כדי להבין מהו קוצר ראייה, חשוב להבהיר מהו המצב התקין של עין בריאה. אצל ילד או מבוגר שאינם סובלים מקוצר ראייה, קרני האור מתרכזות על רשתית העין. תופעת קוצר הראייה הידועה גם בשם מיופיה מוגדרת כמצב בו כוח התשבורת הינו חזק יחסית למבנה העין וכתוצאה מכך קרני האור לא מתרכזות על הרשתית, אלא לפניה. במצב זה האדם מאבד את היכולת לראות עצמים הנמצאים רחוק ממנו באופן ברור.
במצבים של קוצר ראייה, חדות הראייה לטווח קצר טובה, אך ככל שהעצם שמביטים בו נמצא רחוק יותר מהעין, כך התמונה המתקבלת מטושטשת יותר. לדוגמה שימוש במשקפיים בעלי מספר מינוס 5 מעידים בעצם שבלעדיהם אדם יראה בבירור רק עצמים שנמצאים במרחק 50 ס"מ ממנו. המשקפיים עוזרים למקד את התמונה המתקבלת על ידי כך שהם מאפשרים לקרני האור המגיעות מהעצם עליו האדם מסתכל להתרכז וליפול על הרשתית ולא לפניה, כך האדם יראה את העצם בצורה ברורה.
קוצר ראייה הוא ליקוי נפוץ ביותר, על פי מחקר עולמי, מופיע אצל 23% מהאוכלוסייה. הצפי הוא שעד שנת 2050 המספרים יטפסו ל- 49.8%. בישראל, כ-30% מהאוכלוסייה סובלים מקוצר ראייה ברמה כזו או אחרת. אחוז ניכר מהסובלים מתופעת קוצר ראייה לוקים בקוצר ראייה משמעותי, דהיינו כזה החורג אל מעבר למינוס 6. אנשים אלה הינם בסיכון מוגבר לאובדן ראייה כתוצאה מהיפרדות רשתית וגלאוקומה.
קוצר ראייה אצל ילדים
תופעת קוצר הראייה שכיחה ביותר בקרב ילדים. הסטטיסטיקה מצביעה על גידול בממדי קוצר הראייה אצל ילדים ובני נוער בישראל, כאשר בין השנים 2016-2006 זוהתה עלייה ניכרת בקרב המתגייסים לצה"ל הלוקים בקוצר ראייה.
אחת הבעיות היא שקוצר ראייה אצל ילדים איננו מצב סטטי ויש התדרדרות של הראייה ככל שחולפות השנים. כך לדוגמה, ילד שהתגלה אצלו קוצר ראייה בגיל צעיר ואשר טופל במשקפיים עם מספר נמוך, יכול במהלך התבגרותו לסבול מקוצר ראייה- מיופיה ברמה גבוהה. הבעיה עם ילדים צעירים שהם לרוב לא יתלוננו על קושי בראייה, הם יתקשו להסביר את הבעיה שממנה הם סובלים. ילדים צעירים בדרך כלל אינם מודעים לכך שאפשר לראות אחרת, מבחינת הילד הראייה הלקויה היא המצב הטבעי, הוא אינו מכיר אפשרות אחרת. החדשות הטובות הן שרפואת העיניים מתפתחת וישנם טיפולים המעכבים את ההתדרדרות בקוצר הראיה, שעליהם יפורט בהמשך.
קוצר ראייה אצל ילד, שלא אובחן ולא טופל בזמן, עלול להקשות מאוד על תפקודו ואף להעלות חשד לבעיות קשב וריכוז. תפקוד תקין בכיתה דורש מהילד ראייה טובה ושיתוף פעולה עם המורה ועם שאר ילדי הכיתה. כאשר אלה נפגעים, חשוב מאוד לבדוק אם לא קיים ליקוי ראייה כדוגמת קוצר ראייה, שמקשה על הילד לעבוד בקצב וברמה הנדרשים. במידה ואכן מתגלה בעיה, יש לתקן אותה מוקדם ככל האפשר על מנת לאפשר לילד לתפקד באופן הולם ולהתפתח בהתאם לגילו.
