מדוע יש צורך בטיפול לעצירת קוצר ראייה אצל ילדים?
קוצר ראייה-מיופיה, הנו תופעה שכיחה ביותר בעולם המערבי המתבטאת בקושי בראיה לטווח רחוק. מדובר בבעיית ראיה ההולכת ומתעצמת בעידן המודרני, עקב שימוש מרובה ונרחב במחשבים, טבלטים וטלפונים ניידים. קוצר ראייה מתפתח בעיקר בקרב ילדים ובני נוער עד גיל 16 שכן הוא קשור בגדילה ובהתארכות גלגל העין. התקדמות של קוצר ראייה בקרב ילדים ובני נוער למספרים גבוהים (7-6) עלולה לגרום לבעיות עיניים חמורות כגון קרעים והיפרדות רשתית, גלאוקומה ופגיעה קשה בראייה. לנוכח השכיחות הגבוהה של קוצר הראייה וההשלכות על בריאות העין, עולה צורך חיוני למציאת טיפול לעצירת קוצר הראיה כבר בגיל צעיר.
הטיפול באטרופין לעצירת קוצר ראיה אצל ילדים– תוצר של מחקרים ייעודיים
אחת הדרכים המוצלחות והיעילות ביותר כיום בניסיון לעצירה או האטה של התקדמות קוצר הראייה בקרב ילדים הינה באמצעות טיפול בטיפות אטרופין במינון נמוך בין 0.01%- ל0.05% כל זאת לאחר שאמצעים אחרים לא הוכחו כיעילים לטווח ארוך. הטיפול בקוצר ראייה אצל ילדים באמצעות אטרופין מתבסס על ממצאי מחקרים בינלאומיים, כגון מחקר COMET שחקר את הדרכים לעצירת התפתחות קוצר הראיה בקרב ילדים ובני נוער. ממצאי המחקר הראו שזילוף של טיפות אטרופין במינון נמוך ישירות לעין השפיע באופן חיובי ביותר על האטה ואף עצירת התקדמות קוצר הראיה. הטיפול באמצעות אטרופין במינון נמוך גרם להפחתה משמעותית בהתדרדרות קוצר ראייה בשנה הראשונה בקרב 80% מהילדים שנבדקו במחקר. כמו כן, נמצא ששימוש באטרופין בריכוז של 0.01% אפשר ראייה יציבה. לפי מחקרים נוספים כדוגמת ATOM שנוהל על ידי ד"ר צ'יה , יש אפשרות להזליף לעין ריכוז של 0.05% של אטרופין, במצבים בהם הזלפת ריכוז של 0.01% לעין איננה נותנת את התוצאה הנדרשת.
מה יעילות השימוש באטרופין בטיפול בקוצר ראייה אצל ילדים?
אטרופין הנו תכשיר ידוע ומוכר, שהרפואה עושה בו שימוש בטוח מזה שנים רבות. ככלל מדובר בחומר אשר משפיע על מערכת העצבים. ברפואת העיניים האטרופין משמש להרחבת אישונים בשל יכולתו לשתק את יכולת הצמצום של האישון. לעיתים משתמשים באטרופין במקרים של עין עצלה כטיפול חליפי לרטייה. הטיפול בטיפות אטרופין מדוללות בריכוז 0.05%-0.01%, נמצא כאפקטיבי ביותר לעצירת קוצר ראייה אצל ילדים וברמה הקלינית יש לו יעילות של 50% בהאטת ההתקדמות של התופעה. ילדים מגיבים באופן שונה לטיפול ועל כן יש להיות במעקב קבוע אצל רופא עיניים לילדים. חשוב לדעת שהטיפול באמצעות אטרופין אינו עוצר לחלוטין את העלייה במספר אצל ילדים אלא מאט ומקטין, כאשר% 10 מהילדים לא מגיבים כלל לטיפול. ילדים שבמשפחתם קוצר ראיה גבוה במיוחד הסיכוי להשפעה של הטיפול באמצעות אטרופין קטנה יותר. המחקרים הגדולים בנושא אטרופין בוצעו על ילדים בני 6-12 שנים אך אין מניעה לתת את הטיפול באמצעות אטרופין גם לילדים בגילאים בוגרים יותר עד גיל 18 שנים.
כיצד פועל האטרופין לעצירת קוצר הראייה אצל ילדים?
