מהו פטריגיום?
פטריגיום המוכר בעברית בשם תבלול, הינו גידול שפיר שנוצר על פני העין. מדובר בקרום בשרני בצבע ורדרד-אדום שמכיל כלי דם. התפתחות הפטריגיום מתחילה בלחמית העין ובהדרגה הולכת ומכסה את הקרנית של העין. פטריגיום הוא תופעה שכיחה באוכלוסייה, בעיקר בארצות שטופות שמש והוא יכול להופיע אצל ילדים ומבוגרים כאחד. הפטריגיום מהווה פגם אסתטי ובריאותי בהתאם למידת חומרתו.
מהם הגורמים להיווצרות פטריגיום אצל ילדים?
הגורמים לצמיחתו של הפטריגיום אינם ברורים. עם זאת מחקרים רבים מצאו קשר בין התפתחות הנגע לבין חשיפה לשמש. כמו כן, הנגע שכיח יותר אצל מי ששוהה בסביבה חולית או מאובקת. כנראה שישנו גם גורם משפחתי, שכן ניתן לראות כי פטריגיום אצל ילדים שכיח יותר כאשר קיימת היסטוריה משפחתית של התפתחות נגע זה. ישנם מקרים בהם פטריגיום שמופיע אצל ילדים נשאר סטטי עד להתבגרותם ולעיתים הפטריגיום יכול לגדול בצורה מהירה, מה שמצריך טיפול בבעיה.
מהם תסמיני פטריגיום אצל ילדים?
פטריגיום בשלביו הראשונים מתבטא לרוב באדמומית שמופיעה בלובן העין של הילד ואינה נעלמת בניגוד לאדמומית שנוצרת מגירוי חולף או דלקת. בהמשך הילד עלול להתלונן על תחושות אי נוחות בעין כדוגמת עקצוץ, צריבה, גירוי, יובש, דמע, או תחושה של גוף זר בעין. במקרים בהם הפטריגיום מתפשט על פני שטח הקרנית, הוא עלול לחסום את שדה הראייה, לגרום להפרעות ראייה ובמקרים חמורים אף לקשיים משמעותיים בראיה. לפיכך, בכל חשד להיווצרות פטריגיום אצל ילדים, יש לפנות אל רופא עיניים לילדים לבדיקה, לאבחון ובהתאם לממצאים לקבל טיפול הולם.
כיצד מטפלים בפטריגיום אצל ילדים?
הטיפול בפטריגיום, מתחיל בבדיקה אצל רופא עיניים לילדים. בהתאם לאבחון שיערך ויצביע על חומרת הנגע – ייקבע הטיפול המתאים לילד. אם מדובר בתבלול קטן יחסית בעינו של הילד, שאינו בולט במיוחד ומסתכם בתחושת יובש או גירוי – ניתן להסתפק בטיפות עיניים נגד יובש ובמעקב רפואי על ידי רופא עיניים לילדים. לעומת זאת, אם מדובר בתבלול שהולך ומתפשט עד כדי פגיעה בראייה של הילד, ברוב המקרים, רופא העיניים לילדים ימליץ על ביצוע ניתוח כירורגי להסרת הפטריגיום בעין.
מהו ניתוח להסרת פטריגיום אצל ילדים?
ניתוח להסרת פטריגיום אצל ילדים הינו הליך כירורגי. הניתוח מבוצע על ידי רופא עיניים לילדים מנוסה ומיומן בניתוחי עיניים לילדים. הסרת הפטריגיום, מתבצעת על פני שטח העין. תחילה מרדימים את הילד בהרדמה כללית. לאחר מכן מרדימים את העין של הילד על ידי הזלפת טיפות או מריחת משחה מאלחשת. לאחר מכן מזריקים לעין המאולחשת של הילד חומר הרדמה. לאחר שהאזור רדום, רופא העיניים לילדים המנתח, מבצע הסרה כירורגית של הפטריגיום ומשתיל תחתיו רקמת לחמית שהוא מסיר מאזור נסתר הממוקם מתחת לעפעף של הילד. את רקמת הלחמית שהושתלה, הוא מקבע באמצעות תפרים נמסים או דבק ביולוגי. השתל החדש בעין של הילד מקטין מאוד את הסיכויים לחזרת נגע הפטריגיום. בסיום ההליך הכירורגי, רופא העיניים לילדים מורח משחה אנטיביוטית על העין של הילד וחובש אותה. בחודש הראשון לאחר הניתוח להסרת הפטריגיום בעינו של הילד, יתכן שהילד יסבול מגירוי ואדמומית בעין שיחלוף בהדרגה. בתקופה זו רופא העיניים לילדים ימליץ לרוב על הזלפת טיפות עיניים המכילות מרכיבים נוגדי דלקת.
מדוע חשוב לטפל בפטריגיום אצל רופא עיניים לילדים?
למרות שפטריגיום אינו תופעה המתפתחת בצורה בלעדית אצל ילדים, מומלץ כי פטריגיום אצל ילדים יהיה מטופל על ידי רופא עיניים לילדים. לרופא עיניים מומחה לילדים, יש את הידע הנדרש בכל הקשור למחלות עיניים בילדים, לרבות פטריגיום. כמו כן רופא עיניים לילדים ידע להפעיל שיקול דעת מושכל לגבי הטיפול המיטבי עבור עיניו של הילד ותהיה לו הגישה המתאימה לילד ולהוריו.
ד"ר נועה אלה דלמן רופאת עיניים ילדים ופזילת מבוגרים וטיפול בפטריגיום בילדים
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, מומחית לרפואת עיניים לילדים, לרבות טיפול בפזילה אצל ילדים ומבוגרים לרבות טיפול בפטריגיום אצל ילדים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ערכה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים.