פזילה אצל ילדים ומבוגרים דורשת טיפול
פזילה היא מצב בו העיניים אינן מתמקדות במקביל, עין אחת מביטה ישר והשניה פונה לאחד הצדדים, למעלה או למטה. בעית פזילה נובעת מחוסר איזון בין השרירים שמניעים את העיניים, מבעיות אופטיות או מבעיות נוירולוגיות.
פזילה היא בעיה רפואית ואסתטית, שאנו עדים לה בכל הגילאים מינקות ועד גיל מבוגר. במצבי פזילה לעיתים נגרם נזק לראייה, הפרעה בראיית עומק ופגיעה בשדה הראייה. ילדים הסובלים מפזילה עלולים לסבול גם מביטחון עצמי ירוד ומבעיות חברתיות. מבוגרים הפוזלים מגיל צעיר, סובלים פעמים רבות מהשלכות פסיכולוגיות של דימוי עצמי נמוך וחוסר ביטחון. בנוסף לכך גם לחברה דעה מוטעית לפיה אדם פוזל הנו בעל יכולות שכלית נמוכה יותר.
חשוב להבהיר כי, טיפול בפזילה חיוני ואפשרי הן לילדים והן למבוגרים. ברור לחלוטין כי כדאי וחשוב להקדים ולטפל בפזילה כבר בגיל צעיר, פזילה אינה עוברת אם לא מטפלים בה. מצב של פזילה מצריך בדיקה של רופא עיניים ילדים מוקדם ככל האפשר, כאשר טיפול מקצועי בפזילה עשוי למנוע נזק חמור לראיה.
תיקון פזילה אצל ילדים הוא מהלך בריאותי, פיזי ונפשי חשוב שעשוי למנוע בעיות רבות בעתיד. תיקון פזילה אצל מבוגרים יכול להוות חוויה מתקנת המקנה איכות חיים טובה יותר.
טיפולי פזילה אצל ילדים ומבוגרים
הטיפול בפזילה נקבע לאחר בדיקה על ידי רופא עיניים לילדים מומחה לפזילה תוך התחשבות בפרמטרים שונים כגון הגורמים לפזילה, סוג הפזילה, גיל המטופל, הרקע הרפואי שלו ועוד.
ישנן מספר גישות לטיפול בפזילה, גישה שמרנית, גישה ניתוחית וגישה משולבת. הבחירה בגישת הטיפול לכל מקרה נעשית בהתאמה לנסיבות המקרה ולגישתו המקצועית של רופא העיניים המומחה בפזילה.
- טיפול בגישה השמרנית – התאמת משקפיים לתיקון חדות הראייה או תיקון הפזילה על ידי עדשות פריזמטיות, כיסוי של העין הבריאה ברטייה, חיזוק העין הפוזלת בעזרת תרגילי אימון לעיניים ועוד .
- טיפול בגישה הניתוחית – התערבות כירורגית לחיזוק או החלשה של אחד או יותר משרירי העיניים לצורך תיקון בעיית הפזילה.
- טיפול משולב – חלק ממצבי הפזילה ניתן לתקן באמצעות משקפיים או רטיות, חלק ניתן לתקן רק בניתוח ויש מצב פזילה שהתיקון שלהן נעשה בניתוח ובמשקפיים גם יחד.
סוגי ניתוחי פזילה
ישנם שני סוגים עיקריים של ניתוחים לתיקון מצב פזילה: ניתוח להחלשה או חיזוק של שריר העין, אשר מתאים לילדים ולמבוגרים וניתוח בשיטת תפרי התאמה שמבוצע רק במבוגרים.
ניתוחי פזילה לילדים נעשים תמיד תחת הרדמה כללית. ניתוח פזילה מבוגרים ניתן לבצע בהרדמה כללית ולעיתים בהרדמה מקומית בהתאם למצב הבריאותי של המנותח והחלטת הרופא המנתח.
ניתוח להחלשה/חיזוק שריר העין
בכל עין יש 6 שרירים שמניעים אותה לכיוונים השונים. שרירים אלה מחוברים לקרום הדופן החיצונית של גלגל העין. בדרך כלל מנתחים לפחות שני שרירים כדי להתגבר על הפזילה. לעיתים מנתחים את השרירים בעין הפוזלת בלבד ולפעמים מנתחים את שתי העיניים לתיקון פזילה. לפני הניתוח בודק רופא העיניים לילדים ומומחה לפזילה את המטופל ומודד את זווית הפזילה בעזרת פריזמות. בהתאם לכך יחליט האם צריך להחליש או לקצר את השריר. ניתן לחזק שריר חלש או להחליש שריר חזק. הרופא יבדוק בטבלה כמה מילימטרים צריך לקצר או להעתיק את השריר.