עדיין לא לגמרי ברור מה מנגנון ההשפעה של האטרופין על עצירת קוצר הראיה, אך ידוע שאטרופין פועל לעצירת קוצר הראייה בכמה מישורים. ראשית, הוא חוסם את האקומודציה המשפיעה על התקדמות קוצר הראייה. האטרופין מאט את קצב התארכות העין, משפיע על שחרור של דופמין תאי ובכך משפיע על הסיגנלים הרטינליים אשר שולטים בקצב גידול העין. בנוסף, אטרופין שנספג סיסטמית, פועל לעיכוב גדילת גלגל העין. הטיפות המוזלפות ישירות לעין עוצרות את גדילתה ומאיטות בכך את ההתקדמות של קוצר הראייה. על פי אחת התיאוריות, האטרופין מתחבר לנוירוטרנסמיטורים שנמצאים ברשתית העין, כדוגמת דופמין, משנה את הריכוז שלהם, וכך מונע גדילה של אורך גלגל העין.
כיצד נערכת ההחלטה אצל רופא עיניים לילדים על הטיפול בקוצר ראיה?
בדיקה והחלטה על טיפול קוצר ראיה, נערכת על ידי רופא עיניים לילדים. הרופא מאבחן את כוח התשבורת או "המספר" של העין, מודד את כושר שבירת קרני האור ובוחן בצורה מעמיקה את מצב הרשתית ועצב הראיה ומחליט על הטיפול הנדרש לטיפול בקוצר הראיה.
מה המינון ומשך הטיפול בקוצר ראיה על ידי אטרופין?
- מינון: הזלפה של טיפה אחת ביום בשעה קבועה לפי מה שנוח לילד ולהורים.
- משך הטיפול: שנתיים.
מדוע יש צורך מעקב וביקורת אצל רופא העיניים לילדים?
במהלך תקופת הטיפול בקוצר ראיה בעזרת אטרופין, תידרשו להביא את ילדכם לבדיקות מעקב במרפאת העיניים לילדים בהתאם למועדי הבדיקות שנקבעו. הביקורת אצל רופא העיניים לילדים נערכת, כחודשיים שלושה לאחר התחלת הטיפול, ולאחר מכן כל חצי שנה. יעילות הטיפול באמצעות אטרופין אינה מיידית. הערכת התקדמות קוצר הראיה תערך על ידי רופא עיניים לילדים לאחר חצי שנה מהתחלת הטיפול באמצעות אטרופין, היות וההשפעה צפויה להגיע במועד זה. במידה ומסתמנת עצירה בהתקדמות קוצר הראייה, הטיפול באמצעות אטרופין ימשך. במידה וימצא על ידי רופא העיניים לילדים שקוצר הראייה ממשיך להתקדם, הטיפול באמצעות אטרופין ישונה לאחוז גבוה יותר. במידה ויופיעו תופעות לוואי משמעותיות שאינם מדווחות במחקרים, הטיפול באמצעות אטרופין יופסק.
האם נדרשות הכנות מיוחדות לטיפול בקוצר ראיה באמצעות אטרופין?
אין צורך בהכנות מיוחדות לטיפול באמצעות אטרופין לעצירת קוצר ראיה.
מה הן תופעות הלוואי כתוצאה מטיפול באטרופין? האם הטיפול גורם למגבלות כלשהן?
טיפול באטרופין במינון נמוך 0.05% – ל0.01%, אינו כרוך בתופעות לוואי, ואין כל מגבלות הנדרשות לצורך הצלחת הטיפול. הריכוז היעיל הזה של אטרופין נקבע לאחר שטיפולים במינונים גבוהים יותר גרמו לתופעות לוואי כמו תחושת אי נוחות בעין, ראייה מטושטשת של עצמים קרובים ורגישות לאור. עם זאת, חשוב שילדכם יהיה במעקב אצל רופא עיניים לילדים ותהיו קשובים לילדכם במידה והוא מתלונן על הפרעות כלשהן במהלך הטיפול, וכמובן ליצור קשר עם רופא העיניים לילדים בכל שאלה או צורך. באופן כללי אפקט היעילות של הטיפול באמצעות אטרופין בריכוז גבוה, מתקזז עם אפקט "הריבאונד". אפקט זה משמעותו שכאשר עוצרים את הטיפול באמצעות האטרופין בריכוז גבוה י, הילד חוזר למספר שהוא היה אמור להגיע אליו ללא אטרופין.
ד"ר נועה אלה דלמן, רופאת עיניים לילדים מטפלת בקוצר ראיה באמצעות אטרופין
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילה במבוגרים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.