בעיות עיניים בקרב ילדים הן תופעה נפוצה, שמקורה לא פעם בגורמים מולדים או בליקויי ראייה המתפתחים במהלך הילדות. לקויות ראיה שכיחות בקרב ילדים שנולדו פגים והן בילדים שנולדו בלידה תקינה. כאשר מאתרים את בעיות הראיה בזמן – אפשר להבטיח לילד ראייה טובה ואיכות חיים גבוהה יותר. הבעיה היא שלעתים קרובות תהליך הפגיעה בראייה מתרחש בהדרגה וללא תסמינים ברורים, כמו כן מדובר בראיה היחידה שהילד מכיר ואין לו דרך להשוות. לכן יש חשיבות רבה לבצע בדיקות עיניים שגרתיות בגיל חצי שנה עד שנה, בגיל שלוש ובגיל שש, גם אם אין סימנים מוקדמים. גילוי מוקדם מאפשר טיפול יעיל הרבה יותר, כי ככל שהילד גדל היכולת לשפר את הראייה יורדת. זיהוי לקויות ראייה בשלבים המוקדמים מאפשר לשמור על בריאות העיניים, וגם למנוע בעיות נלוות כמו קשיי למידה, בעיות רגשיות וקשיי הסתגלות חברתיים. ההורים משחקים כאן תפקיד משמעותי ביותר, הם אלו שצריכים להגיע לבדיקות עיניים שגרתיות גם כשהילד אינו מתלונן .ד"ר נועה-אלה דלמן, רופאת עיניים מומחית לילדים, מדגישה כי בדיקות עיניים שגרתיות, מאפשרות לילד להתפתח בצורה בריאה.
לקות קוצר ראייה אצל ילדים
קוצר ראייה (מיופיה) הוא אחת הבעיות השכיחות ביותר אצל ילדים ומבוגרים כאחד. ילדים עם קוצר ראייה מצליחים לראות היטב עצמים קרובים, אך מתקשים לראות עצמים רחוקים – למשל לוח הכיתה או דמויות במרחק. ככל שקוצר הראיה חמור יותר, הראייה למרחק מתדרדרת יותר. הסיבה נעוצה בכך שקרני האור מתמקדות לפני הרשתית במקום עליה. הסיבות לקוצר ראיה הן, תורשה, מבנה עין לקוי והשפעות סביבתיות. קוצר ראייה שאינו מטופל עלול לפגוע בהתפתחות הילד מבחינה רגשית, מוטורית ולימודית. ילדים שאינם רואים היטב עלולים להרגיש מתוסכלים בכיתה, להימנע מפעילויות ספורטיביות ולחוות ירידה בביטחון העצמי. יש לזכור כי קוצר ראייה נוטה להחמיר עם הגיל, במיוחד בשנות הגדילה המואצת. לכן, גם אם הילד אינו מתלונן, יש להקפיד על בדיקות עיניים תקופתיות. הורים יקרים, אם שמתם לב שילדכם מתקרב מדי למסך, מתאמץ לראות מרחוק או מתלונן על כאבי ראש קבעו תור לבדיקה אצל רופא עיניים מומחה לילדים. טיפול במשקפיים מותאמים, ולעיתים גם טיפולים משלימים כמו טיפות אטרופין בריכוז נמוך או עדשות מגע מיוחדות, יכולים לבלום את התקדמות הקוצר ולהבטיח לילד איכות חיים אופטימלית.
לקות רוחק ראייה אצל ילדים
רוחק ראייה (היפראופיה) הינה לקות ראיה אצל ילדים המתבטא בקושי לראות עצמים קרובים ולעיתים גם רחוקים במקרים חמורים. ליקוי הראיה נגרם ממבנה עין קטן מדי, שבו קרני האור מתמקדות מאחורי הרשתית במקום עליה. ילדים עם רוחק ראייה מפעילים מאמץ גדול על שרירי העיניים כדי להתמקד, מה שיכול לגרום לעייפות, כאבי ראש, חוסר סבלנות ואפילו פזילה סמויה או גלויה. חשוב להבין שרוחק ראייה קל לעיתים אינו דורש טיפול, אך במקרים בינוניים וקשים נדרש תיקון באמצעות משקפיים. ללא טיפול מתאים, ילדים עלולים לפתח עין עצלה או להיתקל בקשיים בלימודים כתוצאה ממתח עיני מתמיד. הורים, אל תמתינו לסימנים בולטים, חפשו רמזים קטנים כמו הימנעות מקריאה, עצבנות במטלות עדינות או טשטוש ראייה. בדיקת עיניים פשוטה יכולה למנוע בעיות רבות בהמשך ותוכל ולהעניק לילדכם נקודת פתיחה טובה יותר להצלחה בבית הספר ובחיים החברתיים.
