הילדים שלנו חיים כיום בעולם של מסכים והם עושים שימוש בכל מסך אפשרי – מחשב, טבלט, סמארטפון, טלוויזיה, פלייסטיישן ועוד. האדם הממוצע בישראל נמצא במשך כ-10 שעות ביום מול מסכים – והנתון הזה מתייחס לילדים מגיל שמונה ומעלה. יתרה מזאת, על פי הערכות, ילד ישראלי ממוצע עד גיל 7 מבלה במצטבר כשנה מחייו מול מסכים. התופעה הזאת רק הולכת וגדלה מרגע לרגע, והשאלה היא כיצד זה משפיע על העיניים?
האם וכיצד מסכים משפיעים על בריאות העיניים של ילדינו?
במקביל לתופעת השהייה הממושכת מול מסכים, נמצא כי מספר האנשים בעולם הלוקים בקוצר ראייה הוכפל ב-30 השנים האחרונות. על פי סברה מבוססת מחקרים – בעוד 30 שנה כ-50% מהאוכלוסייה בעולם יסבלו מקוצר ראייה, ביניהם הילדים שלנו.
הוכח כי שימוש ממושך במסכים גורם לבעיות עיניים אצל ילדים, גם אם הסיבה המדויקת לכך טרם נמצאה. מחקרים שנעשו בנושא מצביעים על כך, שהשימוש היומיומי במסכים מעלה אצל ילדים את שכיחותן של בעיות עיניים כדוגמת קוצר ראייה, פזילה, יובש בעיניים ועייפות.
אז כן, בהחלט, אפשר לומר בוודאות, כי שימוש ממושך במסכים פוגע בבריאות העיניים של ילדים ובני נוער. הנזקים באים לידי ביטוי גם בטווח הרחוק וגם בטווח המידי. כשעיניו של הילד ממוקדות במסכים במשך שעות בלי מנוחה, הוא עלול לסבול מעייפות בעיניים, כאבי ראש, יובש או גירוי בעיניים, קושי במיקוד וראייה מטושטשת.
מדוע זה קורה? מה יש במסכים שגורם לפגיעה בעיני הילדים?
כאמור, עדיין לא נמצאה הסיבה המדעית המדויקת לפגיעת המסכים בבריאות העיניים של הילדים. עם זאת, ישנם כמה גורמים שכפי הנראה אחראים לעניין.
- חשיפה מופחתת לאור יום – ילדים שצמודים למסכים, נחשפים פחות לאור יום, שוהים רוב הזמן בסביבת אור מלאכותי– מחקרים מוכיחים כי מדובר בגורמי סיכון להתפתחות של קוצר ראייה ולהחמרתה.
- הקרבה למסך הטלפון הנייד – ילדים נוטים להחזיק את הטלפון בקרבה גדולה לעיניים (הרבה יותר קרוב ממרחק הקריאה הסטנדרטי העומד על 40 ס"מ). כתוצאה מכך נוצר מאמץ שגורם לעיניים לעייפות יתר.
- חשיפה לאור הכחול – האור הכחול הנפלט מכל מסך מאופיין באורך גל קצר ובאנרגיית קרינה גבוהה יחסית. האור הכחול תורם להזדקנות מוקדמת של העדשה התוך-עינית ולהופעת קטרקט בגיל מוקדם. כמו כן, הוא פוגע באיכות השינה של הילדים כאשר הם יושבים מול המסכים בשעות הערב והלילה. הבהייה במסך בשעות החשכה פוגעת בהפרשת חומר בשם מלטונין אשר מופק בבלוטת האצטרובל – והדבר משבש את פעילותו של מנגנון הערנות והשינה.
כיצד ניתן להפחית את פגיעת המסכים בעיני הילד?
ישנן כמה דרכים שיכולות לסייע במניעה או הפחתה של פגיעת המסכים בבריאות העיניים של ילדים
1. הגבלת זמן שימוש במסכים
ברור מאליו שהפתרון המיטבי למניעת השפעת המסכים המזיקה על עיני ילדינו היא הימנעות משימוש בהם. עם זאת, מדובר בפתרון שאינו ריאלי במציאות הדיגיטלית שבה אנו חיים. לפיכך, המפתח להפחתת הנזקים נמצא בהגבלת זמן השימוש של הילד במסכים. על פי המלצת האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, יש למנוע מתינוקות עד גיל 1.5 שנים להיחשף למסכים, להגביל זמן שימוש במסכים אצל ילדים בגיל 5-2 לשעה אחת בלבד ביום, ולהמשיך בהגבלת זמן מסך גם לאחר גיל 6.
2. שימוש בחוק 20/20/20 למניעת עומס יתר על העיניים
שימוש בחוק 20/20/20 משמעו – בכל 20 דקות יש להסיט את המבט מהמסך למשך 20 שניות לעבר אובייקט שנמצא במרחק 20 רגל לפחות (6-7 מטרים) מהילד. פעולה זו מפחיתה מהעומס שיש על העיניים ותורמת להרגעתן. יש לתרגל עם הילד את השימוש בחוק זה, כך שהדבר יהפוך להרגל עבורו בכל צפייה במסך – אם למטרות משחק ואם למטרות לימוד.
3. אימוץ עקרונות לשימוש נכון במסכים
-
- מיקום המסך מתחת לגובה עיני הילד ובמרחק כ-70-50 ס"מ מגופו.
- הרחקת המסך מחלונות או גופי תאורה על מנת למנוע סנוור שמקשה על העיניים.
- התאמת הגדרות תצוגה של המסך להקלה על העיניים בעת צפייה במסך לזמן ממושך.
- התקנת מגן מסך למניעת השתקפות.
4. בדיקות תקופתית אצל רופא עיניים לילדים
העיניים של הילדים שלכם הן נכס יקר. כל פגיעה בהן גורמת לירידה משמעותית באיכות חייהם, ולעיתים גם בהתפתחותם התקינה. לכן, בעיקר בעידן של שימוש רב במסכים – חשוב לקחת את הילדים לבדיקה תקופתית אצל רופא עיניים לילדים, כך ניתן לאבחן בעיות עיניים בכלל ובעיות ראייה בפרט בשלב מוקדם ולטפל בהן בצורה היעילה ביותר.
המלצת איגוד רופאי העיניים בישראל היא לבצע בדיקת ראייה לילדים בגיל חצי שנה -1 שנה, גיל 3 שנים ו 6 שנים ולפחות פעם בשנה. מעבר לכך, חשוב לקבוע תור לבדיקה אצל רופא עיניים לילדים במידה ומתגלה כל תסמין שנקשר לשימוש התכוף והממושך במסכים ובכלל.
ד"ר נועה אלה-דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת ומומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילת מבוגרים
לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. לאחר 7 שנות פעילות כרופאה בכירה ומנתחת במרכז הרפואי סוראסקי (איכילוב) בת"א, כיום היא מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן קליניקה פרטית בתל אביב והיא בעלת ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים, והיא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם.