החשיבות הרבה להתפתחות תקינה של הראייה כבר מרגע הלידה
הראייה חיונית להתפתחות גופנית, תנועתית, קוגניטיבית ורגשית תקינה של האדם מרגע לידתו. בחודשים הראשונים לחיי התינוק הוא רוכש חלק גדול מכישורי הראייה שלו, אשר ילוו אותו לכל אורך חייו. החל מהלידה, עם התפתחות חוש הראייה, יכולת התינוק לקלוט בעיניו את סביבתו הולכת ומשתפרת והראייה מסייעת לו לפתח עם הזמן מיומנויות חיוניות נוספות. מכיוון שהתפתחות תקינה של הראייה בתינוקות וילדים משפיעה על כל מישורי ההתפתחות, חשוב מאוד לעקוב ולוודא שהיא תקינה כבר מהמשלבים הראשונים של חייהם.
הראייה של התינוק מתפתחת בהדרגה
תינוקות מתחילים לראות החל מרגע הלידה אך בהתחלה ראייתם מטושטשת ומוגבלת והיא מתפתחת ומשתפרת בהדרגה, שלב אחר שלב עד גיל 8 חודשים לערך. למעשה, מהרגע הראשון שהתינוק פוקח את עיניו הוא מתחיל לקלוט מידע חזותי ולהעבירו למוח. בשלב חיים כה מוקדם, מוח התינוק עדיין לא מפותח דיו על מנת לקלוט ולעבד את כל המידע, אולם ככל שמידע חזותי מועבר מעיני התינוק אל מוחו, תאי המוח מתפתחים ומצליחים בהדרגה לפענח מידע זה. בד בבד, מתפתחת גם יכולת הראייה של התינוק, טווח הראיה הולך וגדל וחדות הראה הולכת ומשתפרת.
שלבי התפתחות הראייה אצל תינוקות בחודשים הראשונים
טווח הראיה של תינוק לאחר הלידה מוגבל לכ- 20 עד 40 ס"מ. בשלב זה הוא מסוגל לראות את פניה של אימו או פנים אחרות הקרובות לפרצופו וכן הוא יכול להבחין באור, בתנועה ובצורות אחרות קרובות. מעבר לכך, התינוק רואה הכול בצורה מטושטשת ולא חדה. כבר בשלב זה התינוק יכול להבחין בין צבעים, אך בעיקר כאלה שיש ביניהם ניגודיות כמו שחור, לבן ואדום. הוא אינו מסוגל עדיין להבחין בין גוונים שונים. בחודש הראשון לחייו, התינוק לומד למקד את שתי העיניים ולעקוב אחר חפץ נע. כיוון שמיקוד ראייתו עדיין אינו מושלם בשלב זה, תינוקות רבים נוטים לפזול ולהצליב את עיניהם לזמן קצר ומדובר במצב תקין. תינוק בן חודשיים כבר מסוגל להבחין בתווי פנים, כאשר עם התפתחות המוח מתפתחת גם היכולת להבחין בין גוונים שונים וכן גדל העניין שהתינוק מגלה בצעצועים וחפצים צבעוניים. סביב גיל 4 חודשים תינוקות מתחילים לפתח גם ראיית עומק (ראיה תלת ממדית) וקשר יד-עין. בגיל 5 חודשים רוב התינוקות כבר מסוגלים לזהות חפצים קטנים ולעקוב אחר תנועתם. לעיתים הם מסוגלים לזהות בני אדם או חפצים מוכרים, גם כאשר הם רואים אותם לרגע או באופן חלקי. זהו בעצם השלב בו תינוק לומד שבסביבה שלו ישנם דברים קבועים גם אם הוא לא יכול לראותם בכל רגע. עד גיל 8 חודשים יכולת הראייה של התינוק מתפתחת לרמה כמעט סופית– מבחינת חדות הראיה, מרחק הראיה וראית עומק. בשלב זה התינוק כבר יכול לזהות עצמים ואנשים שנמצאים במרחק מספר מטרים ממנו. בגיל 10 חודשים התינוק כבר מסוגל לאחוז בחפצים באמצעות הבוהן והאצבע. הם עושים זאת, גם בזכות השיפור הנוסף בראייה, והקואורדינציה שהם מפתחים בין העין לגופם. כמו כן, השיפור בראיית העומק מאפשר להם להבחין טוב יותר במרחקים.