הגורמים להתפתחות קוצר ראייה בילדים
הגורמים לקוצר ראייה יכולים להיות משפחתיים, כלומר תורשתיים, אך עלולים לנבוע גם ממבנה עין לא תקין, ללא קשר לתורשה משפחתית. נמצא כי בנוסף לגורמים הגנטיים, גם לגורמים סביבתיים יש השפעה משמעותית על קוצר ראיה אצל ילדים.
מחקרים רבים הראו שחשיפה מוגברת של ילדים לאור יום מסייעת במניעת התפתחות קוצר ראייה. נמצא כי ילדים שהיו חשופים בכול יום ל- 40 דקות אור שמש, סבלו פחות מקוצר ראייה, והחשיפה לאור השמש אף הקטינה את התדרדרות קוצר הראייה בכ- 20%.
החשיפה לאור לא יכולה לתקן או לשפר קוצר ראייה כאשר התופעה כבר קיימת אך היא יכולה לעכב התדרדרות התופעה.
לעומת זאת ישנם גורמים סביבתיים בעלי השפעה שלילית, אשר מעלים את הסיכון וקצב ההתפתחות של קוצר הראייה בילדים. נמצא כי חשיפה מוגברת למסכי מחשב, טלוויזיה וניידים, שהם חלק משגרת החיים שלנו ושל ילדינו, מאיצה את התפתחות קוצר הראיה. שעות צפייה רבות במסכים מאמצת מאוד את עייני הילד ולכן חשוב לוודא שילדים יצמצמו ככל האפשר את משך הזמן שהם מבלים מול מסכי מחשב, טלוויזיה, וטלפון סלולארי. יש לעודד את הילדים לצאת החוצה לשחק, להיחשף לאור השמש ולאפשר לעיניים להירגע ולנוח. רצוי לבצע הפסקות יזומות בשעות הצפייה במסכים על מנת למנוע את התדרדרות של קוצר ראייה.
מקרים של קוצר ראייה חמור בקרב ילדים נובעים לרוב מגורם תורשתי. לפיכך, במשפחות בהן יש לאחד ההורים בעיה ידועה של קוצר ראייה, צריך לבדוק את הילדים לעיתים תכופות יותר. כאמור, קוצר ראייה חמור יכול להיות מלווה בבעיות ברשתית ובבעיות אחרות, לכן מקרים כאלה דורשים מעקב תכוף יותר של רופא עיניים מומחה לילדים.
אבחון קוצר ראייה אצל ילדים
קוצר ראייה מאובחן ביתר קלות אצל ילדים מתבגרים. בגילאים האלה הילדים כבר מזהים בעצמם שראייתם איננה תקינה. הם מתקשים לראות מה כתוב על הלוח בכיתה, מתעייפים מהר כשעליהם לקרוא אותיות קטנות ועוד. בגילאים צעירים הסימנים המעידים על קוצר ראייה יכולים לכלול התקרבות לטלוויזיה, קירוב הספר לפנים כדי לראות את התמונות ועוד. סימנים מחשידים אלו צריכים להדליק נורה אדומה אצל ההורים ולגרום להם לפנות לרופא עיניים מומחה לילדים.
ילדים לא מתלוננים ולא מודעים להבדל בראייה המתפתח בין שתי העיניים. מכיוון שכך לא תמיד קל לזהות בעיית עיניים אצל ילדים. מבחינתו של הילד קוצר הראיה היא הראיה שהוא מכיר ורגיל אליה. ככל שעובר זמן רב יותר מבלי שהעין הבעייתית מאובחנת ומטופלת כך קשה יותר לטפל בה.
על כן ישנה חשיבות רבה לביצוע בדיקות סקר שגרתיות קבועות לכל ילד אצל רופא עיניים מומחה. מומלץ שכול ילד ייבדק בגיל 1 שנה, 3 שנים ו- 6 שנים לפני הכניסה לכיתה א. מומלץ לבצע בדיקות עיניים אלו, גם כאשר אין חשד לבעיית עיניים כלשהי. מומחה עיניים לילדים עורך בכול אחד מהגילאים בדיקה מעמיקה הכוללת: בדיקת עיניים כללית, מבנה העין, מנח גלגלי העיניים, תנועתיות העיניים, מצב האישונים, גורמי סיכון לעין עצלה, מיקוד ראיה ופזילה, הרחבת אישונים באמצעות טיפות עיניים ובדיקת כוח התשבורת של העין, קוצר ראיה ורוחק ראיה.
