מהי אסטיגמציה?
אסטיגמציה או אסטיגמטיזם, הינה תופעה המוכרת לכולם גם בשמה האחר צילינדר, זהו מונח המתייחס לליקוי ראייה שכיח ביותר בקרב ילדים ומבוגרים. מדובר בליקוי בתשבורת כתוצאה ממבנה מסוים של העין. בליקוי זה המטופלים סובלים מראייה מטושטשת וחדות הראייה נפגעת בכל הטווחים.
לרוב אסטיגמציה היא בעיה מולדת, שיכולה להתפתח ולעבור שינויים עם הגיל -להשתפר או להחמיר. אסטיגמציה מופיעה לרוב יחד עם ליקויי ראיה אחרים כדוגמת קוצר ראייה או רוחק ראייה. היא ניתנת לטיפול ותיקון על ידי עדשות ייעודיות או בניתוח לתיקון הראייה במבוגרים.
מהו ההסבר שמאחורי תופעת האסטיגמציה?
אסטיגמציה מתאפיינת באסימטריה של קרנית העין ו/או בקימור מסוים של עדשת העין. לרוב גלגל העין בעל צורה עגולה, כאשר אצל ילדים עם אסטיגמציה, קימור הקרנית יוצר צורה אליפטית לגלגל העין. העיוות המבני של הקרנית פוגע בהתמקדות התקינה של האור על רשתית העין, כך שהאור נשבר בדרך בלתי אחידה ובמוקדים שונים. המיקוד הבלתי אחיד אינו מאפשר לאובייקטים השונים להיקלט בעין בפוקוס מלא, כך שהם נראים גליים או מטושטשים. במקרים בהם העיוות המבני של הקרנית קל, איכות הראייה אינה נפגעת. כשהעיוות של הקרנית משמעותי, מתקבלת על הרשתית תמונה מעוותת, ויש פגיעה ממשית באיכות הראייה.
מהם סוגי האסטיגמציה?
- אסטיגמציה של הקרנית
מאופיינת בקימור גדול או קימור אסימטרי של קרנית העין. - אסטיגמציה של העדשה
מאופיינת בקימור בלתי תקין של עדשת העין. סוג זה של אסטיגמציה נגרם אצל מבוגרים לעיתים כתוצאה מקטרקט. - ישנם מקרים בהם האסטיגמציה היא גם בקרנית וגם בעדשה.
- אסטיגמציה רגולרית
אסטיגמציה סדירה שמאופיינת בקימור סימטרי של העין. - אסטיגמציה א-רגולרית
אסטיגמציה בלתי סדירה, המאופיינת בקימורים שונים בעין. אסטיגמציה זו פחות שכיחה. בדרך כלל נוצרת מפציעה או עקב מחלת הקרטוקונוס. קשה יותר להתאים עדשה מתקנת במקרה של אסטיגמציה א-רגולרית.
מהם הגורמים לאסטיגמציה?
לרוב אסטיגמציה היא בעיה מולדת. אולם אסטיגמציה יכולה להיגרם גם עקב לחץ מוגבר של העפעפיים על הקרנית. בין המצבים הנוספים שעלולים לגרום לאסטיגמציה אצל מבוגרים נמנים: קטרקט, מחלת הקרטוקונוס, פציעות בעיניים או סיבוכים בעקבות ניתוחי עיניים.
מהם התסמינים שיכולים להעיד על אסטיגמציה אצל ילדים?
