תפקוד הראייה והלמידה אצל ילדים ומה שביניהם
על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך, על כל ילד העומד להיכנס לכיתה א' לעבור בדיקת עיניים לפני תחילת שנת הלימודים. דרישה זו נובעת מהקשר המובהק בין תפקודי הראייה של הילד ובין יכולת הלמידה שלו בבית הספר. יתרה מזו, במקרים רבים נמצא קשר ישיר בין בעיות ראייה אצל ילדים לבין קשיים ולקויות למידה. חשוב לזכור שרוב החומר הנלמד בבית הספר הינו מידע שעובר לתלמיד באופן חזותי, לפיכך לא ניתן לנתק את הראייה והלמידה זו מזו. עניין זה מקבל משנה תוקף כיום בתקופת הקורונה, זאת כאשר הלמידה מרחוק מתבצעת כולה מול מסכים והמטלות הלימודיות כרוכות בקריאת כמויות מידע רבות.
מהן ההשלכות של בעיות בראייה אצל ילדים על הלמידה?
ילדים עם בעיות עיניים עשויים לחוות קשיים בלמידה, זאת כמובן כל עוד לא יינתן פתרון לכך. ילדים בכלל ועם בעיות עיניים בפרט, נדרשים לקרוא חומר לימודי מלוח הכיתה, מספרים, חוברות לימוד או מחשב ונתקלים לעיתים רבות עקב כך בקשיים בראיה. כתוצאה מכך, המאמץ והריכוז הנדרש מהם מופנה לקליטת המידע הוויזואלי על חשבון היכולת להתעמק בהבנת תוכן הנקרא. המאמץ הנדרש לקריאת הטקסט פוגע פעמים רבות במהירות הקריאה, באיכותה, בהעתקה מהלוח, בכושר הריכוז, במעורבות ובקשב של הילד במסגרת הלמידה הכיתתית.
מה הן בעיות העיניים הפוגעות בתפקודי הלמידה של ילדים בבית הספר?
נקדים ונציין כי כל בעיית עיניים עלולה להשפיע על התפקוד של הילד בלמידה בבית הספר. לפיכך, ככל שהסביבה של הילד, ההורים והמורים, יהיו ערים ומודעים לבעיה ניתן יהיה לפתור אותה, לעיתים אפילו בקלות.
את בעיות העיניים ניתן לסווג ל-2 קבוצות מרכזיות:
הפרעות ראייה מוכרות ונפוצות
כגון, קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמטיזם הידוע גם כצילינדר.
בעיות של תפיסת ראייה
בעיות אלה קשורות בתפקוד של המערכת העינית ושל אופן פענוח המידע במוח. מקרים אלה, גם כשהילד רואה 6/6, הוא סובל מהפרעה במרכיבי ראייה שחיוניים ללמידה. בין המרכיבים האלה נמנים: תיאום דו עיני, מיקוד מבט, עקיבה של 2 העיניים, אקומודציה ושחרור אקומודציה (יכולתה של העין להתמקד על אובייקט כלשהו ולהעביר את המיקוד לאובייקט אחר) וכן בעיות של זיכרון חזותי והבנה חזותית. ילדים שסובלים מבעיה כלשהי הקשורה במרכיבי ראייה אלו, עלולים לגלות קשיי למידה שונים. הקושי נובע מכך שחסרות לילדים עם בעיות של תפיסת ראיה, מיומנויות ויזואליות, שנדרשות על מנת לקרוא תוכן כתוב ולהבין אותו בדומה לשאר הילדים בכיתה.
אלו סימנים עשויים להעלות חשד לבעיות עיניים וקשיי ראייה אצל ילדים?
הדרך לפתרון בעיית למידה הנובעת מבעיית עיניים, מתחילה בהבנה שבחלק גדול מהמקרים, ילדים אינם מודעים לבעיית הראיה שלהם. מבחינת הילדים, הראיה בה הם מצוידים זו הראיה היחידה שהם מכירים ועל כן גם כאשר יש להם בעיות ראיה, הם לא יתלוננו על כך. על כן נדרש שההורים ייקחו את ילדיהם לבצע בדיקות יזומות אצל רופא עיניים לילדים. כמו כן נדרשת מצד ההורים והמורים, ערנות ושימת לב לתפקוד הילד בבית ובמסגרות החינוכיות ובבית הספר. ישנן התנהגויות מובהקות, שיכולות להעיד על כך שבעיית למידה נובעת מבעיה בתפקוד העיניים והראייה. נמנה כאן את המרכזיות שבהן:
- ריבוי של טעויות בעת העתקת תכנים מלוח הכיתה.