מהי לקות ראיה אנאיזומטרופיה אצל ילדים?
אנאיזומטרופיה הינה לקות ראייה אצל ילדים, המתאפיינת בהבדל משמעותי בכוח התשבורת (הרפרקציה) בין שתי העיניים – כלומר, עין אחת יכולה להיות תקינה לחלוטין, בעוד שהשנייה סובלת מליקוי ראייה משמעותי כמו קוצר ראייה, רוחק ראייה או אסטיגמטיזם. לעיתים האנאיזומטרופיה היא מולדת, ולעיתים מתפתחת בהדרגה במהלך הילדות. הבעיה הגדולה טמונה בכך שמוח הילד, בניסיון להקל על עצמו, "מעדיף" את העין החזקה ומתעלם מהתמונה שמתקבלת מהעין החלשה. ללא אבחון וטיפול בזמן, אנאיזומטרופיה עלולה להוביל לעין עצלה, פזילה ולירידה בלתי הפיכה בחדות הראייה של העין החלשה. הורים יקרים שימו לב: ילדים לא ידווחו לכם שהם רואים טוב יותר בעין אחת. מבחינתם, זו המציאות שהם מכירים. לכן, חשוב לבצע בדיקה שגרתית אצל רופא עיניים לילדים, גם בהיעדר תלונות חיונית ביותר. טיפול מוקדם, הכולל משקפיים מותאמים ולעיתים גם טיפול בעין החזקה (כגון סגירה זמנית עם רתיעה), יכול לאפשר ראייה תקינה בשתי העיניים ומניעת השלכות ארוכות טווח על איכות חייו של הילד.
מה כוללת לקות ראיה עין עצלה (אמבליופיה) אצל ילדים?
עין עצלה הינה לקות ראיה אצל ילדים, מדובר באחת הבעיות השכיחות ביותר בראייה בילדות. עין עצלה מתרחשת כאשר יש פגיעה בהתפתחות התקינה של הראייה באחת מהעיניים, והמוח בוחר להתעלם מהתמונה המתקבלת ממנה. הסיבות לכך רבות: פזילה, ליקויי תשבורת (קוצר/רוחק ראייה משמעותיים), עפעף שמוט, קטרקט מולד או כל מצב אחר שפוגע בקליטה תקינה של התמונה בעין אחת. לזמן בעין עצלה יש משמעות רבה, עד גיל 8–9 המוח עדיין "גמיש" וניתן לשקם את הראייה בצורה טובה. לאחר מכן היכולת לשיפור יורדת בצורה דרמטית והטיפול הופך למאתגר. הורים יקרים, חשוב להבין שעין עצלה אינה מורגשת ביום-יום. הילד מתפקד כרגיל, אך בפועל מאבד פוטנציאל ראייה יקר. בדיקות עיניים שגרתיות הן המפתח לגילוי מוקדם וטיפול פשוט אך ומשמעותי– אם זה באמצעות משקפיים, סגירת עין חזקה או טיפולים נוספים בהתאם לצורך. טיפול בזמן יכול להציל את ראייתו של ילדכם ולפתוח בפניו את כל האפשרויות בעתיד.