כשמדובר בילדים עם בעיית אסטיגמציה, לרוב גם אם הם חווים תסמינים, אין להם יכולת לשים עליהם את האצבע. זאת מכיוון שזוהי הראייה היחידה שהם מכירים, אין להם קריטריון להשוואה מול ראייה תקינה ולפיכך חסרה להם המודעות לקיומה של בעיה בראיה. בהתאם לכך, חשוב שההורים יהיו ערים לתסמינים שיכולים לעורר חשד לאסטיגמציה אצל הילדים. התסמינים יכולים להיות: פזילה, שפשוף העיניים, כאבי ראש תכופים, עייפות, מצמוץ, תחושת צריבה בעיניים אחרי קריאה או צפייה במסכים. התקרבות למסכים, התקרבות לחפצים, מחברות וספרים בעת כתיבה וקריאה, תלונות על כאב בעיניים לאחר הפעלת מאמץ בראייה. כל אלו הם תמרורי אזהרה המעלים חשד לאסטיגמציה, ומצריכים בדיקה אצל רופא עיניים לילדים.
מהי חשיבות האבחון המוקדם של אסטיגמציה אצל ילדים?
בדומה לכל בעיה בריאותית בכלל ובעיות ראייה בפרט, גם באסטיגמציה יש חשיבות רבה לזמן האבחון – ויפה שעה אחת קודם. חשוב שהאבחון יתבצע בשלב מוקדם. כך ניתן לספק טיפול שיכול למנוע בעיות עיניים נוספות, כדוגמת עין עצלה. במקרים בהם יש חשד לאסטיגמציה אצל ילדים, הכתובת לאבחון הינה רופא עיניים לילדים. גם אם אין סימנים מחשידים, חשוב מאוד לקחת כל ילד לבדיקות שגרתיות אצל רופא עיניים לילדים, המומלצות בגיל 1שנה, 3 שנים ו-6 שנים.
מהן בדיקות האבחון לאסטיגמציה?
אבחון מדויק של אסטיגמציה אצל ילדים ייעשה על ידי רופא עיניים לילדים בעזרת מספר בדיקות ומכשור רפואי העומד לרשותו:
- בדיקה לבחינת חדות הראייה – הבדיקה נעשית בדרך המוכרת לרבים מאיתנו, באמצעות לוחות עם מספרים ו/או תמונות.
- בדיקה לתשבורת הראייה – בדיקה המתבצעת על ידי מכשיר אופטי שמודד את המיקוד ושבירת האור. בבדיקה זו נמדד סוג הליקוי ועוצמתו ובהתאם לכך מתאימים עדשות לתיקון ראייה.
- בדיקת קימור הקרנית – קרטומטריה – בבדיקה מודדים את קימור הקרנית.
- מנורת סדק – בדיקת חלקי העין השונים בעזרת אלומת אור מיוחדת.
- בדיקת מיפוי קרנית – הפניה לצילום מיפוי קרנית. לרוב בדיקת עזר זו משמשת כדי להעריך את האסטיגמציה ונוכחות של קרטוקונוס
חשוב לציין כי כאשר מדובר בחשד לאסטיגמציה אצל ילדים, רופא העיניים לילדים מצויד בכלים ומכשור ייעודיים ובגישה מיוחדת על מנת לבצע את הבדיקות השונות.
מהן דרכי הטיפול באסטיגמציה אצל ילדים?
במקרים של אסטיגמציה קלה אצל ילדים – לא יינתן טיפול ויומלץ על מעקב אצל רופא עיניים לילדים. ברוב המקרים של אסטיגמציה, הטיפול ייעשה באמצעות עדשות טוריות או עדשות צילינדר – בין אם במשקפיים או בעדשות מגע. עדשות אלו בעלות מבנה גלילי המפצה על הצילינדר ומאפשר ראייה ברורה לכל מרחק. העדשות מתקנות את חדות הראייה אך אינן יכולות לתקן את האסטיגמציה עצמה שכן הן לא משנות את מבנה העין. התאמת משקפיים עם עדשות צילינדר הינה קריטית כשמדובר בילדים, על מנת למנוע התפתחות עין עצלה.
ד"ר נועה אלה דלמן – אבחון וטיפול באסטיגמציה
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, רופאת עיניים לילדים מטפלת בפזילת מבוגרים ואסטיגמציה אצל ילדים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.