- קושי בקריאת התוכן הכתוב בלוח הכיתה ממרחק. אם הבעיה בקריאה מהלוח התגלתה במעבר אל מיקום כזה או אחר – יש מקום לחשוד שקיימת בעיה בעיניים.
- קשיים ועיכובים בלימוד הקריאה הכוללים בין השאר, קריאה איטית במיוחד, חזרה מספר פעמים בקריאת אותה שורה, היפוך אותיות וספרות, דילוג על מילים ואותיות.
- חוסר רצון, הימנעות ודחיינות של ביצוע מטלות הכרוכות בקריאה או בכתיבה (כאן יש להדגיש שחייבים להבחין בין בעיה של קושי בריכוז לבין בעיה של קושי בראייה).
- היצמדות מופרזת למחברת, ללוח או למסך המחשב.
- סימנים חיצוניים המופיעים בעת קריאה כמו: בריחת העין החוצה, שפשוף העיניים, סגירת אחת העיניים, הטיית הראש לכיוון אחד.
- תלונות על כאבי ראש המופיעים לאחר שנעשה מאמץ קריאה מרוכז.
- סימני עייפות, נמנום, חוסר ריכוז או חוסר נוחות, המופיעים תוך זמן קצר מתחילת הכנת שיעורי הבית.
- קשיים בזיכרון של התוכן הנקרא.
ביצוע בדיקות אבחון ומניעה לילדים אצל רופא עיניים לילדים
ילדים פעמים רבות אינם מתלוננים ולא מודעים לבעיות הראיה שלהם. מבחינתם של הילדים, הראייה הלקויה היא הראייה שהם רגילים אליה. יש חלון הזדמנויות צר לטיפול בבעיות עיניים שונות כאשר לאחר גיל 9 קשה הרבה יותר לתקן ליקויים מסוימים. לכן חשוב מאוד להקפיד על בדיקות עיניים יזומות אצל רופא עיניים לילדים. מומלץ לבצע את בדיקות העיניים לילדים בגילאים 1 שנה, 3 שנים, 6 שנים – לפני הכניסה לכיתה א' ובכל חשד לבעיית ראייה או למידה.
למרות הדרישה המחייבת לעבור בדיקת עיניים לפני הכניסה לכיתה א' – ישנם הורים המוותרים על ביצועה. לפעמים כתוצאה מחוסר זמן, לעיתים מתוך חוסר מודעות לחשיבות הבדיקה שעשויה למנוע בעיות למידה בעתיד. לא פעם, מתגלות בעיות עיניים שפוגעות בתפקודם הלימודי של ילדים שלא נבדקו לפני כניסתם לבית הספר. מעבר לבדיקה המקדימה הזו, יש לשים לב אם לילד יש שניים או יותר מהתסמינים שצוינו לעיל. במקרה כזה, יש לקבוע בדיקה אצל רופא עיניים לילדים לצורך אבחון וקביעה אם קיימת בעיית עיניים כלשהי שפוגעת בתפקודו של הילד בבית הספר.
ד"ר נועה אלה-דלמן – רופאת עיניים לילדים
ד"ר נועה אלה-דלמן, רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילת מבוגרים. הרופאה מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילת מבוגרים במרכז רפואי מאיר בכפר סבא המסונף לאוניברסיטת תל אביב. לד"ר נועה אלה-דלמן קליניקה בתל אביב עם זמינות תורים רבה ואפשרות להתייעץ ולקבל מידע. מקצועיותה של ד"ר נועה אלה- דלמן, ניסיונה רב השנים, הגישה המיוחדת שיש לה לילדים והאדיבות בשירות המטופלים, מבטיחים טיפול יעיל ומקצועי וחוויית שירות אישית לילדים ולהוריהם.