פזילה אצל ילדים
פזילה מתבטאת בכך שכל עין מתמקדת על נקודה שונה, אחת ישרה והשנייה מוסתת פנימה, החוצה, למעלה או למטה. התוצאה היא פגיעה בתיאום העיניים וביכולת לראייה תלת-ממדית. פזילה בילדים הינה לקות ראיה היכולה לנבוע מליקוי מולד בשרירי העין, מתורשה, ממאמץ יתר להתמקד (למשל במקרי רוחק ראייה משמעותי) או כתוצאה מליקוי ראייה בלתי מטופל. מעבר להשפעה הפיזיולוגית, הפזילה משפיעה עמוקות על התחום הרגשי והחברתי. ילדים עם פזילה לעיתים סובלים מקשיים חברתיים, צחוק ולעג מצד ילדים אחרים, ולעיתים אף מהימנעות מפעילויות חברתיות. פזילה אינה נעלמת מעצמה, אבל ברוב המקרים ניתן לטפל בה בהצלחה: התאמת משקפיים, רטיות וגם ובעת הצורך ניתוח לתיקון הפזילה.
בעיות מיקוד ראייה אצל ילדים
בעיות מיקוד ראיה הן לקויות ראיה תפקודיות ואינן קשורות בהכרח לליקוי תשבורת (כמו קוצר או רוחק ראייה). הילד רואה, אבל מתקשה למקד את המבט לאורך זמן או לעבור ממוקד קרוב (ספר) למוקד רחוק (לוח בכיתה) ולהיפך. ילדים עם בעיות מיקוד ראיה נתקלים בקושי ממשי בביצוע משימות לימודיות יומיומיות: קריאה רצופה, העתקה מהלוח, עבודה מול מחשב ועוד. בנוסף, הם מתלוננים לעיתים קרובות על כאבי ראש, עייפות בעיניים, ראייה כפולה או תחושת עיניים שורפות. ללא טיפול, הילד עלול לפתח אנטגוניזם כלפי קריאה ולימודים, והדבר עלול להתפרש בטעות כבעיית קשב וריכוז. הורים, אם ילדכם מתקשה בקריאה, עייף מהר או מתוסכל ממטלות לימודיות, אל תמהרו להניח שמדובר בבעיה התנהגותית. ייתכן שמדובר בבעיה פיזיולוגית פשוטה שניתן לשפר משמעותית עם אבחון וטיפול נכון –אצל רופא עיניים ילדים ובמידת הצורך הפניה לטיפול אורתופטי.
מהו צילינדר (אסטיגמטיזם), כיצד מהווה לקות ראיה אצל ילדים?
אסטיגמטיזם הוא ליקוי ראיה אצל ילדים הכולל בעיה בתשבורת האור הנובע מצורת הקרנית או העדשה שאינה כדורית. במקום תמונה חדה אחת, מתקבלים מספר מוקדים, מה שיוצר טשטוש ראייה הן לקרוב והן לרחוק. ילדים עם אסטיגמטיזם לעיתים קרובות אינם יודעים לתאר את תחושת הראייה המטושטשת, הם פשוט מפתחים תסמינים עקיפים כמו עייפות, מצמוצים תכופים, עצבנות, הימנעות מקריאה או כאבי ראש. אם לא מטפלים בצילינדר בגיל צעיר, אצל ילדים עלולה להתפתח עין עצלה בשל קבלת תמונה מטושטשת ולא ברורה בעין הפגועה.
אסטיגמטיזם הוא אחד הליקויים שניתן לתקן בצורה פשוטה יחסית באמצעות משקפיים מותאמים אישית. לכן, חשוב לא להמתין או להתעלם מתסמינים עקיפים. אבחון מוקדם וטיפול על ידי רופא עיניים לילדים מונעים סבל, משפרים את חדות הראייה אצל הילד ומשפיעים לטובה על הביטחון העצמי והתפקוד הלימודי.
בעיות ראייה אצל פגים
פגים נולדים לפני שהמערכות השונות בגופם, כולל מערכת הראייה, סיימו את התפתחותן. לכן, הם מצויים בסיכון מוגבר למגוון רחב של בעיות עיניים: קוצר ראייה, פזילה, עין עצלה, רטינופתיה של פגות (ROP) ועוד. רטינופתיה של פגות היא מצב שבו כלי הדם ברשתית אינם מתפתחים כראוי ועלולים להוביל להפרדות רשתית ולעיוורון אם אינם מטופלים בזמן. זוהי מחלה המתפתחת בשבועות הראשונים לחיי הפג ודורשת מעקב צמוד. חשוב להבין שגם אם עיניו של התינוק שנולד פג נראות תקינות כלפי חוץ, אין זה אומר שהכל בסדר. יש להקפיד על ביקורות עיניים סדירות אצל רופא עיניים לילדים, בהתאם להמלצת הניאונטולוגים. טיפול מוקדם בבעיות עיניים אצל פגים מציל ראייה, משמר איכות חיים ומונע לקויות ראיה חמורות.