הטיפול והמעקב בקוצר ראייה
הטיפול המקובל בקוצר ראייה הוא הרכבת משקפיים. עם זאת, במידה והתגלה קוצר ראייה אצל הילד, חשוב מאוד להקפיד על מעקב קבוע אצל רופא עיניים לילדים ולא להסתפק בבדיקה והתאמת משקפיים חד-פעמית. בדיקות קבועות אצל רופא עיניים לילדים יאפשרו לזהות החמרה של המצב במידה וקיימת כזו. כאשר המטרה הנה להתאים את המשקפיים החדשים בהתאם למספר החדש. במקרים חמורים, המעקב יאפשר לזהות התפתחות של סיבוכים ברשתית העין ולטפל בהם.
טיפולים חדשניים לעצירת קוצר הראייה
ניסויים ומחקרים שונים שנעשו בשנים האחרונות, מתמקדים בדרכים המאפשרות עצירת קוצר הראייה בקרב ילדים. כפועל יוצא ממחקרים אלו פותחו שיטות וטיפולים שונים, שלהם שתי מטרות: האחת, להאט את הופעתה של בעיית קוצר הראייה בגיל צעיר והשנייה למתן ולמנוע את התקדמותה. הצלחת הטיפולים לעצירת קוצר הראייה נמדדת במידת העצירה של עלייה במספר העדשה במשקפיים, או במידת העצירה בהתקדמות גידול אורך גלגל העין. בכל מקרה הצלחתם של הטיפולים לעצירת קוצר הראייה מצריכה מעקב צמוד של רופא עיניים לילדים.
הטיפולים החדשניים לעצירת קוצר הראיה הם:
- טיפות אטרופין בריכוז נמוך – טיפול באמצעות אטרופין מדולל בריכוז נמוך הוכח כאפקטיבי ברמה של 50% בהאטה של התקדמות קוצר הראייה אצל ילדים.
- עדשות מגע רכות ביפוקליות או מולטיפוקל– עדשות אלו הינן בעלות מספר נמוך באזור שמיועד לראייה מקרוב, מה שמוריד מאמץ משרירי העין ומונע את התדרדרות קוצר הראייה. טיפול זה יעילותו היא של כ- 50% בעצירת התפתחותו קוצר ראייה אצל ילדים.
- עדשות מגע רכות רב מוקדיות – עדשות רב מוקדיות מאפשרות לשלוט בתשבורת היקפית של העין. במקרים רבים, הטיפול משפר את הראייה באופן מיידי ומאט את התקדמות קוצר הראייה. מדובר בעדשות נוחות להתאמה והרכבה, ובשל היותן יומיומיות הן פחות מועדות לזיהומים.
- עדשות מגע אורטו קיי – עדשות קשות המותאמות לשימוש בלילה ופועלות להשטחת הקרנית בזמן השינה. העדשות מפחיתות או מבטלות צורך בהרכבת משקפיים או עדשות ביום.
חשוב לציין כי כל הטיפולים לעצירת קוצר ראיה, חייבים להתבצע תוך השגחה ומעקב של רופא עיניים מומחה לילדים. עדשות מגע לילדים עלולות לגרום לזיהומים ולדלקות עיניים ולכן חיוני מעקב צמוד של רופא עיניים מומחה לילדים. ההמלצה של ד"ר אלה-דלמן להתחיל עם עדשות מגע לילדים מעל גיל 10.
ד"ר נועה אלה-דלמן, רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים ופזילת מבוגרים. ד"ר נועה אלה-דלמן מנהלת שירות העיניים לילדים ופזילת מבוגרים במרכז רפואי מאיר בכפר סבא המסונף לאוניברסיטת תל אביב. לד"ר נועה אלה-דלמן קליניקה בתל אביב עם זמינות רבה. מקצועיותה, ניסיונה המקצועי, הגישה המיוחדת שיש לה לילדים והאדיבות בשירות, מבטיחים טיפול יעיל ומקצועי וחוויית שרות נהדרת.