מדוע חשוב לעקוב אחר התפתחות הראייה של התינוק והילד?
קל להבין עד כמה תהליך ההתפתחות התקין של חוש הראייה בחודשים הראשונים לחיי התינוק הנו קריטי להמשך גדילה תקין. לפיכך, חשוב מאוד שהורים והאנשים הקרובים לתינוק יהיו ערים ומודעים לכל חריגה בתהליך התפתחות התקין של מערכת הראייה. התפתחות חריגה כזו יכולה להתבטא בדרך כלל בעיכוב משמעותי באחד או יותר מהשלבים שתוארו לעיל.
תינוקות עוברים בדיקות עיניים בבית החולים לאחר לידתם, ותינוקות עם בעיית עיניים נמצאים במעקב על ידי רופא עיניים לילדים. לדוגמא במצב בו תינוק נולד עם קטרקט מולד, יש צורך להסירו מוקדם ככל האפשר כי כל ההתפתחות הראייתית שלו תהיה לקויה אם הקטרקט לא יטופל. דוגמה נוספת היא תינוקות שנולדו פגים וטופלו בחמצן, מועדים יותר ללקות ברטינופטיה של פגות ועשויים לסבול מבעיות ראייה כמו קוצר ראייה, פזילה או צילינדר. לפיכך, תינוקות שסבלו מסיבוכים בלידה, ממשיכים במעקב ונבדקים אצל רופא עיניים מומחה לילדים, כבר בחודשים הראשונים לחייהם.
ככלל, בתהליך התפתחות הראיה של התינוק והפעוט נוצרים מקרים בהם עיני התינוק אינן מעבירות למוח מידע חזותי איכותי ותקין, דהיינו תמונה חדה וברורה. במצבים אלו יכולה להיווצר פגיעה בראייה כגון התפתחות עין עצלה או פזילה. לטיפול בעין עצלה יש חלון הזדמנויות צר. במצב של עין עצלה שאינה מאובחנת בזמן עד גיל 9 שנים לכל המאוחר, עלול להיווצר נזק בלתי הפיך בראייה. לכן זיהוי המוקדם של בעיות עיניים אצל ילדים חשוב כול כך להתפתחות תקינה בהמשך חייהם.
חשוב לפתח מודעות והבנה בקרב ההורים שתינוקות וילדים אינם מתלוננים על בעיית הראיה שלהם כי גם כאשר ילדים אינם רואים טוב הם אינם סובלים מכאב. הראיה של הילדים היא הראיה שהם רגילים אליה והם חושבים שזו הנורמה. פעוטות וילדים, בדרך כלל, לא יתלוננו שהם לא רואים טוב כי הם משתמשים בעיקר בעין הטובה שלהם. אם לא נבדוק או נזהה בזמן בעיות עיניים, עשויה להיווצר בעיית התפתחות כוללת של הילד.
מעקב ובדיקות עיניים שגרתיות אצל רופא עיניים לילדים
למרות שהתפתחות מערכת הראייה כמעט מושלמת כבר בשנה הראשונה לחיי התינוק, לא תמיד ניתן לזהות התפתחות שאינה תקינה ללא בדיקת עיניים מקצועית של רופא עיניים לילדים. לפיכך, מומלץ לבצע לילדים בדיקות ראייה אצל מומחה לרפואת עיניים לילדים סמוך לגיל 1שנה, בגיל 3 שנים ובגיל 6 שנים לפני הכניסה לכיתה א'. כמו כן, חשוב להיות ערים לכל תופעה חריגה הקשורה בעיניים ובראייה במהלך השנים האלו. לדוגמא קשיים בקריאה ובכתיבה, מצמוץ בעיניים, כיווץ העיניים והפעלת מאמץ בראייה, עיניים שדומעות בצורה קבועה ועוד. תופעות אלה ואחרות יכולות להעיד על בעיות ראייה, שניתנות לתיקון אם יאובחנו ויטופלו כבר בגיל הרך.
ד"ר נועה אלה דלמן- רופאת עיניים לילדים
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילה במבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.