מה חשיבות ביצוע בדיקות ראיה בגיל צעיר לאיתור לקויות ראיה בילדים?
חשיבות בדיקות הראייה בילדות נובעת מכך שמערכת הראייה אינה בשלה בעת הלידה, אלא מתפתחת באופן הדרגתי עד סביבות גיל 9. זהו "חלון הזדמנויות" משמעותי: בתקופה זו ניתן לאתר, לתקן ולשפר בעיות ראייה ביעילות גבוהה בהרבה מאשר לאחר מכן. מעבר לגיל זה, גמישות המוח והיכולת לשפר את חדות הראייה פוחתת משמעותית, ולעיתים לקויות ראיה שלא טופלו בזמן הטיפול בהן הופך למאתגר. לכן, כל עיכוב באבחון ובטיפול עלול לגרום לנזק מתמשך שיהיה מאתגר לטפל בו בעתיד.
מתי מומלץ לבצע בדיקות עיניים לילדים אצל רופא עיניים לילדים?
מעקב קבוע אחר בריאות העיניים של ילדים חשוב ביותר לזיהוי מוקדם של ליקויים ולהבטחת התפתחות תקינה של מערכת הראייה. מומלץ לבצע בדיקות ראייה שגרתיות אצל רופא עיניים המתמחה בילדים בגיל 1 שנה, בגיל 3 שנים, בגיל 6 שנים ולפני תחילת לימודים בבית הספר (כיתה א'). יש להבין כי ילדים רבים אשר סובלים מלקויות ראייה אינם מדווחים על כך, לא מתוך התעלמות אלא פשוט זו הראיה היחידה שהם מכירים. הם אינם יודעים שראייתם אינה תקינה, ולכן גם אינם מתלוננים. דווקא בגלל זה, האחריות לביצוע בדיקות יזומות ומסודרות נופלת על ההורים והצוות הרפואי. מעבר לבדיקה השגרתית המומלצת, ישנם מצבים שבהם נדרש לפנות לרופא עיניים לילדים גם שלא במסגרת לוח זמנים קבוע. אם יש חשד כלשהו לבעיה בראייה – בין אם הילד מתאמץ כדי לראות, מתקרב מאוד למסכים וספרים, מתלונן על כאבי ראש תכופים, או חווה קושי בהתמצאות במרחב, יש לגשת לבדיקה בהקדם. גם במקרים שבהם הילד סובל מעיכוב התפתחותי, בעיות מוטוריות, או בעיות בתקשורת, יש לשלול מעורבות של ליקוי ראייה כתורם אפשרי לקשיים. כמו כן, כאשר קיימת היסטוריה משפחתית של בעיות עיניים: כגון קוצר ראייה חמור, פזילה, גלאוקומה או מחלות תורשתיות אחרות, יש מקום לבדיקה מוקדמת ומדוקדקת יותר. בעיות עיניים רבות עוברות בתורשה, ולעיתים ילד בעל ראייה תקינה בגיל צעיר יתחיל לפתח לקויות ראיה רק בשלבים מאוחרים יותר, ולכן מעקב צמוד אצל רופא עיניים לילדים עשוי לעשות את כל ההבדל.
ד"ר נועה אלה-דלמן רופאת עיניים ילדים, טיפול בלקויות למידה ומומחית לפזילת מבוגרים
ד"ר נועה אלה – דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, רופאת עיניים ילדים ומומחית לפזילה מאבחנת ומטפלת ומנתחת בתחום עיניים תינוקות וילדים, ד"ר דלמן מטפלת בלקויות ראיה אצל ילדים. לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.