכז הרפואי מאיר. לד"ר נועה אלה-דלמן, מרפאה פרטית עם זמינות גבוהה של התורים, מומחיותה המקצועית ברטינופתיה של פגות וניסיונה המקצועי של הרופאה, לרבות הגישה המיוחדת לילדים וההורים, מבטיחים את האבחון המדויק ואת הטיפול היעיל ביותר לכל המטופלים.