ניתוח להחלשת השריר– הניתוח נערך על ידי ניתוק של שריר אחד או יותר מגלגל העין וחיבורו בחזרה למיקום שונה, אחורי יותר על גלגל העין. לקיחת השריר אחורה מקטינה את המתח בשריר ומאפשרת לעין לחזור למרכז. מיקום חיבור השריר נקבע בהתאם לבדיקת עיניים שנעשתה טרם הניתוח על ידי רופא עיניים לילדים מומחה לפזילת ילדים ומבוגרים.
ניתוח לחיזוק השריר– פעולת שרירי העיניים דומה לעבודה של קפיץ. כאשר מקצרים את אורך הקפיץ יש צורך להפעיל כוח גדול יותר על מנת למתוח אותו. כך גם נעשה כאשר רוצים לחזק אחד או יותר משרירי העיניים. הרופא המנתח מנתק את השריר מלובן גלגל העין של המטופל, חותך ממנו חלק מזערי וכך מקצר אותו ומחבר אותו חזרה למקומו הטבעי. כך המנתח, רופא העיניים לילדים יוצר בשריר מתח גדול יותר שמחזק את פעולת השריר ומושך את גלגל העיין למקומו.
ניתוח בשיטת תפרי התאמה
בשיטה זו משתמשים לרוב לצורך ניתוח חוזר במקרים בהם עדיין נותרה פזילה לאחר הניתוח. אם בבדיקת פזילה בתום הניתוח המקורי נמצאה שארית של פזילה, מאלחשים את העיניים על ידי טיפות וג'ל ייעודיים. מבצעים עוד כוונון של התפרים כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה של הניתוח. מדובר בשיטה יעילה ביותר, אך היא ניתנת לביצוע רק אצל מבוגרים, כיוון שהיא דורשת שיתוף פעולה במהלך הטיפול.
לאחר ניתוח הפזילה
- לאחר ביצוע ניתוח הפזילה, העיניים יהיו אדומות, מעט נפוחות באזור השריר או השרירים שנותחו, כאשר הנפיחות עשויה להמשך מספר שבועות לאחר הניתוח.
- ברוב המקרים אין חובשים את העין לאחר הניתוח.
- חשוב מאוד לשמור על ניקיון העין.
- מותר להתקלח, אך להימנע משחייה בבריכה או בים.
- ניתן לחזור לפעילות רגילה של עבודה, לימודים קריאה או צפייה בטלוויזיה בתוך כמה ימים.
- יינתן טיפול מונע של טיפות על פי הוראות רופא העיניים המנתח.
- תתכן לעיתים ראייה כפולה אשר לרוב תחלוף מעצמה זמן מה לאחר הניתוח.
- התפרים נספגים או נופלים מעצמם, ואין צורך להוציאם.הביקורת רפואית ופגישה עם הרופא המנתח נערכת יום עד יומיים לאחר הניתוח. כשבוע לאחר הניתוח נערכת בדיקה רפואית נוספת. לאחר מיכן יתואמו בדיקות המשך בהתאם למצבו הרפואי של המטופל.
הצלחת הניתוח
בדרך כלל התוצאות של הניתוח נראות כבר בימים הראשונים שלאחר הניתוח. נהוג לחכות כשישה שבועות עד להחלמה מלאה של העין כדי לוודא שהניתוח הצליח.
ניתוח פזילה נועד להביא את העיניים למצב בו הן יהיו מסוגלות להביט ישר ובמקביל האחת לשנייה. מנח תקין זה, משפר את התפקוד הדו עיני של המטופל. סיכויי ההצלחה של ניתוחי פזילה הם גבוהים בדרך כלל, אך מושפעים מסוג הניתוח וממורכבות בעיית הפזילה. ברוב המקרים הניתוח מצליח להעלים את הפזילה לחלוטין אך לעיתים נשארת פזילה קלה, או תיקון יתר של הפזילה. במצבים אלו ניתן לטפל בעזרת משקפיים, תרגילי עיניים, סגירה עם רטייה וכו'. במידה ונותרת פזילה משמעותית, יש אפשרות לבצע ניתוח נוסף.
הסיכונים בניתוח
ניתוח לתיקון פזילה הוא ניתוח בטוח יחסית כיוון שהוא חוץ עיני ואינו מצריך חדירה לתוך גלגל העין. בכל ניתוח עלול להתפתח זיהום אשר ברוב המקרים מטופל באנטיביוטיקה. סיבוך כתוצאה מזיהום בעין הוא נדיר מאוד. יש לפנות מיד לרופא המטפל אם העין אדומה מאוד, כואבת, עם הפרשה מוגלתית ונפיחות של העפעפיים, או אם חל שינוי ניכר בחדות הראייה.
ד"ר נועה אלה-דלמן, מומחית לרפואת עיניים לילדים, מנתחת בכירה מומחית, בעלת ניסיון רב וביצוע טיפולים וניתוחי עיניים לפזילת ילדים ומבוגרים. ניסיונה המקצועי, הגישה המיוחדת ורמת השירות הגבוהה מבטיחים אבחון מדויק וטיפול יעיל לכל המטופלים.