מהי פזילה סמויה אצל ילדים?
פזילה סמויה, כשמה כן היא, אינה בולטת לעין מבחינה חיצונית וקשה להבחין בה במבט רגיל. ולכן, עלולים לפספס אותה. לרוב, הילדים לא מודעים לבעיית הפזילה הסמויה ועל כן אין מתלוננים עליה. מבחינת הילדים הראיה שלהם היא "הנורמלית" הם אינם מכירים ראיה אחרת. ניתן לזהות פזילה סמויה בעיניים, בעת ביצוע בדיקות עיניים שגרתיות אצל רופא עיניים לילדים, או לעיתים כאשר עוקבים אחר תפקוד הילד בפעילויות היומיומיות השונות ומגלים סמנים שיכולים להעיד על פזילה סמויה. כמו כן, עשוי לעלות חשד, בעקבות תלונות של הילדים על כאבי ראש וראייה כפולה.
אצל ילדים בעלי ראייה תקינה שתי העיניים פועלות באופן סימטרי, הן מבחינת זוויות המבט והן מבחינת ששת השרירים האחראים על ביצוע התנועות של העין. ששת השרירים מחוברים לדופן החיצונית של גלגל העין מניעים אותה לכיוונים שונים. במצב של פזילה סמויה, קיים חוסר איזון מסוים בשרירי העיניים, הגורם לבעיה במנח העיניים.
מה הן השלכות השונות של פזילה סמויה אצל ילדים?
על מנת להימנע מהשלכות של פזילה סמויה, שעלולות להשפיע משמעותית על תפקוד הילד בבית הספר ובמישורי חיים שונים, חשוב לאבחן פזילה סמויה כבר בשלב מוקדם מאוד. פזילה סמויה אצל ילדים, עלולה לגרום לבעיות שונות כגון:
- בעיות ראייה כדוגמת עין עצלה, שיכולות להשפיע משמעותית על תפקוד הילד ועל התפתחותו, כאשר יש חלון הזדמנויות צר לטפל בעין עצלה (עד גיל 9).
- הימנעות וחוסר מוטיבציה לקרוא, בעיות קריאה שנות כגון דילוג על שורות ומילים, עקב מאמץ רב הנדרש מהילד בביצוע פעולת הקריאה.
- פזילה סמויה עלולה להשפיע על החמרת בעיות קשב וריכוז הנובעות מקשיים בראיה.
מה הם התסמינים האפשריים לפזילה סמויה?
כאמור, פזילה סמויה היא תופעה שקשה לאבחן אצל ילדים. לרוב הילדים אינם מודעים לבעיית הפזילה הסמויה והם אינם מתלוננים עליה. מבחינת הילדים הסובלים מפזילה סמויה, מדובר בראיה היחידה שהם מכירים. על כן חשוב לבצע בדיקה שגרתית אצל רופא עיניים לילדים בגילאים 1 שנה 3 שנים ו6 שנים. כמו כן נדרשת ערנות ומודעות של ההורים, לזיהוי אצל ילדם של אחד או יותר מהתסמינים ודפוסי ההתנהגות הבאים, העשויים להעיד על פזילה סמויה:
- פזילה רגעית או מצב שבו העין בורחת מעט וחוזרת מיד למקומה.
- נטייה של הילד לעצום עין אחת, מה שיכול להעיד על בעיית סנכרון בראייה של שתי העיניים וכתוצאה מכך לכפילות בראייה.
- רצון לקרוא, דילוג על מילים ושורות בזמן קריאה, כתב לא ברור שחורג משורות המחברת, קושי בהשלמת צורות גיאומטריות ועוד.
- תלונות של הילד על ראייה כפולה, כאבי ראש, קושי בקריאה.
אבחון וטיפול בפזילה סמויה אצל ילדים על ידי רופא עיניים לילדים
פזילה סמויה אצל ילדים לרוב אינה נראית לעין, אך השלכותיה יכולות להיות חמורות. לפיכך, חשוב להיבדק אצל רופא עיניים לילדים באופן שגרתי על מנת לשלול או לאבחן פזילה סמויה ובעיות עיניים אחרות. מומלץ להיבדק אצל רופא עיניים לילדים בגיל1 שנה, 3 שנים ו- 6 שנים, ובמידת הצורך לקבל טיפול הולם, ויפה שעה אחת קודם. בבדיקת הראייה רופא העיניים לילדים, יוכל לאבחן פזילה סמויה ו/או בעיות ראייה אחרות. כמו כן מומלץ להיבדק אצל רופא עיניים לילדים, בכל מקרה בו עולה חשד לפזילה סמויה עקב התסמינים שתוארו לעיל, או כתוצאה מתלונות של הילד. לאחר אבחון פזילה סמויה אצל הילד על ידי רופא עיניים לילדים, יומלץ על הטיפול המתאים מבין הטיפולים הבאים, בהתאם לחומרת הבעיה:
- ביצוע תרגילים אורטופטיים לעיניים של הילד.
- שימוש ברטייה לאימון וחיזוק העין הפוזלת של הילד.
- התאמת משקפיים.
- ניתוח לתיקון פזילה בעיני הילד.
ד"ר נועה אלה -דלמן רופאת עיניים מומחית ומנתחת ברפואת עיניים לילדים ופזילת במבוגרים
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילה במבוגרים ועוסקת גם בפזילה סמויה. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.