הראייה שלנו נקראת גם ראייה דו-עינית, וזאת בזכות היכולת שלנו לתאם את פעילות שתי העיניים ולקבל משתי העיניים תמונה חדה וזהה. היכולת הזאת מתפתחת במקביל להתפתחות מערכת הראייה, כשבמצב התקין שתי העיניים של הילד מביטות על אותה מטרה. פזילה היא מצב בו עין אחת מביטה על מטרה שונה מזו של העין הבריאה. זהו מצב בעייתי הן מבחינה בריאותית והן מבחינה אסתטית. התפתחות תקינה של מערכת הראייה דורשת התפתחות התיאום בין שתי העיניים. כאשר התאום הזה נפגע, נפגעת התפתחות המערכת כולה, נפגעת ראייה דו-עינית, ויכולים להופיע סיבוכים דוגמת עין עצלה. גם המראה החיצוני של הילד נפגע כתוצאה מעין פוזלת.
פזילה אינה חולפת מעצמה, וכל מצב של פזילה דורש התערבות של רופא עיניים ילדים מוקדם ככל האפשר. היות ופזילה משפיעה על התפתחות מערכת הראייה, תיקון מוקדם ומקצועי של הפזילה מסוגל למנוע נזק חמור שעלול להיווצר כתוצאה מפזילה לא מטופלת. שכיחות תופעת הפזילה עומדת על כ 2% עד 4% מכלל האוכלוסייה, ומרבית מקרי הפזילה ניתנים לטיפול אפקטיבי.
סיכוני הפזילה
ראשית, כפי שאמרנו פזילה עלולה ליצור פגיעה בראייה ובהתפתחות מערכת הראיה בכלל.
כמו כן, פזילה עלולה לגרום להתפתחות עין עצלה כיוון שהמוח מפסיק להשתמש בעין שאינה מסתכלת על המטרה הנכונה. עין עצלה זהו אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר של הפזילה, אך חשוב להדגיש, שעין עצלה לא תמיד תהיה עין פוזלת וכמו כן עין פוזלת לא תמיד תגרום להתפתחות עין עצלה. הראייה בעין הפוזלת יכולה להיות תקינה.
נוסף על כך, פזילה מהווה בעיה אסתטית שיכולה לפגוע בביטחון העצמי של הילד ולגרום לבעיות חברתיות שונות. טיפול בפזילה בגיל צעיר, כשהרגישות של הילדים לשוני במראה של החבר עדיין נמוכה, עשויה לחסוך לילד המתבגר עוגמת נפש רבה.
סוגי הפזילה
ישנם מצבים שונים של פזילה:
- פנימה (כשהעין מתקרבת לעין השנייה, לכיוון האף)
- החוצה (כשהעין מתרחקת מהעין השנייה ומתקרבת לזווית העין)
- למעלה (כשהעין הפוזלת גבוהה יותר מהעין הבריאה וקרובה יותר לעפעף העליון)
- למטה (כשהעין הפוזלת נמוכה יותר מהעין הבריאה וקרובה יותר לעפעף התחתון)
הגורמים לפזילה
הפזילה יכולה לנבוע מגורמים מולדים או סביבתיים, אך ישנם גם גורמים גנטיים שיכולים להגביר את הסיכוי להופעת הפזילה. במקרה של סיפור משפחתי של פזילה, חשוב להיות ערניים ולבצע בדיקות ראייה תכופות אצל רופא עיניים לילדים.
סיבות להתפתחות פזילה יכולות לכלול:
- ראייה לקויה באחת מהעיניים.
- פגיעה בפעילות שרירי העין או בעצבים המפעילים אותם.
- תאום לקוי בין המח לשליטה בעיניים.
אבחון הפזילה אצל ילדים
אבחון פזילה הינו חלק מבדיקת עיניים מלאה של מומחה עיניים לילדים. את הפזילה ניתן לאבחן בכל גיל. אבחון הפזילה מורכב משני שלבים.
בשלב הראשון רופא עיניים ילדים קובע האם קיימת הפזילה. בדיקה פשוטה עם פנס מאפשרת לקבוע את מיקום רפלקס האור ביחס לאישון. במידה ואובחנה הפזילה, גודל וזווית הפזילה נמדדים באמצעות עדשות מיוחדות שנקראות פריזמות. במבוגרים ובילדים גדולים הבדיקה מתבצעת באמצעות הפריזמות בלבד.
בשלב השני נקבעת הסיבה להופעת הפזילה שמגדירה גם את סוג הטיפול בה.
הטיפול בפזילה אצל ילדים
הטיפול בפזילה מתחלק לאמצעיים שמרניים ואמצעים כירורגיים. הבחירה בסוג הטיפול ובשילוב בין הטיפולים נקבעת לפי סוג הפזילה והגורם לה.
האמצעים השמרניים כוללים מתן משקפיים, כיסוי העין החזקה על ידי רטייה ובמקרים מסוימים גם תרגולים לעיניים.
הטיפול הכירורגי הוא ניתוח בהרדמה מלאה שבמהלכו הרופא מחליש או מחזק אחד או יותר משרירי העיניים בהתאם לסוג וזווית הפזילה.
ד"ר נועה אלה-דלמן, מומחית לרפואת עיניים ילדים, צברה ניסיון רב באבחון וטיפול בפזילה אצל ילדים. זמינות גבוהה של התורים במרפאתה, ניסיונה המקצועי והגישה המיוחדת למטופלים הקטנים וההורים מבטיחים את האבחון המדויק ביותר ואת הטיפול היעיל ביותר לכל המטופלים.