מהי אניזוקוריה?
אניזוקוריה, הינו חוסר שוויון בגודל האישונים בעיניים. במצב פיזיולוגי רגיל, אישוני העיניים של הילד והמבוגר שווים והם מצטמצמים ומתרחבים בצורה מסונכרנת בהתאם לתנאים בהם נמצאים. אניזוקוריה מוגדרת כמצב בו שני האישונים אינם שווים, כאשר הפרש הגדלים בין האישונים הוא 0.4 מילימטרים ומעלה. באופן רגיל אניזוקוריה היא מצב רפואי, שמתפתח ברמה כזו או אחרת בקרב כ-20% מהאוכלוסייה בשלב כלשהו במהלך החיים.
מהם הסיבות העיקריות להתפתחות אניזוקוריה?
חוסר שוויון פיזיולוגי בין האישונים קיים באופן רגיל אצל כ-20% מהאוכלוסייה, בהפרשים שנמוכים על פי רוב ממילימטר. אניזוקוריה אינה מסכנת את הראייה ויכולה להופיע כתסמין או כמחלה. אניזוקוריה אצל ילדים יכולה להיות מולדת או מצב המתפתח בילדות. הופעתה יכולה להיגרם כתוצאה ממחלות שונות. היא יכולה להתפתח כתוצאה מטראומה ופגיעה בעיניים או בעצבים האחראיים על תנועת האישון והעין, דלקת, גידולים, מיגרנות קשות, צריכה של תרופות מסוימות או עקב תסמונת הורנר. מלבד זאת ישנם גם מקרי אניזוקוריה אצל ילדים שנגרמים כתוצאה מגידול מוחי בשם נוירובלסטומה, אך אלה מקרים נדירים יותר.
תסמונת הורנר ואניזוקוריה אצל ילדים
אניזוקוריה אצל ילדים נגרמת לעיתים כתוצאה מתסמונת הורנר, שקשורה לפגיעה במערכת העצבים הסימפטטית (הבלתי רצונית) שאחראית בין היתר גם על פעולת האישונים. תסמונת הורנר אצל ילדים עלולה לכלול אי שוויון בין האישונים, צניחת עפעף עליון, הרמת עפעף תחתון, לחמית אדומה בעין הפגועה, עין שקועה ולעתים גם פגיעה בבלוטות הזיעה. תסמונת הורנר יכולה להיות מולדת, או להתפתח כתוצאה מפגיעה בעצבים במעבר של התינוק בתעלת הלידה, או כתוצאה מטראומה אחרת באזור הצוואר.
שיתוק עצב קרניאלי מספר שלוש ואניזוקוריה אצל ילדים
עצב קרניאלי מספר שלוש אחראי להתכווצות האישונים, מנח העפעפיים ותנועה של גלגל העין. פגיעה בעצב זה עשויה לגרום להרחבת האישון, לאניזוקוריה, לצניחת העפעף והפרעה בתנועת העיניים שמובילה לכפל ראייה. שיתוק עצב זה מחייב בירור שכן הוא יכול להעיד על מפרצת מוחית, הפרעה בזרימת הדם אל המוח גידול שלוחץ או דלקת.
כיצד נעשה אבחון של אניזוקוריה אצל תינוקות וילדים?
אבחון של אניזוקוריה נערך אצל רופא עיניים לילדים, העורך בדיקת עיניים יסודית, בודק את גודל האישונים באור ובחושך, את ההבדל בניהם וכמה זמן קיים ההבדל בגודל האישונים. במקרים מסוימים נעזרים רופאי העיניים לילדים בתמונה קודמת של הילד כדי להשוות את המצב בעבר להיום כדי לקבוע האם מדובר באניזוקוריה. החשוב ביותר שרופא העיניים לילדים, בודק את הגורם שמוביל להתפתחותה של האניזיקוריה ומפנה לרופאים המתאימים ובדיקות נוספות בהתאם. כאמור, בחלק ניכר מהמקרים, ואפילו ברובם, אניזוקוריה מתפתחת כתוצאה ממצב פיזיולוגי לא מסוכן ואין כל סיבה לדאגה בשל הופעת אי השוויון בין האישונים. במקרים אחרים, שהם פחות שכיחים אך בהחלט קימים, אניזוקוריה יכולה להתפתח כתוצאה ממצבים רפואיים מורכבים ואפילו מסכני חיים. במקרים כאלה, האניזוקוריה היא תסמין שמאפשר לזהות ולטפל בו.
כתסמין העומד בפני עצמו, אי שוויון בין האישונים מאובחן על ידי בדיקה של רופא עיניים לילדים לגבי תגובת האישונים של הילד לאור, על מנת לבודד את האישון הפגוע. אם חוסר השוויון בין האישונים, מתפתח בחושך, ואישון אחד נשאר מצומצם – מדובר באישון הפגוע. אם אי השוויון הוא דווקא באור כשאישון אחד נשאר מורחב – הוא ככל הנראה האישון הפגוע.
האם נדרש לטפל באניזוקוריה?
באניזוקוריה בפני עצמה אין צורך לטפל אלא לעקוב, אבל במידה ומוצאים גורם אחר שמוביל להופעתה ופוגע בבריאות הילד בהחלט יש לטפל במצב זה. בקרב ילדים, אם מדובר בתסמונת הורנר, המעקב יהיה בהתאם להמלצת הנוירולוג. אם נגרמה טראומה לעצבים האחראיים על האישון, ומדובר במצב הפיך – הדבר מטופל בהתאם. במצבים בהם מדובר בגידולים שונים – נוירובלסטומות או גידולים מוחיים אחרים הפוגעים במערכת העצבים הסימפטטית – יש לטפל בגידול עצמו בכדי לתקן את אי השוויון בין האישונים.
ד"ר נועה אלה, דלמן, אניזוקוריה
ד"ר נועה אלה -דלמן הינה רופאת עיניים מומחית ומנתחת, רופאת עיניים ילדים ומומחית לפזילה מטפלת ומנתחת בתחום עיניים ילדים. ד"ר נועה אלה דלמן לאחר סיום התמחותה ברפואת עיניים במרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, ביצעה התמחות על ברפואת עיניים לילדים ופזילה באוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס באחד המרכזים המובילים בעולם בתחום זה. בשנים האחרונות, ד"ר נועה אלה- דלמן, מנהלת את שירות העיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. לד"ר נועה אלה-דלמן ניסיון מקצועי עשיר באבחון וטיפול בבעיות ראייה ומחלות עיניים אצל ילדים ופזילה במבוגרים. היא ניחנה בגישה ייחודית כלפי מטופליה הצעירים והוריהם. לד"ר נועה אלה -דלמן קליניקה פרטית בתל אביב הכוללת מכשור רפואי משוכלל ושרות אדיב ויחס אישי.